Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2020 - Anul XXV, nr. 300 (7605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Efectele compasiunii asupra sănătății

Ce se întâmplă dacă o persoană alege să răspundă la „încrederea înșelată” - de exemplu - prin altceva decât prin mânie sau prin sentimentul de a se simți rănit? Ce ar fi dacă o persoană ar face alegerea de a privi dincolo de ura față de cei care îi asupresc pe alții - în timp ce trăiește totuși printre acești asupritori? Aceasta nu înseamnă că persoana a ales să îi tolereze, să fie de acord cu asuprirea sau să aleagă să aibă parte în viață de oprimare. Înseamnă doar că o persoană a ales să se ridice deasupra circumstanțelor în care este prinsă, rupând astfel ciclul reacției care a existat înainte, devenind ea însăși o alegere superioară. Astfel, sunt cuprinse două tipare-cheie care afirmă viața: alegerea de a privi dincolo de ura ce își are originea chiar în interiorul sistemului care a lăsat-o să se perpetueze, ea nefiind impusă sistemului sau comandată de o autoritate exterioară și persoanele care aleg să reacționeze într-o manieră superioară, devin o punte vie pentru cei pe care îi iubesc cel mai mult. Aici își vor descoperi ei puterea - în alegerea de a-și manifesta natura lor cea mai autentică, într-o lume care poate că nu încurajează această manifestare.

Manifestând în viață orice este mai prejos decât natura noastră cea mai autentică - compasiunea - înseamnă să manifestăm doar o fracțiune din posibilitățile noastre. Boala, îmbătrânirea și degradarea, reacția organismului la viruși și bacterii, longevitatea și vitalitatea, capătă noi semnificații în contextul faptului de a deveni o persoană plină de compasiune. Cercetările recente confirmă beneficiile directe ale compasiunii asupra sănătății fizice, ea influențând pozitiv anumite sisteme, precum cel cardiovascular, respirator, imunitar și pe cel de reproducere.

Mânia, furia, sentimentul că suntem ofensați, durerea, boala, chiar și moartea, devin alegeri de a reacționa, fără a mai fi un act reflex, cauzat de obișnuință. Chiar dacă mai trăim acele experiențe care, în trecut, produceau aceste tipare, acum ele sunt primite ca agenți ai schimbării, creați cu măiestrie ca indicatori de o mare precizie, care ne pun în evidență, în mod detaliat, oportunitățile, pentru a ne modifica manifestarea în viață și interpretarea pe care o dăm vieții.

Deși corpul nostru poate avea experiența timpului, în sens liniar, ca desfășurare a unor evenimente secvențiale, celulele corpului nu se deteriorează în urma trecerii timpului. Datorită unor emoții, sentimente și gânduri coerente (cum sunt cele ale iubirii), pH-ul corpului rămâne în domeniul alcalin, având valori benefice pentru sănătate, nivelul de DHEA - hormon steroid sintetizat dintr-un precursor de colesterol în corticosuprarenale - rămâne constant, iar frecvențele de rezonanță ale celulelor favorizează manifestarea unei reacții imunitare mai intense. Ne stabilizăm, la nivel genetic, în starea de imunitate, întrucât ADN-ul reacționează la compasiune. Mai mult, cercetările arată că emoțiile de o anumită calitate programează ADN-ul. Starea noastră emoțională determină, efectiv, starea de la nivelul fizic.

Devenind plini de compasiune, bolile și stările morbide produse de virusuri și de bacterii nu mai au același impact asupra organismului, chiar dacă acesta are de-a face cu ele. Compasiunea ridică reacția celulară de bază, până la un nivel la care există un grad redus de rezonanță între forma de undă a bolii și forma de undă a celulelor. Corpul încă își mai poate crea o boală proprie, ca reacție la o anumită credință. Compasiunea nu judecă boala, în schimb, boala este privită ca o reacție la o anumită credință -  un element indicator care ne ajută să știm cât este de validă acea convingere și cum să o vindecăm.

Deși are implicații fiziologice evidente, compasiunea nu trebuie considerată o metodă rapidă pentru vindecare, pentru eliminarea fricii sau pentru menținerea tinereții. Compasiunea este o cale prin care putem alege, din dragoste și din respect pentru acest dar - și anume corpul vostru - să ne manifestăm aprecierea și să aducem mulțumiri pentru el. Compasiunea nu este un lucru pe care îl facem. Mai degrabă, compasiunea este o stare a conștiinței, un mod de a fi - întrucât este ceea ce noi alegem să devenim.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectele compasiunii asupra sănătății.
 Vizualizări articol: 2333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 28 voturi
Efectele compasiunii asupra sănătății5.0528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei