Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2020 - Anul XXV, nr. 284 (7589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenție!

Au trimis banii unor ”firme” sau indivizi pentru a le aduce acasă mașinile cumpărate și au fost înșelați

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe înșelătorii bazate pe anunțuri postate de răufăcători sau pe apeluri din partea acestora către cumpărătorii care au postat solicitările lor pe portale de anunțuri au făcut victime în ultima perioadă și i-au făcut pe unii escroci să prospere. Se întâmplă în domeniul achiziției unor mașini second-hand din țări vest-europene, victimele fiind cei care nu au posibilitatea să-și aducă în țară autoturismul achiziționat de acolo. Dacă unii dintre acești șarlatani sunt deja identificați, însă dosarele lor s-au împotmolit după înapoierea prejudiciului și împăcarea părților în instanță, alții operează și la această oră nestingheriți, dându-se reprezentanți ai unor firme de transport care oferă servicii rapide și sigure.

Înșelătoria se bazează pe simple anunțuri pe internet, profitând de românii care vor să-și achiziționeze mașini second-hand și caută o posibilitate de aducere a autoturismului în țară. Cazurile în care oamenii de bună-credință au plătit în avans aceste servicii și nu au mai primit nimic în schimb s-au înmulțit, făcând obiectul mai multor dosare de înșelăciune. Escrocii se prezintă ca fiind reprezentanții unei ”firme serioase”şi promit că în doar câteva zile pot aduce în România, cu platforma, maşina comandată. Ei percep în avans banii pentru  transport, taxa putând ajunge chiar la mii de euro.

Apar apoi așa-zisele întârzieri de transport, cauzate de logistică, platformă stricată sau parc auto închis, într-un final cumpărătorii înțelegând că au luat țeapă și au fost înșelați. Urmează depunerea unor plângeri la poliție, ancheta își urmează cursul, dacă sunt identificați autorii urmează audierea părților, autorii fiind trimiși apoi în judecată.

Într-un scenariu întâlnit destul de des, în instanță părțile se împacă după ce clientul țepuit primește banii înapoi. În aceste condiții, de cele mai multe ori procesul penal încetează în această fază, fără ca infractorii să fie trași la răspundere și pedepsiți sau fără a primi nici cea mai mică amendă.

De multe ori acești escroci acționează în continuare nestingheriți, pentru că doar o parte din cei înșelați depun plângeri și infractorii posedă suficienți bani pentru a le închide gura acestora, rămânând cu sume mari de bani de la cei care din diferite motive preferă să nu vorbească despre ce li s-a întâmplat. Acest mod de înșelăciune a devenit cunoscut și a luat amploare sub denumirea de ”Mașina din Germania”, fiind deja un fenomen la care cei care vor să-și achiziționeze mașini din vestul Europei trebuie să fie foarte atenți. O astfel de grupare formată din mai mulți indivizi a fost identificată acționând în zona orașului Sinaia, până acum fiind instrumentate mai multe dosare avându-i pe aceștia drept principali suspecți.

 

Bărbat înșelat, după ce a virat banii în contul unei ”firme de transport” fantomă

Cu o astfel de înșelătorie s-au confruntat și polițiștii suceveni, păgubitul fiind un bărbat din comuna Dumbrăveni. El a virat banii reprezentând contravaloarea unei mașini la mâna a doua din străinătate și a transportului, într-un cont indicat de o persoană care îl contactase telefonic în urma postării intenției sale pe un cont de bursă auto. Nu a mai primit mașina, iar când a făcut verificări și-a dat seama că fusese păcălit.

Plângerea bărbatului a fost depusă la Poliția municipiului Suceava în cursul lunii noiembrie. În urma audierii acestuia a reieșit faptul că la sfârșitul lunii octombrie el a postat un anunț pe un grup intitulat ”Bursa auto internațional”, pentru a identifica o platformă cu care să transporte un autoturism pe care urma să-l achiziționeze din Belgia. La scurt timp a fost contactat de către o persoană care a precizat că este un reprezentat al firmei ”D&G Logistics SRL”, din municipiul Cluj-Napoca și care s-a angajat că îi va transporta mașina contra sumei de 450 euro.

Bărbatul din Dumbrăveni a fost de acord, iar pe 30 octombrie a transferat suma de 7.500 de lei, reprezentând contravaloarea autoturismului și costul transportului, din contul său în cel indicat de persoana care îl contactase. Ulterior nu a mai putut contacta persoana respectivă, iar în momentul în care a luat legătura cu directorul societății din municipiul Cluj-Napoca, acesta a negat faptul că s-ar fi făcut acel transfer bancar spre societatea pe care o administrează. El i-a mai spus păgubitului că nu era la prima plângere de acest fel, mai multe persoane sesizând faptul că au fost păgubite de necunoscuți care le-au contactat în numele firmei clujene. 

Cercetările au fost demarate de polițiști în cadrul unui dosar deschis pentru comiterea infracțiunii de „înșelăciune”, făcându-se eforturi pentru identificarea autorului.

De aceea polițiștii îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de aceste servicii de cărăușie și transport, să fie foarte atenți când li se solicită să trimită bani în conturi necunoscute și să ceară mai multe informații pentru a se convinge că au de-a face cu firme și servicii reale de transport.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au trimis banii unor ”firme” sau indivizi pentru a le aduce acasă mașinile cumpărate și au fost înșelați.
 Vizualizări articol: 2613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Au trimis banii unor ”firme” sau indivizi pentru a le aduce acasă mașinile cumpărate și au fost înșelați5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei