Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 126 (7738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Secțiunea Epigrame

Profesorul Constantin Moldovan a obținut locul I la Festivalul de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian” de la Botoșani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de istorie din Mănăstirea Humorului Constantin Moldovan a obținut locul I la prima ediție a Festivalului de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, Secțiunea epigrame, organizat sâmbătă, 29 mai, de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani, președinte Cristian Lazarovici. Epigramistul şi poetul Constantin Moldovan a declarat că acest premiu îl onorează, având în vedere numele mari de epigramiști participanți la festival, nivelul competiției, dar și organizarea în sine a evenimentului și prezența multor personalități culturale importante la Botoșani.

De-a lungul timpului, profesorul Constantin Moldovan a fost premiat în cadrul mai multor concursuri, a apărut în câteva antologii de poezie și epigramă și a publicat în prestigioase reviste literare din țară. Anul acesta, după o pauză destul de lungă, a început să participe din nou la festivaluri de gen și a reușit să obțină, deja, patru premii, din patru participări. Este vorba de Mențiunea I și Premiul special la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă ,,Romeo și Julieta la Mizil”; Mențiune la Secțiunea Madrigal, din cadrul Festivalului Național de Epigramă ,,Cât e Buzăul de Mare”; Premiul II la Concursul Național de Epigrame ,,Epigramissima", organizat în cadrul Festivalului Național de Umor ,,Liviu Oros" de la Deva, și premiul câștigat recent: Premiul I la Festivalul de Caricaturi și Epigrame ,,Cik Damadian", organizat de sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România. Profesorul Constantin Moldovan este și membru al Cenaclului literar ,,Nectarie" Vama.

Pe locul al II-a s-a clasat Laurențiu Rotaru, iar locul III a fost obținut de Vili Afloraresei. Sorin Finchelstein din Canada a primit Mențiune, iar Dorel Gaftoneanu a obținut Premiul de originalitate. La Secțiunea epigrame – Temă liberă - au mai fost acordate trei premii, obținute de Ștefan Basno, Laurențiu Ghiță și de suceveanca din Vama Cătălina Orșivschi.

În competiție, conform https://www.araratonline.com/,  s-au înscris 35 de epigramiști și 9 caricaturiști, din diferite colțuri ale țării, inclusiv din Republica Moldova, Canada și Germania (Secțiunea epigrame).

Juriul care a ales câștigătorii a fost format din Varujan Vosganian, Mihai Babei, membru al Uniunii Scriitorilor din Botoșani, maestrul sucevean Mihai Pânzaru-PIM, grafician și caricaturist, Florin Grosu, artist plastic botoșănean și Cristian Lazarovici.La Secțiunea Caricaturi, din cei 9 caricaturiști participanți cu lucrări semnificative au fost premiați următorii: Premiul I - Doru Axinte, Premiul II - Marian Avramescu, Premiul III - Leonte Nastase și Mențiune - Carmen Tanu.

Festivalul de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, au spus organizatorii, „are rolul de a promova spiritul armenesc și de a se face cunoscută comunitatea armeană din Botoșani”.

Conform https://www.monitorulbt.ro/: „Numele Festivalului de Caricaturi și Epigrame de la Botoșani nu a fost ales la întâmplare. Hacik (Cik) Damadian, grafician și caricaturist român de origine armeană, a poposit în anul 1975 pentru câteva luni la Botoșani și a reușit să realizeze în grafică câteva dintre casele vechi, din monumentele istorice, din frumusețea orașului, înainte de sistematizarea modernă a acestuia, motiv pentru care reprezentanții armenilor au dorit să-i aducă, astfel, un omagiu prin denumirea festivalului cu numele său”.

Să nu uităm că la Gura Humorului, an de an se organizează Festivalul Internațional „Umor la... Gura Humorului”, unde se adună creatorii de grafică satirică și de literatură umoristică care își folosesc penelurile și condeiele, tranformând orașul, pentru câteva zile, în capitala umorului.

 

 

Epigrame semnate de Constantin Moldovan

 

Motto: ,,Nebunul ba plânge, ba râde"

 

TEMA - ,,ARMENII''

 

După potop, conform Bibliei

Cu soția, -namorat,

Noe - nu o spun mirenii -

S-a oprit pe Ararat

Și...au apărut armenii!

Redivivus Ion Vodă

(viteazul domnitor de origine armeană)

Fi'ndcă politicienii

Au profilul necioplit,

N-ar fi rău să dea armenii

Încă-un Vodă cel Cumplit!

Produse armenești

De iau premiu, cer favoarea -

Nu vreau bani, fiind chiabur -

Să îi convertiți valoarea

În sugiuc și-anoushabur.

 

TEMĂ LIBERĂ

Unui confrate

E talentat, dar ipocrit,

Mereu zâmbește-n zeflemea

Și drept să spun mi s-a acrit

De pana lui...Ce pana mea!

Neputință

Fiind îndrăgostit de fată -

Și răzpunzând la provocare -

A vrut s-o lase-nsărcinată,

Dar a lăsat-o fată mare!

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul Constantin Moldovan a obținut locul I la Festivalul de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian” de la Botoșani.
 Vizualizări articol: 1524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Profesorul Constantin Moldovan a obținut locul I la Festivalul de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian” de la Botoșani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei