Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 263 (7875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moment festiv

Prof. Didina Cosmațchi, de la Școala Gemenea, s-a pensionat după 43 de ani în slujba educației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un moment festiv s-a desfășurat recent la Casa Tineretului din Stulpicani, acolo unde a fost sărbătorită profesoara de istorie-geografie Didina Cosmațchi, de la Școala Gemenea, fost director, care s-a pensionat după 43 de ani în slujba educației.

La eveniment, alături de sărbătorită au participat cadre didactice, elevi, părinți, reprezentanți ai Primăriei Stulpicani, primarul Vasile Zamcu, viceprimarul Sorina Gemănari, directorul coordonator al Școlii Gimnaziale Stulpicani, prof. Sorina Oblezniuc.

Acțiunea a debutat cu o slujbă de tedeum oficiată de preotul Iulian Ordinschi (Parohia Gemenea) și de preotul Nicolae Moroșan, de la Biserica Pompierilor din Câmpulung Moldovenesc.

Au luat cuvântul primarul Vasile Zamcu și directoarea școlii, prof. Sorina Oblezniuc, care au evidențiat mai întâi semnificația Zilei Educației și au transmis mesaje pentru „a spori rodul educației în școli”.

 

„Din tinerețe până la pensionare / A fost în școală ca o binecuvântare”

Directoarea Școlii Gimnaziale Stulpicani, prof. Sorina Oblezniuc, i-a acordat sărbătoritei, proaspetei pensionare, Didina Cosmațchi, o „Diplomă de excelență”. Din partea Primăriei Stulpicani, prof. Didina Cosmațchi a primit o „Diplomă de onoare”, pentru implicare eficientă în viața social-culturală a comunei.

Un grup de copii de la Școala Gemenea a susținut un moment artistic. Elevii au recitat versuri prin care și-au exprimat stima, respectul și prețuirea pentru profesoara de istorie-geografie Didina Cosmațchi, care „a îndrumat 43 de ani copiii, iar la orele de clasă le-a sădit în suflete respectul față de țară, neam, tradiții românești”.

„Omagiu, respect și mulțumiri doamnei prof. Didina Cosmațchi”, i-au transmis foștii elevi: „Cu chip bun, blând, iertător / Așa venea în școală doamna director / Avea în ochi foarte multă bunătate / Ne ajuta pe fiecare în parte. / Cu ea purta o dragoste curată / Să fie școala tot mai sus urcată.../ Din tinerețe până la pensionare / A fost în școală ca o binecuvântare (...).”

Învățători, profesori, foști colegi de catedră i-au adresat profesoarei sărbătorite gânduri din inimă: „Ați fost ca o flacără care a ars pentru elevi, oameni, sat, familie”; „Vreme de 43 de ani ați demonstrat hărnicie, devotament, pasiune, grijă pentru elevi și pentru noi. Este un moment special al vieții, este clipa în care ne exprimăm respect, stimă, mulțumiri, admirație, gânduri bune” (înv. Paraschiva Frunză).

 

Lucrează la monografia satului

Pentru că evenimentul s-a desfășurat de Ziua Educației, participanții au avut prilejul de a trăi momente unice închinate școlii, educației, celor care dăruiesc elevilor din bogăția sufletului și a minții lor.

A fost o zi în care cadrele didactice prezente la eveniment, dar mai ales prof. Didina Cosmațchi, sărbătorita, au fost prețuite, aplaudate pentru „truda cu care transmit har elevilor”, pentru că sunt mereu în slujba educației și datorită lor generațiile de acum și cele viitoare vor duce mai departe „zestrea” primită de la dascălii lor. Toți cei prezenți, i-au urat profesoarei Didina Cosmațchi mulți ani sănătoși, „măcar încă 43 de ani să vegheze copiii satului Gemenea, pe care i-a iubit ca un adevărat părinte”.

Și dacă vă gândiți că doamna profesoară de istorie-geografie Cosmațchi, după ce s-a pensionat, va sta liniștită acasă, vă înșelați. Deja lucrează la monografia satului. Adună date, se documentează pe teren, face fotografii, pentru ca în viitorul apropiat să lanseze acest volum atât de util comunității și generațiilor următoare. După cum ne-a pus prof. Didina Cosmațchi, în paginile acestei monografii, pe lângă date istorice, date geografice, fotografii vechi și noi, vom descoperi și „picuri de lumină, de iubire, de respect” ale autoarei, dovada unei vieți dedicate satului natal, școlii, comunității din care face parte.

 

File din cartea vieții

Profesoara Didina Cosmațchi s-a născut pe 13 decembrie 1955 în satul Gemenea, comuna Stulpicani. A urmat cursurile Școlii Generale Gemenea, între anii 1962 - 1969, apoi Liceul „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, în perioada 1969 - 1974. A urmat apoi Institutul Pedagogic de 3 ani la Suceava, Facultatea de Istorie – Geografie, între anii 1975 – 1978, și Universitatea București, Facultatea de Istorie – Filozofie, între anii 1978 – 1983.

La Școala Gimnazială Gemenea a activat în perioada 1998 -2021 (director și consilier educativ). A iubit și iubește copiii, elevii, oamenii, familia, satul natal, țara în care s-a născut. Este soție, mamă, bunică, toate aceste roluri încercând să le îndeplinească cu dragoste și bucurie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. Didina Cosmațchi, de la Școala Gemenea, s-a pensionat după 43 de ani în slujba educației.
 Vizualizări articol: 1162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prof. Didina Cosmațchi, de la Școala Gemenea, s-a pensionat după 43 de ani în slujba educației0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei