Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 56 (7973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Presă din toată lumea, ambasadorul Israelului, Principesa Margareta, mii de refugiaţi şi flori, în Vama Siret, pe 8 Martie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Exodul populației din Ucraina, țară aflată în război de aproape două săptămâni, reprezintă un subiect arzător și pentru care interesul este maxim. Așa se face că în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, principala poartă de intrare a refugiaților din Ucraina către România, sunt prezenți zeci de jurnaliști, din țări din toată lumea și de pe mai multe continente. Un contingent numeros de oameni de presă a venit din Turcia, țară care a avut propria experiență cu refugiații din cauza războiului din Siria. Murat Secpa, de la A News Turkey, e sosit recent, dar colegii săi au deja aproape două săptămâni de când sunt pe baricade. ”Am venit aici acum două zile, dar prietenul meu este prezent de aproape 14 zile. Condițiile sunt foarte bune, autoritățile române au luat toate măsurile de siguranță și lumea zâmbește chiar. E important pentru ei, deoarece au venit din altă țară, sunt emigranți din Ucraina, nu sunt toți în cea mai bună condiție, dar lucrurile aici sunt bune. Fără probleme. Nu am fost în alte zone cu refugiați, dar locuiesc în Turcia, unde găzduim cinci milioane de refugiați din Siria. Așa că nu este prima dată când fac reportaje cu refugiați, doar aici sunt pentru prima oară. Nu cred că sunt diferențe între refugiații de aici și cei din Siria, o persoană este la fel și aici și acolo”, a arătat Murat Secpa.

Din celălalt colț al Europei, din Spania, a ajuns și Miguel, un jurnalist freelancer. Nu este pentru prima oară în România, dar în PTF Siret a ajuns abia recent. ”E prima zi la graniță, am ajuns duminică, pentru a transmite care e situația la frontiera cu Ucraina. Organizarea este foarte bună, corturile voluntarilor sunt amplasate astfel încât să permită trecerea nestingherită a refugiaților. Autoritățile par să facă o treabă bună în gestionarea problemei refugiaților. Nu am ajuns demult, de acum trebuie să vorbim cu oamenii, să vedem cu ce se confruntă, dar prima impresie este foarte bună. În Spania informațiile care ajung despre război nu sunt neapărat contradictorii, dar ridică multe semne de întrebare, sunt multe versiuni, opinii. Nu putem spune. Sperăm să se termine repede, dar nu putem face o prognoză”, arătat Miguel. În PTF Siret sunt inclusiv reporteri din Coreea de Sud, Mexic, dar și de la cele mai prestigioase agenții de presă și ziare din Europa și din lume. E și firesc, având în vedere că este vorba de un eveniment similar cu cele petrecute în urmă cu 80 de ani, în Al Doilea Război Mondial.

 

Refugiatele din Ucraina, întâmpinate cu flori, la Vama Siret, de 8 Martie

În ciuda războiului care se poartă aproape de noi, în Ucraina, ziua de 8 Martie a fost marcată, în Vama Siret, de gesturi frumoase, din partea unor oameni simpli, dar și de reprezentanți ai unor instituții, precum ISU, veniți să le ofere flori refugiaților, în special mamelor cu copii și tinerelor ucrainence. Gestul lor a reușit să le aducă zâmbetul pe buze refugiatelor din Ucraina, în ciuda greutăților din ultima perioadă și a situației crunte în care se află – nevoiți să plece din propria țară, să lase în urmă tot ce au construit, agonisit, dar și pe cei dragi, știind că s-ar putea să nu mai găsească nimic peste o perioadă.

Margareta Lupașcu se numără printre cei care au venit cu flori în Vama Siret, de 8 Martie, spunând că nu se poate bucura de această sărbătoare singură, știind că atâta lume care vine aici suferă:

„Am avut o idee acum câteva zile. Intru des în contact cu multe mame, cu copii, iar pentru că în ultimele zile mi-au tot țâșnit lacrimile și le-am văzut pe ele plângând, am zis că e 8 Martie, să încerc să le aduc un zâmbet pe buze. E un secret pe care fiind femeie îl știu – orice femeie, oricât de greu i-ar fi, zâmbește atunci când primește o floare”.

Femeia mărturisește că a vrut să „smulgă” un zâmbet refugiaților și a reușit.

„Le-am văzut pe ucrainence zâmbind, iar celor care avea încă rețineri le-am spus că le ofer o floare contra unui zâmbet. Încă mai au puterea să zâmbească, iar asta e extraordinar.

Am venit cu flori astăzi deoarece cred că putem să celebrăm puterea, curajul și feminitatea ucrainencelor, le admir din tot sufletul”, a mai spus Margareta Lupașcu, al cărui gest a fost primit nu doar cu zâmbete, ci și cu lacrimi în ochi, iar uneori și cu îmbrățișări, din partea femeilor care fugeau din calea războiului și a distrugerii. Un 8 Martie dureros și totuși punctat cu gesturi frumoase.

 

10 copii care suferă de boli foarte grave, internați la un spital din Kiev, au fost transportați în Israel de pe Aeroportul Suceava

Zece copii grav bolnavi de la un spital din Kiev au fost transportați în Israel de pe Aeroportul Suceava. În cursul zilei de marți, o echipă de la Centrul Schneider de Pediatrie al Grupului Clalit din Israel a participat la o operațiune specială de salvare la granița româno-ucraineană pentru a-i transporta în Israel pe cei 10 copii care suferă de boli grave, care necesită tratamente urgente. Copiii au ajuns în vama Siret împreună cu părinții, fiind preluați din graniță de către ambasadorul Israelului in România, David Saranga, după care au fost transportați cu ajutorul Ministerului Afacerilor Interne către Aeroportul Suceava.

Echipa medicală care a participat la transferul celor zece copii a fost formată din doi medici și două asistente prof. Irit Krause, directorul secției de pediatrie C, dr. Avichai Weisbach, medic superior în secția de terapie intensivă, Yulia Nikitin, asistent medical în secția de pediatrie și Jontalia Sirota, asistentă de terapie intensivă. După o lungă călătorie din zonele aflate sub asediu militar, copiii au fost evaluați clinic în vama Siret, după care au fost îmbarcați într-un mijloc de transport dotat cu toate echipamentele necesare pentru a rezista zborului spre Israel. Printre copiii care vor ajunge la Centrul Schneider din Israel sunt pacienți care au nevoie de dializă, dar și bolnavi de cancer. Copiii vor ajunge la secția de urgență a Centrului Schneider, de unde vor fi repartizați în diferitele secții, în funcție de starea lor medicală.

Directorul Centrului Schneider pentru Pediatrie, dr. Efrat Baron Harlev, a declarat că „suntem încântați și mândri să primim la centrul nostru copii din Ucraina care au nevoie de îngrijiri medicale și dorim să mulțumim tuturor oamenilor buni care au permis acest lucru, iar umanitatea lor extraordinară arată cât de măreț este Statul Israel. Personalul spitalului se simte obligat moral să ajute toți copiii, oriunde s-ar afla și se depun toate eforturile pentru a avea grijă atât de nevoile lor fizice, cât și de cele emoționale”.

Operațiunea de salvare a celor zece copii s-a desfășurat în colaborare cu mai multe ministere, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor și a beneficiat de sprijinul a zeci de persoane fizice și companii care s-au oferit voluntar să participe. Zborul special organizat pentru a aduce copiii și părinții lor la tratament la Centrul Schneider a fost posibil datorită oamenilor de afaceri Ami Lustig și Roi Ben Yami ai Grupului El-Ar, omul de afaceri Ofer Krezner, proprietar al City Capital Group, în timp ce consulul onorific al Ucrainei la Ierusalim a fost responsabil de pregătirea logistică și realizarea operațiunii, împreună cu Rafael Oha, CEO City Capital Group din Kiev.

 

Majestatea Sa Margareta, impresionată de mobilizarea voluntarilor și a autorităților pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Majestatea Sa Margareta a României, care este și președintele Crucii Roșii, a fost impresionată de mobilizarea voluntarilor și a autorităților pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina care ajuns în România prin Vama Siret. Principesa Margareta a vizitat, marți, împreună cu Alteța Sa Regală, Principele Radu, taberele de refugiați din Siret, cortul Crucii Roșii, cei doi stând de vorbă cu refugiații, voluntarii care îi sprijină pe aceștia, dar și cu autoritățile și cu reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Majestatea Sa a apreciat în mod deosebit modul în care atât voluntarii, cât și autoritățile au reușit să se organizeze pentru ca activitatea umanitară în zona Vămii Siret să se desfășoare în cele mai bune condiții. Principesa Margareta și-a amintit că și ea a participat la mai multe acțiuni de voluntariat, în special în Africa. Majestatea Sa le-a mulțumit tutor celor cu care a vorbit pentru implicare și a dat asigurări că acțiunile umanitare organizate prin Crucea Roșie vor continua și în perioada următoare. Principesa Margareta a participat și la o ședință a comandamentului din Vama Siret, unde a avut discuții cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a spus că în cadrul discuțiilor Principesa Margareta s-a interesat de modul în care sunt gestionate ajutoarele umanitare. „A spus că este foarte hotărâtă să se implice în continuare în acordarea de ajutoare umanitare pentru Ucraina, însă a subliniat faptul că este important ca aceste ajutoare să fie cu folos și să se știe exact ceea ce este nevoie. În acest context noi i-am explicat cum suntem organizați și că este extrem de important faptul că avem o legătură directă cu autoritățile din Cernăuți pentru a ști exact care este necesarul de ajutoare”, a spus Flutur. El a mai adăugat că Principesa Margareta a fost încântată și de faptul că autoritățile sucevene s-au organizat astfel încât preșcolarii și școlarii refugiați din Ucraina să poată să meargă la grădinițe și școlile din județul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Presă din toată lumea, ambasadorul Israelului, Principesa Margareta, mii de refugiaţi şi flori, în Vama Siret, pe 8 Martie.
 Vizualizări articol: 3534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Presă din toată lumea, ambasadorul Israelului, Principesa Margareta, mii de refugiaţi şi flori, în Vama Siret, pe 8 Martie4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei