Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 139 (6849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Dezastru

Flăcări apocaliptice au distrus chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un incendiu foarte violent a distrus partea superioară a construcţiei în care se aflau chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”, din satul Roşiori, comuna Forăşti. Focul a izbucnit duminică dimineaţă, în jurul orei 6.30, iar imaginile de la faţa locului au provocat groază printre călugări şi credincioşii din localitate, dar nu numai, incendiul fiind vizibil de la kilometri buni. Incendiul s-a extins cu repeziciune la tot acoperişul şi mansarda construcţiei în care se aflau chiliile, pe o amprentă la sol de aproximativ 1.400 mp. Un foc extrem de extins şi foarte violent, având în vedere că acoperişul şi mansarda erau din lemn. Pompierii au mobilizat la faţa locului nu mai puţin de 15 autospeciale cu apă. Structura din zidărie a construcţiei a fost salvată, însă este greu de estimat în ce măsură a fost afectată şi aceasta. 

 

Focul a fost observat târziu şi s-a extins cu repeziciune pe orizontală

Focul a fost observat destul de târziu, deşi în interior se aflau mai multe persoane. Clădirea în care se află chiliile este însă foarte mare, astfel că focul incipient, care a urcat spre acoperiş şi s-a extins apoi pe orizontală, a fost sesizat destul de târziu. Alarma la 112 s-a dat la ora 6.34.

La faţa locului au fost mobilizaţi pompieri de la subunităţile din Fălticeni, Suceava, Gura Humorului şi Solca, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Forăşti, Drăguşeni, Boroaia, Cornu Luncii, Vadu Moldovei şi Baia. Astfel s-au adunat la locul incendiului 15 autospeciale cu apă. Pompierii s-au folosit şi de două scări pentru intervenţii de la înălţime.

„La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la acoperişul şi la mansarda construcţiei, cu o amprentă la sol de aproximativ 1.400 mp, cu pericol de propagare la cele două biserici ale mănăstirii, precum şi la alte anexe din gospodărie”, a declarat sublocotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.

Acoperişul şi mansarda din lemn nu au avut nici o şansă în calea flăcărilor. Faptul că restul construcţiei era din zidărie i-a ajutat pe pompieri să localizeze focul.

 

O sobă pentru încălzit mâncarea a provocat nenorocirea 

Partea bună este că cele două biserici din incintă nu au fost afectate, cum nu au fost afectate nici alte anexe, precum un garaj şi un atelier de tâmplărie.

Au ars acoperişul şi mansarda construcţiei pe aproximativ 1.400 mp, obiecte de mobilier şi de cult din interior, aparatură electrocasnică, elemente de tâmplărie şi alte bunuri.

În privinţa cauzei incendiului, pompieri au stabilit că ar fi vorba de o sobă cu acumulare de căldură folosită pentru încălzirea hranei, în chilii.

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost flacăra provenită de la un mijloc de preparat hrana (sobă metalică fără acumulare de căldură) lăsat nesupravegheat”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

 

Incendiu puternic şi la o casă tip duplex din acelaşi sat

Finele săptămânii trecute a fost unul al dezastrelor pentru comunitatea din micul sat Roşiori, comuna Forăşti. Înainte de incendiul de la mănăstire de ieri dimineaţă, vineri seară, un puternic incendiu a izbucnit la o casă tip duplex din Roşiori. Alarma s-a dat la ora 20.30, la faţa locului intervenind militarii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Forăşti, Drăguşeni, Boroaia şi Baia, în total cu opt autospeciale cu apă.

La sosirea echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau la acoperişul unei anexe şi cel al unei case de locuit, cu pericol de propagare la întreaga gospodărie.

Și în acest caz incendiul a fost violent şi extins pe suprafaţă mare.

Focul a fost stins în totalitate abia în jurul orei 1.00 din noapte. Au ars acoperişul anexei şi cel al casei de locuit pe o suprafaţă totală de aproximativ 420 mp.

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost flacăra provenită de la un aparat de gătit (aragaz) lăsat nesupravegheat”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Respectivul aragaz se afla în anexa din care a izbucnit focul, mai exact bucătăria de vară de lângă casa tip duplex. Lângă aragaz se afla şi un recipient în care era benzină, fapt care a dus la o explozie în anexă, care a amplificat mult focul.

Din fericire, nu se afla nimeni în interior.

Casa tip duplex distrusă de incendiu are doi proprietari, un bărbat în vârstă de 51 de ani, care se afla acasă, şi cumnatul acestuia, plecat în străinătate.

 

Lăcaş de cult de stil vechi, amplasat într-o zonă înaltă, aproape de E 85

Mănăstirea „Sfântul Mina” este o mănăstire de călugări ortodocşi de stil vechi amplasată într-o zonă înaltă a satului Roşiori.

La mănăstire se ajunge de pe E 85 Suceava-Bucureşti, făcând o ramificaţie stânga de un kilometru, pe un drum de piatră. Complexul mănăstiresc este construit începând din anul 1995 pe un loc înalt, cunoscut sub denumirea de "Dealul bisericii", de unde se poate vedea albia râului Moldova, cu satele Roşiori, Giuleşti, Vadu Moldovei, Boroaia, Răuceşti, Drăguşeni.

Locul unde este amplasată astăzi mănăstirea este cunoscut sub denumirea de "Dealul Bisericii" pentru că pe acest deal au existat schituri cu obşti de călugări, care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor. 

Având în vedere violenţa incendiului, dezastrul de ieri putea fi şi mai mare. Important este că bisericile au fost salvate, la fel şi parte din construcţia în care se aflau chiliile.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flăcări apocaliptice au distrus chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”.
 Vizualizări articol: 4101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flăcări apocaliptice au distrus chiliile Mănăstirii „Sf. Mina”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei