Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 148 (6858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Simţ civic

Tot mai mulţi suceveni vin în sprijinul semenilor lor prin donare de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Stocurile de sânge necesar spitalelor din judeţul Suceava este asigurat de Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS), graţie oamenilor care înţeleg importanţa acestei acţiuni pentru salvarea vieţii semenilor lor. Directorul CTS Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat că doar în cazul sângelui cu RH negativ situaţia este „mai dificilă”, asta pentru că și procentul din populaţie cu RH negativ este mai scăzut. Cel mai greu se asigură stocul din grupa AB4 negativ pentru că doar 15% din populaţie are această grupă.

În primele 6 luni ale acestui an, au donat sânge 4.073 de persoane. Dr. Pilat a explicat că un rol important în asigurarea necesarului de sânge l-au jucat campaniile mobile de recoltare, la care sucevenii s-au arătat receptivi. Astfel, la Câmpulung Moldovenesc s-a redeschis un punct mobil de recoltare în policlinica din oraș, într-un spaţiu pus la dispoziţie de dr. Adrian Cosinschi, iar în ultima zi de joi a fiecărei luni, o echipă a CTS Suceava, dotată cu echipamentul medical necesar, merge la Câmpulung Moldovenesc pentru recoltare.

O altă campanie mobilă va avea loc la Vatra Dornei în cursul acestei luni sau la începutul lunii august, într-un spaţiu pus la dispoziţie de dr. Rodica Boca, în cadrul Laboratorului Dorna Medical.

Dr. Pilat a mai spus că la această oră se caută variante pentru deschiderea unui punct de recoltare mobil şi în municipiul Fălticeni pentru a veni în sprijinul donatorilor de sânge și a face mai facil accesul la această acţiune umanitară. Singura modalitate de asigurare a sângelui necesar pacienţilor din spitale este din donarea de sânge și, cu cât crește numărul de donatori, cu atât mai ușor pot fi onorate solicitările venite din partea spitalelor.

 

Donarea durează 10 minute, iar sângele donat se reface ca volum într-o oră

Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este cel mai mare consumator de sânge, îndeosebi prin secţiile Ortopedie-Traumatologie, Gastroenterologie, Chirurgie, Hematologie şi Oncologie.

Acest lucru este explicabil prin faptul că majoritatea accidentelor de pe raza judeţului sunt dirijate către această unitate spitalicească și tot aici sunt efectuate intervenţii chirurgicale de genul protezelor de șold și operaţiilor pe femur, cele consecutive hemoragiilor digestive superioare, terapia cirozelor hepatice, insuficienţei renale cronice dializabile, diverse forme de cancer, pentru stabilizare anterioară chimioterapiei. În unele intervenţii chirurgicale se pot consuma până la 10 unităţi de sânge. Condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru donare sunt de vârstă - între 18 şi 60 de ani - și de sănătate.

Donatorii trebuie să fie persoane fără afecţiuni cronice şi să nu fie sub tratament pentru afecţiuni acute, cum ar fi spre exemplu o răceală. Înainte de donare este recomandat un somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puţine  grăsimi, și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.

Fumatul înainte și după donare, ca și consumul de alcool în dimineaţa donării și cu o seară înainte sunt interzise. La Centrul de Transfuzie donatorul se prezintă cu actul de identitate și cu adeverinţă medicală că este sănătos. Aici i se fac teste preliminare (hemoglobina, tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală etc.) și consultaţia medicală pentru selecţie. Donarea de sânge durează cel mult 10 minute, volumul prelevat fiind de 450 ml, cantitate ce se reface ca volum în 60 minute, iar celular în 2-3 săptămâni. Persoana care a donat sânge nu are voie să facă efort fizic în ziua respectivă. Trebuie să se bea mai multe lichide şi să mănânce obişnuit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi suceveni vin în sprijinul semenilor lor prin donare de sânge.
 Vizualizări articol: 1559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tot mai mulţi suceveni vin în sprijinul semenilor lor prin donare de sânge5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei