Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 263 (7264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Apreciere

Eleva Daniela Abramiuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, premiată ieri de Comunitatea evreilor cu o vacanţă în Israel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eleva Daniela Abramiuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, câştigătoarea concursului de proiecte pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria în 1941, a fost premiată, ieri, de deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, Silviu Vexler. Premiul constă într-o vacanţă de 7 zile în Israel, pentru două persoane, eleva primind ieri de la deputatul FCER biletele de avion şi celelalte documente necesare sejurului. Evenimentul a avut loc la Sinagoga Gah din municipiul Suceava, cu participarea primarului de Suceava, Ion Lungu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a deputatului Cătălin Nechifor, a profesorului universitar Elena Brânduşa Steiciuc, a consilierului local Ovidiu Milici, a directorului Departamentului Cultură, Artă, Media din cadrul FCER, Robert Schorr, a numeroşi elevi şi profesori de la Colegiul de Artă şi a membrilor Comunităţii Evreilor din Suceava.

Gazda manifestării, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Sorin Golda, a declarat că Bucovina nu este doar „o mini-Europă”, ci are „un spirit deosebit, care s-a păstrat de-a lungul istoriei”. „Evenimentul de astăzi arată că tânăra generaţie duce mai departe acest spirit al prieteniei, indiferent de etnie şi religie”, a spus profesorul Golda. De asemenea, acesta a mulţumit în mod deosebit reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, care au sprijinit reabilitarea Sinagogii Gah şi organizarea unor evenimente culturale, precum Festivalul Limbii şi Culturii Idiş.

 „Domnul preşedinte Flutur, domnul primar Lungu nu au venit astăzi aici ca să apară în ziare, ci pentru că au fost întotdeauna alături de noi şi le mulţumim pentru asta”, a afirmat Golda.

Mulţumiri pentru preşedintele Gheorghe Flutur şi primarul Ion Lungu şi întregii comunităţi sucevene a adresat şi directorul Departamentului Cultură, Artă, Media din cadrul FCER, Robert Schorr, atât în nume personal, cât şi ca reprezentant al preşedintelui FCER, Aurel Vainer: „aici sunt prieteni extraordinari ai FCER”.

 

„Construirea unor monumente dedicate Holocaustului este una dintre cele mai dificile activităţi”

La rândul său, preşedintele Flutur a apreciat rolul avut de minoritatea evreiască în viaţa economică şi culturală a acestei zone, afirmând că şi acum este „o comunitate inimoasă şi harnică”, la evenimentele şi sărbătorile căreia participă din respect. El l-a felicitat de deputatul FCER Silviu Vexler pentru implicarea în premierea unor copii talentaţi din Suceava şi i-a transmis că legăturile dintre Suceava şi Israel ar fi şi mai strânse dacă ar exista o cursă de avion Suceava-Tel Aviv.

Primarul Lungu şi-a exprimat satisfacţia că administraţia locală a contribuit la salvarea celei mai vechi clădiri publice din municipiul Suceava, Sinagoga Gah, care anul viitor va împlini 150 de ani. „Vom fi parteneri în proiectele dumneavoastră. Sunteţi o comunitatea mică, dar dinamică”, a spus Ion Lungu.

Toţi au felicitat-o pe eleva Daniela Abramiuc pentru proiectul realizat, mai ales că, aşa cum a subliniat deputatul Silviu Vexler, „construirea unor monumente dedicate Holocaustului este una dintre cele mai dificile activităţi pentru că este foarte greu să găseşti o simbolistică pentru această tragedie”. „La astfel de monumente se luptă firme internaţionale de arhitectură; aici, la Suceava, aţi optat pentru o soluţie inedită. Sperăm să fie doar începutul şi acest proiect să se transforme într-un monument. Îţi mulţumim, Daniela, pentru ceea ce ai făcut”, a spus deputatul Vexler.

În aplauzele celor prezenţi, el i-a înmânat tinerei mapa cu toate documentele necesare vacanţei în Israel, unde aceasta va pleca însoţită de fratele său.

Lucrarea Danielei Abramiuc, intitulată ”Memoria Holocaustului”, a întrunit cele mai multe voturi ale juriului format din Silviu Vexler, Sorin Golda, Robert Schorr, Ion Lungu, Gheorghe Flutur, Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeul Bucovinei, şi reprezentanţi ai presei locale – presa scrisă, online, radio şi televiziuni.

Concursul a fost lansat în această primăvară pentru elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a de la liceele din judeţ, de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eleva Daniela Abramiuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, premiată ieri de Comunitatea evreilor cu o vacanţă în Israel.
 Vizualizări articol: 2412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Eleva Daniela Abramiuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, premiată ieri de Comunitatea evreilor cu o vacanţă în Israel5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei