Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 dec 2016 - Anul XXI, nr. 301 (6414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Nu toate accidentele sunt accidentale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cât ţi-e dat, atâta trăieşti, concluzionează comod şi fatidic românul pus în faţa morţii. E cea mai simplă variantă, mai ales când decedatul este o persoană necunoscută. Întrebările nu-şi mai au rostul, căutările de responsabili şi vinovaţi nici atâta. Ce rost are să ne agităm dacă atâta i-a fost? Morţii cu morţii şi viii cu viii. De fapt, nu e deloc aşa, iar întrebările îşi au rostul lor mai ales în cazul evenimentelor violente. În cele mai multe cazuri, accidentele rutiere nu sunt deloc accidentale. În afară de faptul că sunt foarte multe, ele au cauze foarte clare şi vinovaţi pe care, dacă-i vom lăsa în pace, pentru că oricum nu putem întoarce pe nimeni din morţi, ei vor continua să conducă imprudent, să nu respecte legea şi pe cei din jur. Vor deveni tot mai mulţi. Odată cu ei se vor înmulţi şi victimele şi e foarte posibil ca ele să nu mai fie anonime. Abia atunci vom căuta răspunsuri şi responsabili. Un bărbat şi o femeie şi-au pierdut viaţa în accidentul rutier petrecut miercuri în intersecţia de la Nordic. Nu-i cunosc personal şi probabil nici cei mai mulţi dintre dumneavoastră. Este însă împotriva firii să spunem pur şi simplu „până aici le-a fost” şi să ne continuăm viaţa ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Cu doar o zi înainte, un şofer beat şi fără permis de conducere a provocat, în aceeaşi intersecţie, un accident în urma căruia semaforul a fost pus la pământ. Sigur, vom spune cu indulgenţă tipic românească, ghinion, că nu e vina nimănui. Ba mai mult, mâna incontrolabilă a destinului este astfel mai vizibilă. Este inadmisibil ca autorităţile să-şi asume o atitudine similară. Se pare însă că asta s-a întâmplat. Marţi, semaforul de la Nordic a devenit, din cauza accidentului, nefuncţional. Cui i-ar putea trece prin cap posibilitatea ca acesta să fie imediat reparat aşa încât circulaţia rutieră să poată să se desfăşoare în condiţii de siguranţă? Nimănui. Ştim fără echivoc, România nu e Japonia, care a reparat în două zile o groapă de 30 de metri ce înghiţise o intersecţie. Pot să înţeleg lipsa capacităţii fizice de a repara chiar şi un semafor, căci ştiu în ce oraş trăim. Nu pot însă să accept indolenţa şi lipsa de reacţie. Poliţia rutieră trebuia să fie acolo, un agent de circulaţie trebuia să suplinească rolul semaforului din intersecţie. Era destul pentru ca şoferii celor două maşini implicate în accidentul rutier să fie mai prudenţi, iar cei doi oameni, încă vii. Nu e nimic fatidic, nu e ceva ce nu s-ar fi putut evita, nu e cutremur şi nici tsunami. Era ceva ce stă, în mod normal, în puterea omului, cu condiţia să-i pese, să fie responsabil, să-şi facă treaba. Rolul poliţiştilor rutieri nu este să blocheze străzi ca să poată avea loc spectacole folclorice cu capre şi urşi. Sau este, după ce s-a asigurat siguranţa rutieră. Cineva trebuie să ne spună de ce a fost posibil un asemenea accident, din vina cui, cu nume, cu subiect şi predicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu toate accidentele sunt accidentale.
 Vizualizări articol: 2762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Nu toate accidentele sunt accidentale5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei