Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 68 (7680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Răspunsul ierarhului

ÎPS Calinic: „Pe noi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, readucerea proprietății Mănăstirii Solca în curtea acesteia ne-a costat aproape jumătate de milion de euro”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, îi răspunde unui enoriaș care îl acuză că „ați venit cu japca și ați luat biserica din Solca și ați pus călugări, dar ați întrebat solcanii dacă vor?”. Ierarhul îi explică bărbatului: „<Cu japca> a luat proprietățile Bisericii, respectiv proprietățile Mănăstirii Solca P.C.R. Dar, pe atunci, probabil că nu erați și nici un altul ca dumneavoastră, ca să fi luat atitudine”, continuând să spună ierarhul: „Stimate domnule, noi nu am luat nimic <cu japca>!; pe noi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, readucerea proprietății Mănăstirii Solca în curtea acesteia ne-a costat aproape jumătate de milion de euro. Așa <japcă>, mulțam!, cum spune o vorbă din popor”.

Bărbatul nemulțumit, care i-a cerut explicații Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, spune: „Călugării când au plecat au lăsat biserica goală și au blestemat-o; acum vin înapoi; de ce nu aduc odoarele înapoi de la Dragomirna? De ce nu ați făcut prima dată o biserică? Ați trecut biserica la Putna. Mâine, poimâine veniți și luați clopotele că sunt prea multe. Numai la distrus a fost Solca. Spuneau oamenii că numai biserica a rămas, iaca că și pe asta a luat-o. Îmi pare rău, dar ăsta e adevărul, și să-mi spună cineva de ce au fost fugăriți călugări din Solca? Tot ce e în biserică este din donații de la solcani; clopotele sunt din donații de la solcanii care lucrau în America, în Detroit, și acum s-au găsit câțiva oameni de bine să le ia biserica. Dar Domnul poate va face dreptate.”

ÎPS Calinic a completat: „Faptul că obștea Mănăstirii Solca provine din Mănăstirea Putna nu ar trebui să vă deranjeze, ci, dimpotrivă, ar trebui să fie o onoare pentru comunitate, având în vedere că cele două mănăstiri au suficiente motive să fie înfrățite: arhitectură, șirul lung de stareți și călugări, pomelnice etc.Obiectele de patrimoniu care au aparținut Mănăstirii Solca se vor întoarce la mănăstire, însă numai după ce se va construi un muzeu. Acum, un astfel de muzeu nu s-ar putea organiza decât în podul bisericii, pentru că o altă clădire în incinta mănăstirii nu prea există; numai că și în podul bisericii ar fi o problemă, întrucât acoperișul este suficient de deteriorat și astfel riscăm degradarea obiectele de patrimoniu. Clopotele! Cine v-a spus că vor fi luate? Ele au fost ale mănăstirii și rămân ale mănăstirii. Noi, dacă am putea, am dona la fiecare parohie, mănăstire sau schit câte un clopot la vreo 50 de tone, nutrind nădejdea că poate acela s-ar auzi mai bine în duminici și sărbători. Că acum, din păcate, nu prea se aud!”.

 

”Restaurarea Mănăstirii Solca va fi nu doar onoarea Bisericii, ci și a solcanilor”

De asemenea, spune ierarhul, „Obiectele din mănăstire <cumpărate de solcani>, dacă nu sunt de patrimoniu, nu se vor înstrăina, ci vor fi așezate în noile biserici care se vor construi. La numărul mare de credincioși, chiar se impune construirea a două biserici! Spuneți că vi s-a luat biserica. Cine v-a luat biserica, stimate domn?! După Revoluția din ‘89, proprietatea mănăstirii, în loc să se întoarcă în curtea acesteia, a fost vândută până sub streașina bisericii către privați care, unii dintre ei, s-au purtat cu lucrurile de patrimoniu ale mănăstirii ca niște dușmani. Dacă nu credeți, intrați în beciurile mănăstirii construite în timpul lui Ștefan Tomșa și vedeți cum arată”.

La afirmația bărbatului că „Domnul poate va face dreptate”, ÎPS Calinic a răspuns: „vă spun că Domnul, prin ceea ce s-a realizat până acum, a și făcut dreptate; și pentru aceasta nu putem decât să-I mulțumim. De acum, părinții mănăstirii, susținuți de Preacuviosul părinte arhim. Melchisedec, stareț al Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vor iniția proiecte în vederea restaurării mănăstirii, iar preoții de mir, cu sprijinul autorităților locale, vor iniția proiecte pentru construirea celor două biserici de zid în localitate. Vă asigurăm că, dacă Dumnezeu ne va ține în viață, peste puțin timp Mănăstirea Solca, care până mai ieri a fost <numai la distrus>, va arăta așa cum ne-a lăsat-o ctitorul ei. Restaurarea Mănăstirii Solca va fi nu doar onoarea Bisericii, ci și a solcanilor!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Calinic: „Pe noi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, readucerea proprietății Mănăstirii Solca în curtea acesteia ne-a costat aproape jumătate de milion de euro”.
 Vizualizări articol: 1488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ÎPS Calinic: „Pe noi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, readucerea proprietății Mănăstirii Solca în curtea acesteia ne-a costat aproape jumătate de milion de euro”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei