Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 209 (7821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Furt masiv de la bugetul local

Contabilă de primărie, judecată pentru delapidarea a zeci de mii de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz de delapidare cu prejudiciu foarte mare de la Primăria Valea Moldovei s-a finalizat după o anchetă întinsă pe câțiva ani cu trimiterea în judecată a celei care a avut atribuții financiar-contabile. Fosta contabilă Renate Zișca, actualmente pensionară, a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de delapidare în formă continuată – 35 de fapte, pentru un prejudiciu de 367.000 de lei, undeva la peste 70.000 de euro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au convingerea că inculpata nu a acționat singură și că nu și-a însușit ea toți banii, însă femeia nu a dorit să dea declarații detaliate și și-a asumat integral faptele. Primar la vremea delapidării era Constantin Moroșan, care a fost în fruntea primăriei timp de 20 de ani. Acesta le-a declarat anchetatorilor că nu a avut cunoștință despre aceste plăți eronate, iar de câte ori a pus întrebări contabila l-a asigurat că totul este în regulă, iar ea își asumă totul prin semnătură.

 

Sume mari delapidate pe „spatele” unor angajați, consilieri locali, dar și al unor persoane cu handicap

Conform anchetei procurorilor de la Gura Humorului, în perioada ianuarie 2013 - mai 2014, contabila de la Primăria Valea Moldovei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin mai multe acțiuni, săvârșite în baza aceleiași rezoluții infracționale, și-a însușit în interes propriu și pentru alte persoane, prin efectuarea unor viramente neautorizate, suma de 357.404 lei din fondurile de trezorerie ale unității administrative Valea Moldovei. 

A fost vorba de viramente bancare pentru zece salariați ai Primăriei Valea Moldovei, peste veniturile nete de primit înscrise în statele de plată, plăţi reprezentând indemnizații de şedinţă pentru 12 consilieri locali, dar și viramente pentru asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, respectiv pentru câteva persoane cu handicap care au beneficiat de indemnizaţii achitate prin casieria unităţii.

Inculpata a recunoscut că şi-a alimentat contul de card bancar cu sume necuvenite, dar a pretins în mod nejustificat că din sumele respective a efectuat mai departe plăți către beneficiari, au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Semnături falsificate pentru delapidarea banilor

Ancheta a fost complexă pentru că au fost audiați toți cei care apărea că au beneficiat de sume. A fost nevoie inclusiv de dovedirea falsificării a numeroase semnături.

Fiind audiaţi de procurorul de caz, cei 12 consilieri locali au declarat la unison că nu au încasat respectivii bani. ”Fiind audiaţi în prezenta cauză, toţi cei 12 consilieri locali sau moştenitorii acestora care figurează ca şi cum ar fi încasat sume reprezentând indemnizaţii de şedinţă peste limita prevederilor legale au declarat la unison faptul că semnăturile din dreptul numelui de pe statele de plată înaintate de Primăria comunei Valea Moldovei nu le aparţin, nu au fost executate de ei, iar sumele de bani care figurează în dreptul lor nu le-au încasat niciodată. De asemenea, au arătat toţi consilierii locali care au ridicat sumele de bani cuvenite de la casieria unităţii, faptul că statele de plată pe care le-au semnat pentru ridicarea sumelor de bani de la casieria primăriei aveau un alt format decât cel prezentat de unitate în procesul civil”, se arată în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

Anchetatorii au comparat şi semnăturile consilierilor de pe statele de plată cu cele date cu alte ocazii. S-a stabilit astfel că semnăturile au fost falsificate, iar sumele de bani reprezentând indemnizaţii de şedinţă peste limita prevederilor legale au fost însușite de către inculpată, care nu a dat pe parcursul urmăririi penale nici un fel de explicaţii pentru neconcordanţele constatate.

 

S-a pensionat pe caz de boală și a recunoscut în cele din urmă acuzațiile

Pe parcursul urmăririi penale, cu ocazia audierilor în calitate de suspect şi inculpat, Renate Zișca a refuzat inițial să facă vreo declarație cu privire la învinuirile ce i se aduc, motivând diferite probleme de sănătate. Aceasta a depus și documente medicale care atestă probleme medicale multiple din cauza cărora s-a și pensionat.

Audiată apoi în calitate de inculpat, femeia a declarat că este pensionată pe caz de boală din anul 2014 și că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptelor. Ea nu a dorit să intre în detalii despre sume și unde au ajuns acestea.

Din verificările efectuate la Primăria Frasin, localitatea de domiciliu a inculpatei, a rezultat că aceasta figurează pe numele ei doar cu o remorcă.  Așadar, va fi greu de recuperat mare lucru pe calea sechestrului de la aceasta.  

Dosarul de delapidare în formă continuată a fost înregistrat recent pe rolul Judecătoriei Gura Humorului.

Renate Zișca se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contabilă de primărie, judecată pentru delapidarea a zeci de mii de euro.
 Vizualizări articol: 4930 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Contabilă de primărie, judecată pentru delapidarea a zeci de mii de euro5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei