Câteva mii de fălticeneni, dar și locuitori din comunele învecinate au umplut în după-amiaza zilei de marți, 27 decembrie, pentru al 26-lea an consecutiv, Piața „Nada Florilor” din Fălticeni, pentru a asista la Festivalul concurs de cântece, datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”. Pornită în 1990 ca un spectacol din ajunul Anului Nou, manifestarea a fost transformată de prof. Ioan Ilișescu, un pasionat de tradiții și folclor, în anul 1996, în Festivalul Național al Obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou “Sculați gazde, nu dormiți!” și a devenit una dintre cele mai cunoscute manifestări de acest gen din Moldova prin numărul mare de participanți din toate zonele etnografice din țară și din Republica Moldova. În anul 2008, manifestarea nu a mai primit sprijinul administrației publice locale, transformându-se într-un simplu spectacol organizat de primărie. În ultimii ani, în urma colaborării Primăriei și Consiliului Local Fălticeni cu Asociația Culturală “Vatra Satului”, spectacolul care se limita la câteva formații din zonă s-a transformat din nou în festival, anul acesta revenind timid și componenta internațională prin prezența colindătorilor din Republica Moldova.
Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, a subliniat: „Această întâlnire a păstrătorilor tradițiilor populare din perioada sărbătorilor de iarnă se derulează la Fălticeni de peste 25 de ani cu aceeași intensitate. În fiecare an, ne reunește în Piața «Nada Florilor» dragostea de folclor, de tradiții păstrate cu sfințenie și învățate din generație în generație.Spectacolul din seara zilei de Sfântul Ștefan este o punte de legătură între cetățenii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniți să petreacă sărbătorile în orașul nostru și cei care păstrează, promovează și transmit mai departe tradițiile și obiceiurile populare, componente de bază ale tezaurului nostru folcloric”.
Manifestarea poate fi considerată și un spectacol maraton de teatru folcloric, prin modul în care formații artistice țărănești prezintă datinile cu care este întâmpinat noul an, printre acestea remarcându-se Capra, Jocul Ursului, Haiducii și Jienii, dar și jocurile cu măști, teatrul de familie în care este prezentat cel mai adesea obiceiul nunții și teatrul cu subiecte istorice.
Alături de fălticeneni au fost și urători din Republica Moldova
Atmosfera specifică marii sărbători a Crăciunului a fost adusă pe scenă în prima parte a manifestării prin colinde vechi și obiceiuri specifice Bucovinei și Moldovei. Membrii Societății Culturale „Ștefan cel Mare” din Baia au deschis spectacolul cu un moment dedicat serilor magice de Crăciun, după care pe scenă a urcat Grupul folcloric „Miorița” de la Școala Gimnazială Vadu Moldovei, care a impresionat asistența cu „Roata de la Dumbrăvița” și „Urșii de Movileni – Mesteceni”. Membrii grupului „Moldava”, coordonat de prof. interpret de muzică populară Lenuța Rusu, îmbrăcați în impecabile costume populare, au colindat, au sorcovit, au semănat și se poate spune că au oferit cel mai complet spectacol de datini specifice zonei Fălticeni. Profesionalismul grupului, format în cea mai mare parte din elevii Școlii Gimnaziale Hârtop, a fost răsplătit la Festivalul concurs de colinde, datini și obiceiuri de iarnă „Am pornit cu colindatu” din județul Neamț cu trofeul festivalului și două titluri de laureat.
Pentru prima oară cu un spectacol de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou în România, Ansamblul Folcloric din Ciocîlteni, Republica Moldova, le-a prezentat fălticenenilor tradițiile populare specifice acestei zone etnofolclorice. Alaiul urătorilor de peste Prut a adus farmecul vremurilor de altădată, când întreg satul îmbrăca portul popular și nu era casă care să nu primească vestea Nașterii Domnului sau pe cea a trecerii într-un nou an.
Cele mai bune formații din județ au urcat pe scena din Fălticeni
Incursiunea în lumea satului tradițional românesc în miez de iarnă a grupurilor de colindători și ansamblurilor folclorice a fost continuată de formațiile din Vulturești, Dolhasca, Dolhești, Bunești, Stroiești, Drăgușeni, Păiseni, Boroaia, Bogdănești, Horodniceni, Mălini, Preutești, Ostra, Ansamblul „Valea Uței” din Volovăț, dar și de căiuții și damele din cartierul fălticenean Șoldănești. O parte dintre aceste formații au reprezentat cu cinste județul în spectacole și festivaluri de datini și obiceiuri organizate în țară.
Grupul Folcloric “Străjerii” din Dolheștii Mici a făcut cunoscute obiceiurile la Festivalulde datini și obiceiuri de iarnă de la Focșani, Festivalul „Florile dalbe” București și Festivalul de la Alexandria, unde a obținut trofeele festivalurilor, dar și la mai multe televiziuni naționale. Urșii din Boroaia au fost la Sibiu, Constanța, Neamț, iar de la Fălticeni au plecat direct la Cluj, pentru a susține mai multe spectacole în zilele de 28 și 29 decembrie. Formația de obiceiuri “Izvorașul” din Liteni a impresionat publicul participant la cea de-a VII-a ediție a Festivalului-concurs „Asta-i datina străveche” de la Oradea, Grupul folcloric “Obcina Stânișoarei” din Mălini ne-a reprezentat cu cinste la București, iar Malanca de la Ostra, în drumul spre Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Neamț, a reconfirmat în urbea de pe Șomuz succesul de la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Iași.
Ultimii care au urcat pe scenă au fost „Țiganii din Forăști”. Deși era aproape de miezul nopții, ei au fost aplaudați și rechemați pe scenă să continue urătura prin care au satirizat evenimentele anului 2016 și au căutat soluții „constituționale” pentru guvernarea României.
Spectacolul de datini și obiceiuri a fost completat de artiști locali de muzică populară, printre care s-au numărat Călin Brăteanu, Ghiorghiță Rotaru, Sorin Filip, Ionuț Vieru, Lenuța Rusu, Laura Lungu, Doina și Ciprian Petroaie, Mihaela Bârsanu Apostol, Ștefan Deaconița, Alexandra Horhogea.
Respectând datina străbună, urătorii au fost recompensați de organizatori cu țuică, vin și colaci.
Obiceiuri
„Sfântă-i brazda plugului”, festival de datini la Fălticeni
