Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 208 (7820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Obiective

Președintele Tribunalului Suceava vrea o justiție modernă, chiar și pe fondul lipsei de personal cu care se confruntă instanțele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Tribunalului Suceava, judecătorul Cătălin Brânză, a anunțat că unul din obiectivele pe care le are în mandatul de 3 ani pe care l-a început recent este acela de a pune bazele unei justiții moderne şi care să răspundă nevoilor actuale ale societăţii. Pentru a îmbunătăți imaginea justiției, Cătălin Brânză, care are o vechime de peste 10 ani în magistratură, își propune creșterea gradului de transparență, dar și accesibilitate mai facilă în domeniul în care activează. Sunt ținte importante, mai ales pe fondul crizei sanitare, dar și a personalului insuficient, atât în privința judecătorilor, cât și a personalului auxiliar. ”Ne cunoaştem problemele şi, totodată, suntem receptivi la critici, însă transmitem că fiecare cauză este tratată cu profesionalism, independenţă şi cu respectarea principiului că toţi sunt egali în faţa legii. Există neajunsuri şi le cunoaştem, durata de soluţionare a litigiilor, termenele în care se comunică hotărârile judecătoreşti, însă aceste neajunsuri sunt cauzate de lipsa personalului, în special judecătoriile confruntându-se cu o mare lipsă de judecători, de infrastructura insuficientă, neajunsuri accentuate de criza sanitară pe care o traversăm şi căreia încercăm să ne adaptăm prin mijloace eficiente şi moderne”, a arătat noul președinte al Tribunalului Suceava.

În acest context, magistratul Cătălin Brînză a anunțat că în acest moment este în derulare concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea mai multor posturi de judecători care sunt vacante pe raza Tribunalului Suceava. Mai exact, sunt scoase la concurs patru posturi de judecător la Judecătoria Fălticeni şi câte unul la Judecătoriile din Suceava, Gura Humorului, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, este în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru suplimentarea schemei de personal auxiliar cu un număr de 200 de grefieri la nivel naţional.

 

Cum își propune președintele Tribunalului Suceava să facă mai eficientă activitatea instanțelor

Pentru a atinge ceea ce și-a propus, respectiv o justiție modernă, judecătorul Cătălin Brânză are în vedere mai multe aspecte.

Unul din acestea este punerea unui accent mai mare pe comunicarea electronică în privinţa actelor de procedură (citaţii, adrese, hotărâri), părţile având posibilitatea de a indica o adresă de e-mail validă şi de a solicita expres comunicarea electronică. O altă componentă este reprezentată de implementarea posibilităţii programării on-line la compartimentele instanţelor - registratură, arhivă, biroul de relaţii cu publicul - pentru a evita aglomerarea şi a reduce timpii de aşteptare, fiind disponibil serviciul de programare la adresa www.curteadeapelsuceava.ro.

În actualul context pandemic, programarea şedinţelor de judecată pe ore estimative, măsură ce se îmbină cu stabilirea de către conducerea Curţii de Apel Suceava a regulilor de acces în Palatul de Justiţie, este o altă modalitate de a elimina timpi inutili de așteptare pe holurile instanțelor de judecată.

Președintele Tribunalului Suceava își mai dorește implementarea, în termen cât mai scurt, şi dezvoltarea „dosarului electronic”, ce oferă părţilor facilitatea de a studia dosarele în confortul propriului cămin - aplicaţie disponibilă pentru toate instanţele sucevene la aceeaşi adresă - www.curteadeapelsuceava.ro. Cătălin Brânză mai militează și pentru reaşezarea competenţelor teritoriale ale judecătoriilor din teritoriu pentru a veni în întâmpinarea problemelor cetăţenilor, respectiv deplasarea la o instanţă mai apropiată, rezolvarea problemelor într-un termen mai scurt.

Un prim pas pe această linie s-a făcut, iar localităţile Bălăceana, Botoşana, Ciprian Porumbescu, Comăneşti şi Ilişeşti au fost arondate Judecătoriei Gura Humorului, instanţa la care urmează ca cetăţenii să se adreseze şi nu la Judecătoria Suceava.

 

Un parteneriat mai bun cu cei implicați în actul de justiție

Un alt deziderat pe care și-l propune Cătălin Brânză în fruntea Tribunalului Suceava este dezvoltarea comunicării cu partenerii implicați în realizarea actului de justiţie, respectiv experţi, avocaţi, consilieri juridici, executori judecătoreşti.

Pe lista noului președinte al Tribunalului Suceava este dezvoltarea relaţiilor cu mass media, partener pentru corecta informare şi educare a cetăţenilor.

”Cetăţeanul este în centrul actului de justiţie şi trebuie să cunoască când şi cum trebuie să apeleze la justiţie şi ce aşteptări să aibă, cunoscând rolul şi limitele instanţelor şi atribuţiilor acestora, respectiv: judecătorul nu face legea; judecătorul nu oferă consultaţii juridice, atribut exclusiv al corpului de avocaţi; diferite probleme pot fi rezolvate şi fără intervenţia instanţelor (proceduri administrative, medierea, proceduri notariale); hotărârea se pronunţă în numele legii şi numai în temeiul probelor administrate în faţa judecătorului şi trebuie respectată; justiţia nu este gratuită, iar soluţionarea diferendelor necesită timp, precizând, totodată, şi faptul că persoanele care nu pot face faţă cheltuielilor unui proces pot solicita acordarea unor facilităţi la plata taxelor judiciare de timbru, onorariilor experţilor sau avocaţilor”, a concluzionat magistratul Cătălin Brânză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Președintele Tribunalului Suceava vrea o justiție modernă, chiar și pe fondul lipsei de personal cu care se confruntă instanțele.
 Vizualizări articol: 2460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Președintele Tribunalului Suceava vrea o justiție modernă, chiar și pe fondul lipsei de personal cu care se confruntă instanțele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei