Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 133 (7745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Ziua Culturii Fălticenene, marcată printr-o slujbă de pomenire a personalităților, spectacole de teatru şi concurs de recitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marți, 15 iunie 2021, Asociația Fălticeni Cultural organizează Ziua Culturii Fălticenene. Manifestările încep la ora 10,00 cu o slujbă de pomenire a personalităților fălticenene oficiată de un sobor de preoți la Catedrala „Învierea Domnului”, urmată de o ceremonie de depunere de jerbe de flori şi coroane la monumentele şi mormintele personalităților fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, și la statuia poetului Mihai Eminescu din fața Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociației „Fălticeni Cultural”, organizatorul evenimentului, ne-a spus: „Pe 15 iunie, începând din anul 2011, când am pornit prima ediție a Festivalului Birlic, am organizat şi o primă pomenire a personalităților fălticenene. De atunci această zi importantă pentru noi, românii, ziua în care a încetat din viață Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură”.

Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiință români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, preoții au pomenit peste 60 de nume, printre ei numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiință ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

De la ora 12,00, cei mici sunt invitați, împreună cu părinții și bunicii, la Sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, pentru a viziona spectacolul „Peter Pan”, o adaptare originală, interactivă şi veselă a minunatei poveşti a lui J. M. Barrey, pusă în scenă de actorii Ateneului Național din Iaşi.

De la ora 15,00,  la Sala „Draga Olteanu Matei” va avea loc concursul de recitare „Poetul lunii”, înscrierea concurenților urmând a avea loc cu 30 de minute înainte de începerea manifestării. Participanții trebuie să aleagă pentru concurs doar versuri din lirica românească. Premiile concursului sunt asigurate de firma Metal Galss și pictorii Magyarosy Miklos, Carmen Grecu și Radu Bercea.

De la ora 19,00, iubitorii de teatru din urbea de pe Şomuz sunt invitați la Sala de spectacole a Centrului Cultural ”Gr. V. Birlic”  pentru a viziona spectacol „Take, Ianke şi Cadîr” al Ateneului Național din Iaşi.

Proiectul cultural al Asociației „Fălticeni Cultural” nu ar fi fost posibil de realizat dacă nu ar fi existat deschidere şi sprijin din partea unor oameni de afaceri locali și fără sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni, care asigură gratuit spațiul pentru cele două spectacole de teatru.      

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Culturii Fălticenene, marcată printr-o slujbă de pomenire a personalităților, spectacole de teatru şi concurs de recitare.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Culturii Fălticenene, marcată printr-o slujbă de pomenire a personalităților, spectacole de teatru şi concurs de recitare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei