Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2020 - Anul XXV, nr. 277 (7582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dreptate greu de obținut

Despăgubiri aprobate pentru un polițist căruia i-a fost incendiată mașina. Autorii sunt încă bine mersi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe cazuri de mașini de polițiști distruse sau incendiate petrecute în ultimii ani în județul Suceava au rămas cu autori necunoscuți, oamenii legii rămânând cu paguba și cu frustrarea că infractorii nu au plătit pentru fapta lor. Cei mai mulți dintre păgubiți nu au obținut nici despăgubiri, deși din anul 2008 este în vigoare o hotărâre care prevede asigurarea de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, când este vorba de vătămări produse în legătură cu atribuțiile de serviciu. Cum însă autorii nu prea au fost prinși, comisiile întrunite au invocat că nu se poate dovedi că acțiunea de distrugere are legătură cu serviciul, asta deși în mod evident în marea majoritate a cazurilor este clar și pentru un neavizat că despre asta a fost vorba.

Polițistul sucevean Adrian Boștiog este deocamdată singurul care obține despăgubiri pentru mașina care i-a fost incendiată, în urma unei solicitări făcute în numele său de Corpul Național al Polițiștilor, organizația Suceava.

 

I-au incendiat mașina parcată în fața locuinței de serviciu

La începutul lunii aprilie a acestui an, autoturismul BMW al unui polițist de la Vatra Moldoviței a fost incendiat, autorul spărgând un geam și aruncând în interior un material inflamabil. Alarma s-a dat în jurul orei 3.00 din noapte. La fața locului au intervenit primii pompierii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vatra Moldoviței, care au lichidat focul înainte de a ajunge colegii de la Detașamentul Câmpulung Moldovenesc.

Autoturismul era parcat pe o uliță, la câțiva metri de casa de serviciu a polițistului Adrian Boștiog. Acesta a auzit zgomote și a văzut persoane suspecte.

 

Percheziții, suspecți și o anchetă în curs

La câteva zile după acțiunea de incendiere, polițiștii au efectuat patru percheziții la tineri din Vatra Moldoviței suspectați că ar putea fi implicați în incendierea autoturismului BMW. Este vorba de un grup de localnici despre care sunt date certe că au fost implicați în acțiuni de braconaj. De altfel, la locuințele lor au fost găsite elemente de muniție și carne de vânat. Față de patru persoane considerate suspecte în cazul de incendiere s-a luat măsura recoltării de probe genetice ADN, pentru a se face comparații cu ce s-a găsit pe mașina incendiată.

Deși în acest caz anchetatorii au totuși un fir important al anchetei, nimeni nu a fost pus oficial încă sub acuzare pentru distrugerea prin incendiere.

 

Va primi despăgubiri de 5.600 de euro

În urma acțiunii demarate de Corpul Național al Polițiștilor, organizația Suceava, s-a solicitat despăgubirea polițistului pentru mașina incendiată, în baza Hotărârii 1083/2008, privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor. Tânărul intrat de trei ani în poliție folosea mașina pentru a se deplasa periodic la domiciliul său din Vicovu de Sus.

În urma unei evaluări realizate de un expert autorizat, paguba asupra mașinii a fost calculată la 5.600 de euro.

Recent, CNP Suceava a fost anunțat oficial de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava că solicitarea a fost analizată conform cadrului legislativ actual și a fost soluționată favorabil, urmând ca agentul principal de poliție Boștiog Adrian George să beneficieze de despăgubiri bănești pentru paguba suferită. Este vorba de suma stabilită de evaluator, respectiv cei 5.600 de euro. Banii nu au ajuns încă efectiv la polițist.

 

Polițist cu mașina incendiată, autori necunoscuți și despăgubiri refuzate

Comisarul-șef Marius Ciotău, președintele CNP, organizația Suceava, a subliniat că această aprobare ar trebui să fie doar o normalitate, însă din păcate până acum a fost o excepție.

Un exemplu recent este cel agentul-șef adjunct Alexandru Daniel Pădurariu, fost șef de post la Marginea, căruia i-a fost incendiată mașina în martie 2018. Autorii nu au fost prinși, cazul fiind practic închis.

Comisia desemnată de conducerea poliției județene a stabilit neacordarea despăgubirilor motivând că polițistul nu a făcut dovada că autoturismul îi este în proprietate sau folosință (mașina era pe numele tatălui său, dar în folosința sa), precum și pentru că nu există probe certe, ci doar suspiciuni, că fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu. Așadar, nici un sprijin pentru polițistul căruia i s-a dat foc la mașină în fața casei.

 

Președinte CNP Suceava: ”Toți polițiștii care sunt victime ale infracțiunilor trebuie să fie despăgubiți pentru prejudiciile pe care le suferă”

Revenind la cazul în care s-a reușit obținerea de despăgubiri, comisarul-șef Marius Ciotău a apreciat răspunsul favorabil al comisiei întrunite în urma dispoziției conducerii poliției județene și speră ca acesta să fie începutul intrării în normalitate.

”Corpul Național al Polițiștilor apreciază faptul că demersurile organizației noastre profesionale au avut un rezultat pozitiv însă acest lucru trebuie să constituie o normalitate. Toți polițiștii care sunt victime ale infracțiunilor trebuie să fie despăgubiți pentru prejudiciile pe care le suferă și trebuie să fie protejați de instituția din care fac parte. Corpul național al polițiștilor este în permanență alături de colegi și va acorda sprijin necondiționat tuturor polițiștilor atunci când este necesar ori când polițiștii solicită ajutor în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină la serviciu.

Solicităm totodată ca polițiștii să înțeleagă faptul ca Organizația profesională promovează interesele profesionale, sociale, culturale şi sportive ale membrilor săi, prevăzute de legislaţia în domeniu, precum şi cel al apărării drepturilor legitime ale acestora și niciodată nu vom proceda la denigrarea instituției poliției și nici a polițiștilor așa cum procedează alte organizații sindicale”, a declarat Marius Ciotău.

CNP reprezintă direct în faţa comisiei încă doi polițiști care au suferit prejudicii similare colegului care a fost despăgubit.

Până în prezent CNP Suceava a acordat membrilor 57 de ajutoare deces pentru membri ai familiilor polițiștilor și nouă contacte pentru apărare în instanță, cu avocați aleși.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri aprobate pentru un polițist căruia i-a fost incendiată mașina. Autorii sunt încă bine mersi.
 Vizualizări articol: 2218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despăgubiri aprobate pentru un polițist căruia i-a fost incendiată mașina. Autorii sunt încă bine mersi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei