Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 208 (7209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Bani europeni

Lucrările de restaurare de la Mănăstirea Dragomirna, finalizate după ani de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două importante proiecte de restaurare şi conservare, derulate în ultimii ani în cadrul Mănăstirii Dragomirna, au fost finalizate în aceste zile, în urma unui efort considerabil din partea tuturor celor implicaţi. Conform anunţului făcut de reprezentanţii mănăstirii, a fost vorba de două proiecte demarate la mijlocul anului 2017, care au avut drept obiect ”Consolidarea, restaurarea şi conservarea bisericii Dragomirna Mică şi a faţadelor exterioare ale bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Mănăstirea Dragomirna”.

Proiectele au prevăzut în principal paramentul de piatră, faţada celor două biserici, după ce proiectul finalizat în anul 2012 a prevăzut pentru biserica mare restaurarea picturii interioare şi alte lucrări. Pentru ambele proiecte, execuţia a aparţinut firmei General Construct SRL, iar data recepţiei lucrărilor nu a fost aleasă aleatoriu, ea a coincis cu un eveniment important pentru istoria mănăstirii.

Maica Maria, Stavrofora Mănăstirii Dragomirna, a spus în cadrul conferinţei de presă organizate: ”La data de 1 septembrie 1609 a avut loc sfinţirea bisericii mari, iar după 410 ani, ctitorul Mitropolit Anastasie Crimca, la a cărui canonizare nădăjduim, a avut grijă ca mănăstirea lui să fie îmbrăcată din nou cu un veşmânt de lumină în exterior.”

 

Două proiecte ample, care au presupus un volum de muncă enorm

Aceste două proiecte, pentru cele două biserici din cadrul mănăstirii, au fost implementate în timpul stăreţiei maicii Macrina Săuciniţanu, care ne-a vorbit despre greutatea acestor lucrări ample: ”Faptul că cele două biserici au beneficiat acum de aceste restaurări este un lucru foarte important pentru noi. Beneficiarii unei asemenea lucrări vor fi de fapt generaţiile viitoare, pentru că de acum vor mai trece vreo 50 de ani până când cineva va mai putea interveni pe monument, pentru restaurare.”

Am aflat astfel că la biserica mică, numită de maici şi Dragomirna Mică, ea fiind prima ctitorie a Mitropolitului Anastasie Crimca, lucrările au vizat mai multe aspecte. În primul rând restaurarea paramentului, care includea şi zona cu piatră brută şi cea cu cărămidă smălţuită, inclusiv o intervenţie de consolidare la fundaţii. Un lucru important a fost montarea drenului care protejează monumentul de infiltraţiile de apă, mai ales că pânza freatică din zonă este destul de sus în apropierea iazului. În cadrul lucrărilor s-a schimbat şi paramentul în interior. Un obiectiv foarte important a fost restaurarea catapetesmei, care este într-adevăr o bijuterie ce pune în valoare foarte mult monumentul. Noutăţile le reprezintă realizarea barierei de fum şi montarea instalaţia paratrăsnet, precum şi a celei de semnalizare a bisericii, urmând a fi făcută digitizarea monumentului, un element nou în cadrul proiectelor europene. Speranţa beneficiarilor lucrărilor este că odată cu restaurarea şi promovarea monumentului, Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în circuitul turistic mai mult decât până acum şi numărul turiştilor să crească.

 

Mănăstirea Dragomirna, un vechi locaş de cultură şi spiritualitate

Mănăstirea Dragomirna a fost ctitorită prin ingeniozitatea şi sârguinţa mitropolitului Anastasie Crimca şi ridicată de către meşteri moldoveni, în linii şi proporţii artistice de o mare somptuozitate. Locaşul păstrează în incinta sa o parte din zestrea artistică a neamului, un loc de cinste având manuscrisele realizate în cadrul sfintei mănăstiri şi cunoscute iubitorilor de artă ca Miniaturile lui Anastasie Crimca, adevărate opere de artă care pun în evidenţă talentul artistic al mitropolitului şi al ucenicilor acestuia.

Strădania şi munca depusă de ani buni de măicuţele sfântului locaş monahal, care au dăruit efortul lor organizării acestor ample proiecte de restaurare şi consolidare, au redat strălucirea unui locaş care va rămâne mărturie generaţiilor viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările de restaurare de la Mănăstirea Dragomirna, finalizate după ani de muncă.
 Vizualizări articol: 3019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Lucrările de restaurare de la Mănăstirea Dragomirna, finalizate după ani de muncă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei