Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 dec 2016 - Anul XXI, nr. 301 (6414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Acţiune

Concert de colinde la biserica din Soloneţu Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Soloneţu Nou a fost gazda celei de a doua ediţii a „Festivalului Colindelor Bucovinene”. La ediţia din acest an au participat nouă coruri din comunităţile poloneze, respectiv Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Siret, Rădăuţi, Pleşa şi Vicşani, reprezentanţii comunităţii greco-catolice ucrainene prin Corul „Maidancek” din Maidan şi Corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Fiecare cor a interpretat colinde specifice etniei din care face parte, dar şi din zona din care provine.

„Dorim ca această acţiune să devină o tradiţie în comunitatea poloneză din Bucovina. Cu această ocazie dorim să ne întâlnim şi să petrecem împreună bucuria Naşterii Domnului ca o mare familie poloneză”, a declarat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

La acţiunea care s-a derulat în cea de-a doua zi a Crăciunului au mai participat Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea comunităţii poloneze, părintele decan Iosif Păuleţ, dar şi preoţi din decanatul de Bucovina.

După terminarea festivalului, cei prezenţi s-au deplasat la sediul Dom Polski din Soloneţu Nou, unde conform tradiţiei (de Ajun) s-au împărţit cu „oplatek” (nafura). Tot atunci au fost premiate trei fete din comunitatea poloneză pentru rezultatele excelente obţinute la concursul de limbă şi literatură polonă.

În Polonia, colinda, în sens original, era un cântec de anul nou în cinstea gospodarilor, prin care se transmiteau urări de fericire şi succes. Mai târziu, între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, a început să însemne „cântec de Naşterea Domnului”, dar şi „datină populară legată de vizitarea caselor, colindarea, prezentarea ieslei”. 

Colinda este semnul bucuriei şi al înţelegerii, al unităţii şi se cântă la masa de Ajun împreună cu familia, dar şi în biserici cu credincioşii. Această tradiţie este adesea susţinută de şcoală, de casele de cultură, de ansamblurile regionale, devenind un element al folclorismului, iar serbările de colindă şi Jasełka (scenete legate de Naşterea Domnului) sunt foarte populare ca formă de teatru, prezentate la diferite festivaluri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concert de colinde la biserica din Soloneţu Nou.
 Vizualizări articol: 1732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concert de colinde la biserica din Soloneţu Nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei