Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 68 (7680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Mohicanii

Ei sunt cei mai longevivi cinci directori de instituții publice din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Suceava sunt instituții publice care sunt conduse de perioade respectabile de timp de una și aceeași persoană. La alte instituții, directorii s-au schimbat și au revenit pe funcții unele persoane care au mai ocupat postul și în trecut. De asemenea, sunt și instituții unde istoria se confundă cu persoana directorului. Un astfel de caz se înregistrează la Registrul Auto Român Suceava. Instituția a fost înființată în 1992, iar director a fost numit la acea vreme Tiberiu Dumitru Lupu. Se întâmpla pe data de 15 martie, iar după 29 de ani în fruntea instituției se găsește tot Tiberiu Dumitru Lupu.

”RAR Suceava este copilul meu, eu așa îl consider. A ajuns așa datorită principiilor mele. Eu m-am ghidat după principiile mele: corectitudine, bunul-simț tehnic și bun-simț uman. Este important să-ți găsești plăcerea în tot ceea ce faci, doar așa o să muncești cu drag și o să dai randament”, s-a destăinuit Tiberiu Dumitru Lupu în urmă cu patru ani într-un interviu acordat revistei Auto Test Magazin. În opinia sa, una din cele mai importante realizări în cei 29 de ani în funcția de director al instituției a fost construirea unui sediu nou pentru RAR, în cursul anului 2004.

Al doilea cel mai longeviv director este Ștefan Groza. Acesta a ajuns director general al fostului RAUCL în 1996, iar doi ani mai târziu instituția s-a transformat în ACET, așa cum este cunoscută și cum funcționează și astăzi. Practic, Ștefan Groza este la conducerea societății care se ocupă cu serviciile de apă și canalizare de 25 de ani.

Locul trei din acest top este ocupat de Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Județene ”I.G. Sbiera” Suceava. A fost instalat în funcție în septembrie 2004, iar în curând va împlini 17 ani în fruntea acestei instituții. De la bun început și-a propus să schimbe mentalitatea oamenilor vizavi de ceea ce înseamnă o bibliotecă.

”Am plecat de la ideea că biblioteca nu este doar un spațiu de unde se împrumută o carte sau se citește o carte, ci este mult mai mult, un mall cultural. În 2006 a fost înființată o sală de internet, printre primele la nivel național într-o bibliotecă, iar în acest fel ne-am adaptat cerințelor publicului de la acea vreme și am reușit să atragem adolescenții la bibliotecă în detrimentul a ceea ce exista pe atunci, respectiv internet cafe. Un alt proiect a fost de a crea o așa-zisă bibliotecă itinerantă, adică o rezervă de carte să meargă cu titlul de împrumut la bibliotecile din județ. Acest proiect demarat în 2010 funcționează și astăzi, iar anual cărțile din acest fond ajung la circa 27 de biblioteci”, a arătat Gabriel Cărăbuș.

Directorul Bibliotecii Județene ”I.G. Sbiera” a mai precizat că a dorit să facă instituția cât mai vizibilă, pe această linie înscriindu-se acțiunile de promovare în mass-media. În acest interval, colecția de carte a instituției a sporit cu circa 100.000 de exemplare și a ajuns acum la 440.000 de cărți.

16 ani de activitate în fruntea Muzeului Național al Bucovinei (cu toate denumirile anterioare) a împlinit recent Emil Ursu. Este un director care și-a propus și a reușit să deschidă muzeele pentru public. Cel mai bun exemplu în acest sens este Muzeul Satului Bucovinean, a cărui zestre a sporit în acești ani de la 27 la 58 de obiective.

”Restaurările unor obiective de importanță foarte mare au reprezentat un alt obiectiv pe care l-am îndeplinit. Mă refer aici la lucrările de la Cetatea de Scaun, în valoare de 44 de milioane de lei, clădirea Muzeului Național al Bucovinei, pentru care s-au cheltuit 60 de milioane de lei, respectiv Laboratorul Zonal de Restaurare, lucrări în valoare de 57 de milioane de lei”, a precizat Emil Ursu.

Tot actualului director al Muzeului Național al Bucovinei i se datorează Festivalul Medieval, un eveniment care în 2019 a atras 27.000 de vizitatori. Promovarea instituției s-a realizat și cu ajutorul unor expoziții internaționale care au ajuns la/și din Suceava în parteneriat cu muzee din China, Portugalia, Polonia, Germania, Liechtenstein, Ucraina sau Moldova. Ca vizibilitate se mai înscrie programul editorial cu publicații relevante pentru cultura națională și internațională, ceea ce a adus 6 premii din partea Academiei Române.

Al cincilea cel mai longeviv șef de instituție din județ este Petrică Ropotă. Acesta conduce actuala Administrație Județeană a Finanțelor Publice Suceava din iunie 2005, ceea ce înseamnă că în curând va împlini 16 ani în postul de director. De-a lungul acestor ani, instituția a trecut prin mai multe etape de reorganizare ca urmare a modificărilor la nivel național. Indiferent ce modificări au fost făcute, la conducerea instituției a rămas Petrică Ropotă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ei sunt cei mai longevivi cinci directori de instituții publice din Suceava.
 Vizualizări articol: 8156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 14 voturi
Ei sunt cei mai longevivi cinci directori de instituții publice din Suceava2.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei