Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 208 (7820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Detoxifierea după dependență

Detoxifierea după dependență poate implica durere fizică, senzație de greață, transpirație, dureri de cap, vomă, tulburări de somn, oboseală și iritabilitate. Mulți oameni cred că detoxifierea după dependență durează de la câteva zile la câteva săptămâni după încetarea adicției active. Totuși, există efecte post-șoc ce continuă să apară timp de aproximativ doi ani. Aceste efecte și momentele în care survin se numesc „sindrom de sevraj postacut”. Ele tind să apară la intervale de câte trei și de câte șase unități de timp după ce nu se mai alimentează dependența. Trei săptămâni, șase săptămâni, trei luni, șase luni, un an și doi ani sunt în general momentele când se percep aceste efecte.

În astfel de momente, nu simte întotdeauna nevoia directă de a reveni la dependență. În schimb, persoana se simte „decuplată”, iritabilă și nefericită. Odată ce se conștientizează acest concept, e ușor de observat efectele. Cu toții cunoaștem persoane care s-au lăsat de fumat, de pildă, și care într-o bună zi au spus: „Nu știu ce s-a întâmplat. A fost bine vreo trei săptămâni, apoi m-am apucat iar”. Senzațiile neplăcute caracteristice sindromului de sevraj postacut sunt temporare și durează câteva zile, dacă știm să le recunoaștem și să trecem peste ele. Dacă nu înțelegem ce se întâmplă, putem recurge din nou la dependență pentru a le face să dispară.

Unii observă că stilul curent de viață le creează prea multe probleme și hotărăsc să facă o schimbare. Totuși, dacă nu înțeleg mecanismul prin care au fost condiționați spre un comportament de dependent, nu fac decât să schimbe o activitate ce dă dependența cu alta. Unii au probleme cu alcoolul, apoi se dedică muncii ca să se îndepărteze de alcool, doar pentru a-și da seama mai târziu că au devenit obsedați de muncă. Sau, de exemplu, ne lăsăm de fumat și apoi începem să mâncăm prea mult. Acest tip de substituire nesănătoasă perpetuează acumularea toxinelor în corp. Oamenii nu-și dau seama că, de fapt, toxinele trebuie eliminate mai întâi din sistem și apoi corpul trebuie să se regenereze astfel încât să se obișnuiască cu stările euforice firești, de exemplu cele create de o porție bună de râs, fără a încerca să înlocuiască un tip de euforie extremă cu un altul.

Din păcate, cei care caută o sursă externă de pace lăuntrică, chiar și temporară, au la dispoziție diverse opțiuni accesibile imediat. Chiar dacă aici menționăm numai alcoolul, substanțele ilegale, diverse tipuri de jocuri de noroc, cofeina și țigările, este evident că în societate există numeroase posibilități de a dezvolta o dependență. Această diversitate crește probabilitatea ca la un moment dat oamenii să încerce ceva care le va da dependență și, în cele din urmă, le va lua pacea interioară.

După ce am citit totul despre crearea unei dependențe, poate simțim că ni se învârte capul și ne întrebăm cum este posibil să scăpăm de ceea ce persoanele care urmează un program de recuperare numesc „panta alunecoasă” spre dependență. Totuși, dacă privim altfel lucrurile, faptul că știm că am înaintat cât de puțin pe calea spre - sau înapoi spre - o dependență ne poate ajuta să nu ne lăsăm furați de un fals sentiment de invincibilitate sau de superioritate. Cu toții trecem prin lucruri greu de depășit. Nimeni nu e perfect sănătos. Nu putem spune pur și simplu că o persoană fie este dependentă, fie nu e sau că fie este deprimată, fie nu e. Contează punctul în care ne aflăm fiecare pe calea spre dezvoltarea acestor probleme sau spre recăderea în adicție.

În conversațiile de zi cu zi, lumea nu înțelege de obicei toți factorii și nici dinamica implicate în aceste probleme. De asemenea, fiecare are propria viață de care să se preocupe și nu vrea să se împovăreze cu problemele altora. Prin urmare, oamenii fac adesea afirmații precum „Of, nu te mai gândi!” sau „De ce nu te oprești pur și simplu?” Pare simplu, nu-i așa? E uimitor cât de des facem asemenea afirmații fără a avea o metodă clară de a simplifica situația în practică precum în teorie.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Detoxifierea după dependență.
 Vizualizări articol: 3225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Detoxifierea după dependență5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei