Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 dec 2016 - Anul XXI, nr. 299 (6412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9744 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4504 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Manifestare

„Colinde, colinde” la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Apelor„Mihai Băcescu” din Fălticeni s-a desfăşurat vineri, 16 decembrie, a XVI-a ediţie a manifestării „Colinde, Colinde”, având ca temă “Veşnicia s-a născut l-a sat”. În cadrul manifestării, elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” au prezentat un program de colinde autentice, româneşti şi o şezătoare folclorică, specifică perioadei dinaintea sărbătorilor de iarnă.

Colindele rostite de elevii de la clasa a XI-a D, profilul filologie, coordonaţi de preot profesor Constantin Bogdan Feştilă, l-au înfăţişat pe Mântuitor în mai multe ipostaze. Pentru a suplini absenţa cunoştinţelor muzicale, au apelat la un dirijor cu experienţă, Sorin Mustaţă.

La începutul întâlnirii cu fălticenenii, profesorul Feştilă a făcut o localizare „în timpul veşniciei lui Dumnezeu”: „Iată-ne astăzi, în ziua a XVI-a a lunii lui Undrea. În popor luna decembrie este numită şi Undrea, a lui Andrea, adică o rămăşiţă a sfântului Andrei care creează puntea între noiembrie şi decembrie. Astăzi ne aflăm în anul mântuirii 7526 de la facerea lumii şi anul 2016 de naşterea lui Hristos. Gândul către noul an deja anticipează mai mult decât în altă perioadă să numărăm anii de la naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos. Cu toţii ne-am pregătit sufletele, ne-am primenit pentru această venire a mântuitorului pentru că mântuitorul se naşte pentru a 2016-a oară în sufletele noastre, în peşterile din Betleemul sufletelor noastre”.

 

Folclorul exprimă viaţa sufletească a unui popor

De la preot profesor Constantin Bogdan Feştilă am aflat că opţionalul de folclor “Veşnicia s-a născut la sat” este un proiect care se derulează în colegiul fălticenean din anul 2011. „Acest proiect, intitulat <Veşnicia s-a născut la sat>, este o jertfă adusă de profesori şi elevi lui Dumnezeu. Orice lucru pe care îl facem trebuie făcut ca pentru Dumnezeu şi nu ca pentru oameni”, au susţinut tinerii colindători.

Preotul Bogdan Feştilă a declarat: “<Scopul folclorului este de a arăta felul propriu de a simţi al unui popor, viaţa lui sufletească în toate manifestările ei caracteristice>, este un citat care aparţine lui Ovid Densuşianu. Asta am încercat să facem şi noi aici: să readucem această viaţă a poporului român, motiv pentru care gazdele au pregătit colăcei, colăcelul fiind simbolul veşniciei, această împletitură a infinitului, au pregătit nuci şi mere, pentru că tradiţia noastră spune că la primirea colindătorului gazda oferă dulciuri, nuci, mere şi colăcelul tradiţional. Din păcate, tinerii şi copiii generaţiilor de astăzi caută să pună în trăistuţă bănuţi. Cred că este foarte important şi este de datoria noastră, a celor mari, să transmitem din generaţie în generaţie obiceiurile tradiţionale şi ar fi minunat ca lângă bănuţul acela, dacă avem dragostea să-l oferim, să punem şi un colăcel, o nucă şi un măr. Îmi aduc aminte de anii copilăriei, când la sfârşitul colindatului număram merele, număram nucile, colacii şi le împărţeam frăţeşte dacă cineva dintre noi avea mai puţin. Mai mult decât atât, am încercat să readucem viaţa sufletească şi felul propriu de a o simţi în primul rând prin prezenţa preotului în casele noastre, acel venit al ajunului, cum spunem noi. Încercăm să reactualizăm şi să refacem acel moment sublim al tradiţiilor româneşti”.

 

Cercetarea folclorică, din vatra satului pe scena oraşului

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” a venit ca o nevoie în urma unor preocupări personale ale preotului Feştilă şi ale elevilor. Obiectivul acestui proiect este lărgirea orizontului cultural în domeniul cercetării folclorice, cunoaşterea obiceiurilor şi a tradiţiilor locale fălticenene. Fiecare dintre elevii clasei a XI-a D de la Colegiul “Mihai Băcescu” merge în satul natal, sau în satul bunicilor, stă de vorbă cu bătrânii, îşi notează impresii, culege strigături, colinde, le aduce la şcoală, le discută cu profesorul de limba şi literatura română Bogdan Feştilă şi găsesc împreună forma prin care vor fi redate publicului.

Muzeografa Maria Crăciun, şef de secţie la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, le-a mulţumit colindătorilor pentru că şi în acest an au poposit în muzeul fălticenean pentru a readuce în atenţie două obiceiuri tradiţionale: colindul şi şezătoarea. Colindătorii au fost răsplătiţi de personalul muzeului, conform datinii străbune, cu colaci, mere şi nuci, dar şi cu sarmale fierte la cuptor în vas de lut, suc pentru copii şi vin fiert pentru adulţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Colinde, colinde” la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Colinde, colinde” la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei