Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 183 (8100)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezastru demografic

În 37 de județe din România, vârstnicii sunt mai mulți decât tinerii. Nu și la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îmbătrânirea demografică a județelor României, cu efecte multiple, atât în plan economic și social, lipsa forței de muncă și viitoarea criză a capacității de susținere a plății pensiilor pentru cei care acum încă mai sunt în producție sunt tratate în cadrul unui studiu de către doi cercetători ai Universității București.

Autorii, George Secăreanu și Aurelian Giugăl, au prezentat în Libertatea o sinteză a acestui studiu realizat pentru intervalul 1992-2022, cu o concluzie îngrijorătoare – ne confruntăm cu un dezastru demografic, cu populația vârstnică mai numeroasă decât cea tânără în 37 din cele 42 de județe.

La nivel național, valoarea indicelui de îmbătrânire demografică era în anul 1992 de 47,7, ajungând în anul 2007 să fie de 93,4, iar în prezent, de 120.

În mod surprinzător, chiar dacă se resimt și aici efectele migrației, Suceava stă foarte bine la acest capitol, cu un indice de îmbătrânire demografică de 84,2, fiind depășită doar de Iași (80,7) și de Ilfov (74,5). Celelalte județe care mai au valori cât de cât bune sunt Vaslui (89,1) și Bistrița-Năsăud (95,7) – în rest, situația este alarmantă, indicând o depopulare masivă și probleme care se vor resimți la nivel național. În urmă cu 30 de ani, nu era nici un județ a cărui valoare să fie peste 100.

Explicațiile date de realizatorii studiului pentru cele trei județe „cu verde”, adică cu populație tânără, diferă de la județ la județ. Dacă în Ilfov, care s-a dezvoltat enorm ca periferie a Capitalei, s-au stabilit în general oameni tineri, care vor să fie aproape de București și de avantajele aferente, pentru Suceava explicația este curentul populaționist - „nu există bogăție mai mare decât oamenii”.

„Acest curent are legătură cu comportamentul unor instituții religioase, neoprotestante, atât de prezente în zona județului Suceava (singurul județ în care votul la referendumul pentru familia tradițională a depășit pragul de 30%)”, afirmă autorii studiului în articolul din Libertatea.

P.S. Inclusiv faptul că oamenii devin mai critici cu autoritățile locale este tot un efect al migrației.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În 37 de județe din România, vârstnicii sunt mai mulți decât tinerii. Nu și la Suceava.
 Vizualizări articol: 1266 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În 37 de județe din România, vârstnicii sunt mai mulți decât tinerii. Nu și la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei