Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 208 (7820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Zi de odihnă veșnică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vestea că un om precum Ivan Patzaichin nu mai este te bulversează. Dacă ești om, dacă ești român. Faptul că domnul Patzaichin a fost și un sportiv incomensurabil vine în secundar, credeți-mă. Dar el a fost OM cu majuscule, un CampiOM, cum foarte inspirat au scris cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român. A știut mereu lucrurile care contează cu adevărat în viață, nu s-a pierdut în cancanuri și în compromisuri pentru demnități, ca atâția alți mari sportivi. A fost performer adevărat într-un sport dur, care i-au brăzdat palmele și fața, nu și sufletul. Medalii? Olimpice, mondiale, din toate metalele. Singur sau cu Toma Simionov, la 500 sau 1000 de metri. Și ca antrenor a obținut medalie de aur la Olimpidă, prin elevii săi Pricop și Popescu. A fost decorat de doi președinți ai României, dar și de Regele Mihai I. Face parte, de asemenea, dintr-un cerc restrâns de sportivi de excepție care au primit cea mai înaltă distincție a COSR, Colanul de Aur.

Iată care este mesajul său transmis românilor din 2118, atunci când se va deschide Capsula Timpului, o sculptură în bronz din Alba-Iulia: ”Mi-aș dori ca proiectul de țară al României să conțină două noțiuni, în care românii pot excela: natura și valoarea umană. România trebuie să pună totodată mai mult accent pe educație, pentru că plămada e bună, dar are nevoie de o modelare făcută cu viziune spre viitor, spre voi, dragii noștri copii!” El avea planuri legate de Delta lui natală, se implica în proiecte de protejare a acestei zone unicat în Europa, în dezvoltarea turismului ecologic, inființase  Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (localitatea sa natală). A inventat canotca și lotca solară, cu aceasta din urmă am avut șansa să fac o plimbare pe Dâmbovița, cu domnul Patzaichin la vâsle, în 2014... S-a stins la spitalul Elias, dimineața, iar spre seară l-a însoțit în eternitate și actorul Ion Caramitru, de la același spital. 5 septembrie 2021, duminică, zi de odihnă veșnică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zi de odihnă veșnică.
 Vizualizări articol: 1031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Zi de odihnă veșnică5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei