Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 ian 2020 - Anul XXV, nr. 19 (7324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mesaj

Iordache: "Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm ţara, însă obiectivul este unul şi acelaşi, o Românie unită, puternică şi prosperă"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache consideră că cea mai importantă lecţie a Unirii Principatelor Române de pe 24 ianuarie 1859 este puterea solidarităţii şi priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional. Virginel Iordache a spus că nu poate să lase să treacă ziua de 24 ianuarie fără ca gândurile sale să se îndrepte spre ce a însemnat această zi în istoria României, la modelul reprezentat de oamenii de stat care au făcut posibilă această zi, la înţelepciunea şi cutezanţa poporului român în momentele de răscruce ale existenţei sale. „Sunt lucruri care mă fac mândru că sunt român şi care îmi demonstrează că în veşnicia istoriei am reprezentat ceva ca neam prin faptul că am ştiut mereu să facem să primeze interesul naţional în cele mai tensionate clipe ale destinului nostru, folosindu-ne nu atât de forţa armelor, cât de diplomaţia şi înţelepciunea nativă ale poporului român. Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din cele două Principate reuşeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe. Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă ce părea de nerezolvat”, a spus Iordache. El a arătat că Unirea Principatelor a fost posibilă prin eforturile politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului şi, cel mai important, „prin convergenţa în spirit a întregii naţiuni, care a determinat masele populare din Principate să-şi ia în propriile mâini destinul”. „Să nu trăim cu iluzia că atunci a fost uşor. Şi atunci, liderii au avut mari dificultăţi în a se solidariza în jurul unor interese esenţiale, aşa cum a fost Unirea, dar au reuşit să finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reuşită, este nevoie de viziune, de renunţarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj şi, mai ales, de acţiune. Cu gândul la marii noştri înaintaşi şi la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 161 de ani este puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional”, a precizat senatorul PSD de Suceava, care a mai subliniat că privind în urmă se poate afirma că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de a renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte.
El a ţinut să sublinieze faptul că unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de pe 24 ianuarie este Hora Unirii, care transmite un mesaj simplu, dar profund, şi anume că „doar împreună vom reuşi”. ”Fiind uniţi, lucrând aşezat şi căutând ceea ce ne uneşte şi nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma şi moderniza România. Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm ţara, însă obiectivul este unul şi acelaşi: o Românie unită, puternică şi prosperă”, a încheiat Virginel Iordache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iordache: "Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm ţara, însă obiectivul este unul şi acelaşi, o Românie unită, puternică şi prosperă".
 Vizualizări articol: 2188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Iordache: "Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm ţara, însă obiectivul este unul şi acelaşi, o Românie unită, puternică şi prosperă"3.054

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei