Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 154 (7155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagube

Ursoaica cu pui care îi terorizează pe câmpulungeni a omorât cinci capre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ursoaica cu doi pui care de câteva zile îi terorizează pe locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc a omorât cinci capre. Totul s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi, ursoaica intrând în curtea unui localnic, unde a omorât cele cinci animale. Fotografiile cu animalele moarte au fost postate în cursul zilei de ieri pe o reţea de socializare de un câmpulungean. Acesta a spus că populaţia din Câmpulung Moldovenesc aşteaptă o soluţie pentru rezolvarea acestei problemei, adăugând că până atunci speră că nu vor fi şi victime umane. Reamintim că începând de pe 21 iunie, ursoaica a fost văzută aproape în fiecare seară în Câmpulung Moldovenesc, atât printre blocuri, cât şi prin curţile, grădinile sau livezile localnicilor.

Legat de această problemă, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a anunţat că autorităţile şi instituţiile care au competenţă în rezolvarea acestei probleme au finalizat dosarul cu documentaţia prin care se solicită Direcţiei pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului rezolvarea de urgenţă a problemei. Adomnicăi a precizat că prin documentaţia depusă s-a solicitat fie relocarea ursoaicei cu tot cu pui, fie recoltarea acesteia. Ea a arătat că începând de pe 21 iunie şi până pe 4 iulie au fost şapte intervenţii ale echipajelor mixte de poliţişti şi jandarmi pentru gonirea ursoaicei din zona de intravilan a municipiului Câmpulung Moldovenesc. Prefectul a arătat că poliţiştii şi jandarmii intervin cu semnale acustice şi luminoase pentru sperierea animalului. „Au fost de asemenea şi două atenţionări prin Ro Alert. Am atenţionat populaţia că este prezentă ursoaica în oraş, să nu iasă din casă pentru a se expune pericolului. Asta în condiţiile în care au fost situaţii în care efectiv locuitori ai municipiului s-au expus pericolului pentru că doreau să-şi facă selfie cu ursoaica, nerealizând pericolul la care se expun”, a arătat Mirela Adomnicăi.

 

Mirela Adomnicăi atrage atenţia că şi în continuare există pericolul apariţiei unor urşi în zonele de intravilan ale localităţilor

Pe de altă parte, ea a arătat că, în condiţiile în care ursul este o specie protejată, pentru o intervenţie în ceea ce priveşte recoltarea sau relocarea ursoaicei de la Câmpulung Moldovenesc trebuie să fie parcurse anumite etape. Adomnicăi a spus că o astfel de intervenţie se poate face doar cu aprobarea Direcţiei pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului. „Solicitarea pentru unul dintre cele două moduri de a interveni, relocarea sau recoltarea, trebuie demarată la iniţiativa gestionarului fondului cinegetic, care aici este AJVPS. De asemenea, intervenţia respectivă trebuie făcută în baza unui contract de prestări servicii care a fost încheiat joi între Primăria Câmpulung Moldovenesc şi gestionarul fondului”, a mai declarat Mirela Adomnicăi. Ea a adăugat că în momentul de faţă dosarul pentru rezolvarea acestei probleme este complet, la Agenţia de Protecţia Mediului, în sensul că există procesul-verbal de evaluare a tuturor pagubelor produse de ursoaică în Câmpulung Moldovenesc, întocmit de către Garda Forestieră şi care a fost transmis şi la Ministerul Mediului, există solicitarea de la AJVPS şi există întocmit punctul de vedere comun al APM şi al Gărzii de Mediu cu privire la acest caz. Prefectul a declarat că dosarul complet a fost transmis ieri la Ministerul Mediului, cu solicitarea de relocare sau recoltare a ursoaicei.

Mirela Adomnicăi a mai spus că pagubele produse de ursoaică în Câmpulung Moldovenesc au fost evaluate la suma de 3.600 de lei, fiind distruşi mai mulţi stupi. Ea a spus că pentru cele cinci capre omorâte în noaptea de miercuri urmează să fie stabilită valoarea pagubei. Prefectul a mai precizat că, potrivit informaţiilor transmise de Garda Forestieră, anul acesta în judeţ au fost înregistrate 24 de atacuri ale animalelor în gospodării, 22 fiind atacuri ale urşilor, unul al unui lup şi un atac al unui râs.

Mirela Adomnicăi a spus că în judeţ sunt 590 de urşi, asta în condiţiile în care specialiştii spun că limita normală este de 300. În condiţiile acestui număr mare de urşi, Mirela Adomnicăi a atras atenţia că există pericolul ca şi în continuare să apară urşi în zonele de intravilan ale unor localităţi.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ursoaica cu pui care îi terorizează pe câmpulungeni a omorât cinci capre.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ursoaica cu pui care îi terorizează pe câmpulungeni a omorât cinci capre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei