Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 141 (7753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vineri, 25 iunie

Se redeschide Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 25 iunie, la Fălticeni vor avea loc manifestările dedicate finalizării proiectului Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” şi reluarea activităţii Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”.

Activităţile se vor desfăşura în clădirea în care a funcţionat, din anul 1930, „Muzeul Fălticenilor” - primul muzeu regional al judeţului Suceava şi ulterior Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” din Fălticeni, dar şi pe Aleea Pietonală.

Evenimentul cultural, artistic și religios care precede intrarea cititorilor în bibliotecă va fi organizat de Primăria şi Consiliul Local şi include, la ora 12,00, o slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Fălticeni urmată de alocuţiunile oficialităţilor şi invitaţilor. Vor urma acordarea, post-mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. Vasile Nistoreasa, fost director al Bibliotecii Municipale, vernisajul expoziţie de pictură cu lucrările pictorului Alexandros Pintilii Karciucas şi vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de artistul fotograf Codrin Anton. Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică clasică, folk şi momente lirice, realizat cu sprijinul Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, spectacol care va avea loc pe Aleea pietonală, în faţa Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” şi a Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”. 

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a precizat:„După o perioadă de aşteptare, demersurile noastre începute în anul 2016 fac astăzi posibilă finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii în care a funcţionat primul Muzeu regional al judeţului Suceava şi ulterior Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu> din Fălticeni. Lucrările au fost realizat în timp util, astfel încât, pe 25 iunie 2021, putem să redeschidem clădirea achiziţionată de Societatea <Muzeul din Folticeni> şi în care a funcţionat, din anul 1930, <Muzeul Fălticenilor>. După reabilitare, clădirea în care funcţionează Biblioteca Municipală şi Muzeul Fălticenilor <Vasile Ciurea> va deveni o carte de vizită pentru municipiul Fălticeniului.

Suntem onoraţi să avem alături de noi la redeschiderea Bibliotecii <Eugen Lovinescu> personalităţi de marcă ale vieţii publice şi intelectuale, pe cei doi artişti din Fălticeni, Alexandros Pintilii Karciucas şi Codrin Anton, alături de invitaţii spectacolului de muzică clasică, poezie şi folk Cvartetul Passione,actorul Constantin Bebe Cotimanis, soliştiiMaria Gheorghiu şi Radu Graţianu”.

 

Muzeu şi bibliotecă într-o clădire emblematică pentru oraş

În vara anului anul 2020 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi realizarea lucrărilor pentru proiectul „Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea”, lucrări finalizate la începutul lunii iunie 2021.

Demersurile pentru realizarea acestui proiect au început în anul 2016, când  a fost obţinut, de la Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, avizul prealabil în vederea înfiinţării Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”.

Clădirea, emblematică pentru oraş, a fost restaurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, lucrările s-au ridicat la valoarea de 3,2 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei sunt bani de la bugetul de stat, diferenţa provenind de la bugetul local. Tot de la bugetul local au fost alocaţi bani pentru dotări moderne, mobilier nou, tehnică de calcul, sistem de proiecţie video. 

Proiectul a inclus lucrări complexe la interior şi exterior, lucrări de zidărie, consolidări, schimbarea pardoselii, a acoperişului, a tâmplăriei interioare şi exterioare.

La etaj va fi o sală de lectură cu facilităţi multimedia în care elevii îşi se pot desfășura şi orele de limbă şi literatură română sau cele de istorie locală, iar la subsol va funcţiona o cafenea cu sală de lectură, astfel încât toţi cei care vor dori să citească o carte, atât pe hârtie, cât şi electronic, vor putea să o facă în cele mai bune condiţii.

După această restaurare, imobilul, o clădire aflată pe lista monumentelor istorice va avea funcţionalitate de muzeu şi bibliotecă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se redeschide Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Se redeschide Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei