Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 dec 2016 - Anul XXI, nr. 301 (6414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Obiceiuri

„Sfântă-i brazda plugului”, festival de datini la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de fălticeneni, dar şi locuitori din comunele învecinate au umplut în după-amiaza zilei de marţi, 27 decembrie, pentru al 26-lea an consecutiv, Piaţa „Nada Florilor” din Fălticeni, pentru a asista la Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”. Pornită în 1990 ca un spectacol din ajunul Anului Nou, manifestarea a fost transformată de prof. Ioan Ilişescu, un pasionat de tradiţii şi folclor, în anul 1996, în Festivalul Naţional al Obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou “Sculaţi gazde, nu dormiţi!” şi a devenit una dintre cele mai cunoscute manifestări de acest gen din Moldova prin numărul mare de participanţi din toate zonele etnografice din ţară şi din Republica Moldova. În anul 2008, manifestarea nu a mai primit sprijinul administraţiei publice locale, transformându-se într-un simplu spectacol organizat de primărie. În ultimii ani, în urma colaborării Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni cu Asociaţia Culturală “Vatra Satului”, spectacolul care se limita la câteva formaţii din zonă s-a transformat din nou în festival, anul acesta revenind timid şi componenta internaţională prin prezenţa colindătorilor din Republica Moldova.

Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, a subliniat: „Această întâlnire a păstrătorilor tradiţiilor populare din perioada sărbătorilor de iarnă se derulează la Fălticeni de peste 25 de ani cu aceeaşi intensitate. În fiecare an, ne reuneşte în Piaţa <Nada Florilor> dragostea de folclor, de tradiţii păstrate cu sfinţenie şi învăţate din generaţie în generaţie.Spectacolul din seara zilei de Sfântul Ştefan este o punte de legătură între cetăţenii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniţi să petreacă sărbătorile în oraşul nostru şi cei care păstrează, promovează şi transmit mai departe tradiţiile şi obiceiurile populare, componente de bază ale tezaurului nostru folcloric”.

Manifestarea poate fi considerată şi un spectacol maraton de teatru folcloric, prin modul în care formaţii artistice ţărăneşti prezintă datinile cu care este  întâmpinat noul an, printre acestea remarcându-se Capra, Jocul Ursului, Haiducii şi Jienii, dar şi jocurile cu măşti, teatrul de familie în care este prezentat cel mai adesea obiceiul nunţii şi teatrul cu subiecte istorice.

 

Alături de fălticeneni au fost şi urători din Republica Moldova

Atmosfera specifică marii sărbători a Crăciunului a fost adusă pe scenă în prima parte a manifestării prin colinde vechi şi obiceiuri specifice Bucovinei şi Moldovei. Membrii Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare” din Baia au deschis spectacolul cu un moment dedicat serilor magice de Crăciun, după care pe scenă a urcat Grupul folcloric „Mioriţa” de la Şcoala Gimnazială Vadu Moldovei, care a impresionat asistenţa cu „Roata de la Dumbrăviţa” şi „Urşii de Movileni - Mesteceni”. Membrii grupului „Moldava”, coordonat de prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, îmbrăcaţi în impecabile costume populare, au colindat, au sorcovit, au semănat şi se poate spune că au oferit cel mai complet spectacol de datini specifice zonei Fălticeni. Profesionalismul grupului, format în cea mai mare parte din elevii Şcolii Gimnaziale Hârtop, a fost răsplătit la Festivalul concurs de colinde, datini şi obiceiuri de iarnă „Am pornit cu colindatu” din judeţul Neamţ cu trofeul festivalului şi două titluri de laureat.

Pentru prima oară cu un spectacol de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou în România, Ansamblul Folcloric din Ciocîlteni, Republica Moldova, le-a prezentat fălticenenilor tradiţiile populare specifice acestei zone etnofolclorice. Alaiul urătorilor de peste Prut a adus farmecul vremurilor de altădată, când întreg satul îmbrăca portul popular şi nu era casă care să nu primească vestea Naşterii Domnului sau pe cea a trecerii într-un nou an.

 

Cele mai bune formaţii din judeţ au urcat pe scena din Fălticeni

Incursiunea în lumea satului tradiţional românesc în miez de iarnă a grupurilor de colindători şi ansamblurilor folclorice a fost continuată de formaţiile din Vultureşti, Dolhasca, Dolheşti, Buneşti, Stroieşti, Drăguşeni, Păiseni, Boroaia, Bogdăneşti, Horodniceni, Mălini, Preuteşti, Ostra, Ansamblul „Valea Uţei” din Volovăţ, dar şi de căiuţii şi damele din cartierul fălticenean Şoldăneşti. O parte dintre aceste formaţii au reprezentat cu cinste judeţul în spectacole şi festivaluri de datini şi obiceiuri organizate în ţară.

Grupul Folcloric “Străjerii” din Dolheştii Mici a făcut cunoscute obiceiurile la Festivalulde datini şi obiceiuri de iarnă de la Focşani,  Festivalul „Florile dalbe” Bucureşti şi Festivalul de la Alexandria, unde a obţinut trofeele festivalurilor, dar şi la mai multe televiziuni naţionale. Urşii din Boroaia au fost la Sibiu, Constanţa, Neamţ, iar de la Fălticeni au plecat direct la Cluj, pentru a susţine mai multe spectacole în zilele de 28 şi 29 decembrie. Formaţia de obiceiuri “Izvoraşul” din Liteni a impresionat publicul participant la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs „Asta-i datina străveche” de la Oradea, Grupul folcloric “Obcina Stânişoarei” din Mălini ne-a reprezentat cu cinste la Bucureşti, iar Malanca de la Ostra, în drumul spre Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Neamţ, a reconfirmat în urbea de pe Şomuz succesul de la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Iaşi. 

Ultimii care au urcat pe scenă au fost „Ţiganii din Forăşti”. Deşi era aproape de miezul nopţii, ei au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura prin care au satirizat evenimentele anului 2016 şi au căutat soluţii „constituţionale” pentru guvernarea României.

Spectacolul de datini şi obiceiuri a fost completat de artişti locali de muzică populară, printre care s-au numărat Călin Brăteanu, Ghiorghiţă Rotaru, Sorin Filip, Ionuţ Vieru, Lenuţa Rusu, Laura Lungu, Doina şi Ciprian Petroaie, Mihaela Bârsanu Apostol, Ştefan Deaconiţa, Alexandra Horhogea.

Respectând datina străbună, urătorii au fost recompensaţi de organizatori cu ţuică, vin şi colaci. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sfântă-i brazda plugului”, festival de datini la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Sfântă-i brazda plugului”, festival de datini la Fălticeni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei