Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 226 (8143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea monumentului "Grănicerul", ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu ocazia împlinirii a 104 ani de la Lupta de la Spătărești și a 100 de ani de la dezvelirea monumentului „Grănicerul de veghe”, ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri din Fălticeni, Filiala Judeţeană „Plăieşii” Suceava a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Primăria Municipiului Fălticeni și Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, împreună cu Arhiepsicopia Sucevei și Rădăuților au organizat un program omagial în perioada 22-24 septembrie.

 

Simpozionul „Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești

Manifestările au început joi, 22 septembrie, în biserica din curtea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a militarilor căzuți la datorie în Lupta de la Spătărești și a personalităților acelor vremuri,fiind evidențiată vitejia și credința ostașilor români. După serviciul religios a fost depusă o jerbă de flori la placa memorială dedicată ofițerului francez Paul Berge, care și-a pierdut viața alături de soldații Regimentului 16 Fălticeni în timpul Primului Război Mondial.

Sala de conferințe a școlii a găzduit simpozionul „Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”. Printre invitați s-au numărat deputatul Mirela Adomnicăi, reprezentanți ai autorităților publice județene, primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman și administratorul public Alexandru Rădulescu, primari din comunele limitrofe urbei de pe Șomuz, reprezentanți ai structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, cadre didactice universitare, conducerea Asociației Cultul Eroilor, directorii unităților de învățământ din Fălticeni, preoți, cadre militare și elevi jandarmi.

După cuvântul de deschidere a evenimentului, adresat de comandantul Școlii Militare, colonelul Tudor Vladimirescu, au avut intervenții primarul Cătălin Coman, deputatul Mirela Adomnicăi, generalul de brigadă (în rezervă) Ion Burlui – președintele Asociației Cultul Eroilor Suceava și inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, generalul Ionel Postelnicu – fost comandant al SMSJ Fălticeni.

În cadrul conferinței au luat cuvântul: profesorul universitar doctor Florin Pintescu – decan al Facultății de Istorie și Geografie al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și Vasile Demciuc – lector universitar doctor la Facultatea de Istorie - Geografie din Suceava, care au vorbit, documentat și emoționant, despre luptele armatei române în Primul Război Mondial și eroismul românilor de-a lungul istoriei. Preotul militar Cătălin Simion a evidențiat reperele istorice ale troițelor care au fost ridicate în amintirea eroilor de la Spătărești, una dintre acestea fiind ridicată în anul 2019 de Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni Primăria Fântâna Mare şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” chiar pe locul unde a avut loc lupta eroică dusă de ostaşii Regimentului 2 Grăniceri. Cu această ocazie, colonelul dr. Ilie Nuțu, autorul volumului „Istoria Regimentului 16 Dorobanţi din Fălticeni. 1877 - 1946”, a prezentat un studiu detaliat despre monumentul grănicerului.

 

Veteranul în vârstă de 99 de ani, Ștefan Țăranu, s-a reîntors la unitate

În cadrul simpozionului, un moment emoționant a fost cel al întâlnirii cu veteranul de război Ștefan Țăranu, din localitatea Petia, comuna Bunești, care a ajuns la vârsta de 99 de ani. Fost militar al Regimentului 16 InfanterieFălticeni, Ștefan Țăranu a luptat în al Doilea Război Mondial, fiind trecut în rezervă în anul 1946,  iar de atunci nu a mai revenit la unitatea din Fălticeni, până la întâlnirea de joi, 22 septembrie 2022.

Venerabilul veteran a primit diploma și medalia omagială dedicată centenarului monumentului „Grănicerul de veghe”, o plachetă de onoare din partea Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi și Ordinul „Crucea Bucovinei” din partea Înalt Prea Sfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Biroul executiv al Asociației Cultul Eroilor Suceava a conferitvineri, 23 septembrie, diploma și medalia omagială dedicată centenarului monumentului „Grănicerul de veghe” veteranilor de război. Au fost onorați de vizita conducerii Asociație Cultul Eroilor, Ion Acatrinei, veteran de război, născut în anul 1927, din localitatea Hreațca, comuna Vulturești, județul Suceava, și Mihai Muscălița, veteran de război, născut în anul 1926, din localitatea Mălini, județul Suceava, amândoi făcând parte, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, din trupele de rezervă ce urmau să fie trimise în campania din Vest, executând serviciul de pregătire premilitară destinat tinerilor, în care erau instruiți pentru misiuni de luptă.

În municipiul Fălticeni, a fost omagiat veteranul de război Iosif Popa, născut în anul 1921, care a luptat în al Doilea Război Mondial, atât în campania din Răsărit, cât și în cea din Vest, în trupele Vânătorilor de Munte, fiind rănit în luptele de la Marea de Azov. Iosif Popa și-a exprimat dorința de a se întâlni cu militari activi de la Vânători de Munte, Asociația Cultul Eroilor urmând să facă demersurile necesare în acest sens.

 

Ceremonial militar şi religios la monumentul „Grănicerul de veghe”

Sâmbătă, pe 24 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, la statuia „Grănicerului” din Fălticeni s-a desfășurat un ceremonial militar şi religios în cadrul căruia au fost pomenite numele celor 14 ostaşi români căzuţi în lupta de pe dealul Spătărești, ostaşii Regimentului „2 Grăniceri” şi Regimentului „16 Dorobanţi” Fălticeni, episcopii militari ai Armatei Române şi preoţii militari ai Regimentului de la Fălticeni. Garda de onoare la monument a fost asigurată de urmașii grănicerilor, cadre militare evidențiate din cadrul Poliției de Frontieră.

După prezentarea onorului militar a avut loc o slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți conduși de părintele protop Adrian Dulgheriu. Au urmat alocuțiunile reprezentanților Prefecturii Suceava (subprefectul Ioan Cristian Șologon), Primăriei Fălticeni (viceprimarul Constantin Bulaicon), Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (prorectorul Ștefan Purici), Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni (colonelul Tudor Vladimirescu), filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui). Cei care au luat cuvântul au scos în evidență eroismul celor 500 de ostași români care au înfrânt 10.000 de soldați din Corpul 2 armată Rus care doreau să distrugă Fălticeniul și apoi să intre în Bucovina, jertfa celor 14 grăniceri căzuți în lupta de la Spătărești și eroismul soldaților care au salvat întreaga regiune a Moldovei de pericolul anarhiei și bolșevizării, responsabilitatea urmașilor fiind de a păstra moștenirea eroilor pentru eternizarea acestora.

 

Tânăra generaţie trebuie să ducă mai departe amintirea despre eroii neamului

Subprefectul Cristian Șologon: „Suntem astăzi  aici, să ne aducem aminte şi să comemorăm sacrificiul făcut de armata română şi de grăniceri în primul război mondial pentru a împlini visul de veacuri a aceste naţiuni, acela de a trăi împreună în interiorul aceloraşi graniţe. Suntem astăzi aici să comemorăm pe cei 14 eroi care şi-au dat viaţa în bătălia de la Spătăreşti”.

Viceprimarul Constantin Bulaicon: „Un eveniment încărcat de emoţie şi de recunoştinţă pentru înaintaşii noştri.  Vremurile tulburi pe care le trăim ne îndemană printre altele, să privim cu recunoştinţă şi mulţumire spre românii care prin lupta lor au fost garanţii păstrării graniţelor acestei ţări. Au fost români curajoşi, cu suflet de luptător, care şi-au respectat jurământul depus pentru ţară şi oameni, adevărate exemple pentru noi toţi”.

Prof univ  dr. Ştefan Purici, prorector al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava: „Astăzi cinstim memoria celor care au încercat să asigure stabilitatea în această parte a Europei, celor care au încercat să pună capăt anarhiei provocate de forţele comuniste. Tânăra generaţie trebuie să ducă mai departe amintirea despre eroii neamului şi să nu uităm  niciodată că, fără să cinstim pe cei care a luptat pentru ţară, pentru neam, pentru patrie, nu vom avea un viitor nici în secolul XXI, nici în secolele care vor veni”.

Col. Tudor Vladimirescu, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi: „Sunt mândru că astăzi sunt unul din organizatorii acestui eveniment.  Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi  <Petru Rareş> Fălticeni este continuatoarea ostașilor care au luptat, s-au jertfit şi au pus prima piatră de hotar pentru viitoarea unire a celor trei ţări române. Bătălia de la Spătăreşti, o bătălie mică ar spune unii, dar de o importanţă decisivă, un moment în istorie care ne-a permis ca pe aceste meleaguri să vorbim limba română, să avem trei culori pe braţul stâng”.

 

Neamul devine etern prin Cultul Eroilor” – Nicolae Iorga

În acordul  Imnului Eroilor au fost depuse coroane din partea instituţiilor şi unităţilor militare şi asociaţiilor participante.

Cu prilejul manifestărilor dedicate eroilor grăniceri de la Fălticeni au fost conferite diplome aniversare și medalii comemorative reprezentanților administrației publice județene și locale, instituțiilor militare și civile, asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, cadrelor militare active din instituțiile Ministerului de Interne și Ministerului Apărării Naționale,oamenilor de cultură, cadrelor didactice, cadrelor militare în rezervă, veteranilor din teatrele de operații,urmașilor veteranilor de război, preoților și Arhiepiscopiei Sucevei și Răăduților, persoanelor care au contribuit pentru susținerea activităților de cinstire a eroilor neamului șipromovarea cultului eroilor.

 „Nicolae Iorga spunea că <neamul devine etern prin Cultul Eroilor>. Când ne gândim la cultul eroilor ne gândim la cinstirea acestora. Trebuie să avem curajul şi responsabilitatea să vorbim deschis, cu voce tare, să avem curaj să spunem că suntem români. Dacă ne ducem în urmă cu 100 de ani, de când s-a dezvelit această statuie, vedem că 500 de oameni au reuşit să ţină piept la 10.000 de ruși care doreu să fure din Fălticeni. Cei 500 de grăniceri au reuşit să apere acest pământ, la fel cum a făcut şi Ştefan cel Mare la Vaslui.

În cele trei zile în care s-au derulat aceste evenimente ne-am încărcat cu foarte multă energie pozitivă, pentru că pe 22 septembrie ne-am întâlnit cu un veteran de 100 de ani, iar pe pe 23 septembrie cu veterani de 95, 96 şi 102 ani. Veteranul de 102 ani, care locuieşte în Fălticeni, cu o minte deschisă, ce frumos ne-a vorbit, cât de frumos ne-a spus cum a luptat în regimentul lui până a ajuns la Marea Azov, unde  a fost rănit. A cântat cu noi <Marşul vânătorilor de munte>. La 102 ani a făcut lucrul acesta pentru că şi-a iubit și își iubește patria. De asta o spun şi pentru tinerii militari şi pentru toţi care suntem prezenţi aici, că trebuie să ne gândim că dacă avem fructe în copac, avem rădăcini adânci înfipte în pământ.  Noi suntem astăzi aici şi putem vorbi româneşte pentru că cei care au fost înaintea noastră au udat acest pământ cu sângele lor. Să facem asemenea grănicerului care veghează de pe soclul statuii, să veghem la prezentul şi la viitorul României”, a fost îndemnul generalului Ion Burlui, coordonatorul evenimentelor organizate la sfârșitul săptămânii la Fălticeni.

 

Pentru prima dată în istoria Fălticeniului, piloțiielicopterelor militare au dat onorul

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea subunităţilor de elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Colegiul Militar Naţional „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în acompaniamentul fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi  şi cu un program artistic prezentat de elevi de la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc și Grupul „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni.

Pe timpul desfășurării evenimentului, zona a fost survolată de trei elicoptere militare ale Forţelor Aeriene Române din cadrul Bazei 95 Aeriene „Alexandru Şerbănescu” Bacău

„Aeronavele Bazei 95 Aeriene Bacău au survolat zona, cu drapelul tricolor, sens în care transmitem mulțumirile noastre piloților elicopterelor care au dat onorul Grănicerului fălticenean și comandaților acestora, care au făcut posibilă onorabila misiune (comandorul Ioan Mischie, comandorul Petrică Grozav, comandorul Virgil Iftodi, originar din Mălini, și comandorul Florin Olariu, fiu al Fălticenilor)”, au precizat reprezentanții Asociației Cultul Eroilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea monumentului "Grănicerul", ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea monumentului "Grănicerul", ridicat în memoria eroilor Regimentului 2 Grăniceri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei