Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 208 (7209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un nou an școlar

Șefa IȘJ Suceava, prof. Gabriela Mihai: ”Nu stăm bine în statistici, însă există condiții bune de începere a anului școlar”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, prof. Gabriela Mihai, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul pregătirilor unităților de învățământ pentru noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie.

Aceasta a afirmat că există condiții bune de începe a anului școlar, că directorii și autoritățile locale fac mari eforturi pentru ca unitățile să fie pregătite să primească elevi, cu toate că statisticile actuale plasează județul Suceava la coada clasamentelorprivind unitățile fără autorizație de funcționare.

„Nu stăm bine în statistici, însă important este și ceea ce am observat în teren, și anume o preocupare intensă din partea școlilor, a primăriilor și consiliilor locale, cu privire la condițiile de studiu. Și Inspectoratul Școlar și Prefectura afirmă că există condiții bune de începe a anului școlar”, a arătat Gabriela Mihai.

Ea a mai arătat că, în luna august, echipe interinstituționale au mers în teren și au verificat pregătirile pentru începutul de an școlar, pentru fiecare unitate în parte urmând să fie întocmită o fișă.

„Momentan (n.r. datele sunt de la începutul săptămânii) putem spune că igienizarea spațiilor școlare s-a realizat în proporție de 98%, în 46% din școli s-au efectuat sau sunt în curs de efectuare lucrări de reparații curente la acoperișuri, garduri, grupuri sanitare, stații auxiliare, internate etc., în 19% dintre școli s-au efectuat lucrări de reabilitări/ consolidări, în 11% din școli s-au efectuat lucrări de construcție/ extinderi etc.”, a punctat șefa IȘJ.

 

299 de școli cu autorizație de funcționare de la DSP, 440 fără

Cât privește unitățile autorizate sanitar, datele arată că din cele 739 de școli, doar 299 au primit avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, numărul școlilor fără autorizație de funcționare fiind de 440.

Majoritatea școlilor fără autorizație sanitară sunt în mediul rural, neîndeplinind regulamentele privind dotările de utilități (ex. lipsa grupurilor sanitare interioare – 12% au toaleta numai în curte, lipsa apei curente – 12%, compoziția apei neconformă, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu numărul de elevi).

Gabriela Mihai a menționat că sunt unele situații absurde din cauza cărora școlile nu pot primi autorizații DSP.

„La școala de la Adâncata, toaletele sunt în interior, unitatea are apă curentă, însă nu este potabilă. Școala a asigurat apă potabilă pentru elevi, dar tot nu este bine. Pentru că pe lângă apa de băut, trebuie să asigure și cel puțin 3 - 5 litri de apă potabilă pentru spălatul mâinilor pentru elevi”, a exemplificat inspectorul general.

Și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au participat la verificările din luna august.

Potrivit datelor, sunt 356 de clădiri care necesită autorizare. Dintre acestea   90 au fost deja autorizate, iar 266 încă nu au primit avizul ISU.

De asemenea, sunt 508 clădiri care nu necesită autorizare.

”Din ultima evaluare făcută în teren putem estima faptul că la momentul actual nu avem situații care să constituie stări grave sau situații care să constituie pericol iminent pentru copii, personal didactic sau cel auxiliar”, informează IȘJ.

 

Programul PNDL înaintează foarte greu

Reprezentanții Inspectoratului Școlar au mai informat cu lucrările de reabilitare prin Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL I și II) continuă, însă ritmul nu este mulțumitor.

În PNDL I (2005 – 2019) au fost înscrise 111 școli. Dintre cele 21 de școli care au realizat lucrări din PNDL I în proporție de 100%, 14 au depus documentație la DSP în vederea autorizării sanitare, iar cinci școli au obținut deja avizul DSP. 24 de școli au realizat lucrările în proporție de 90% și urmează, la recepția lucrărilor, să depună documentația la DSP.

Cât privește PNDL II, sunt înscrise 124 de școli, însă doar o școală a realizat lucrările în totalitate și a efectuat recepția, iar alte două școli au lucrări efectuate în proporție de 90%.

„Lucrările de la PNDL II nu s-au finalizat decât într-o foarte mică măsură. Pentru celelalte școli înscrise încă se realizează achiziții, fie sunt în stadiul de contestații sau nu s-a semnat ordinul de începe al lucrărilor. Mai mult, și firmele de construcții se confruntă cu lipsa forței de muncă”, a mai completat Gabriela Mihai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șefa IȘJ Suceava, prof. Gabriela Mihai: ”Nu stăm bine în statistici, însă există condiții bune de începere a anului școlar”.
 Vizualizări articol: 1511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șefa IȘJ Suceava, prof. Gabriela Mihai: ”Nu stăm bine în statistici, însă există condiții bune de începere a anului școlar”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei