Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2015 - Anul XX, nr. 52 (5864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barometrul sărăciei

Localităţi din Suceava, cu un sfert sau aproape jumătate din populaţie asistată social

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care nu realizează nici un venit şi trăiesc din ajutorul social oferit de stat reprezintă, în unele localităţi din judeţ, un sfert sau, într-un caz, aproape jumătate din totalul populaţiei stabile. Aşa rezultă dintr-o analiză cu privire la numărul de beneficiari de venit minim garantat din fiecare localitate în parte, în raport cu populaţia.

 

Dolhasca, lider detaşat la numărul de familii asistate social

Ca număr de beneficiari de venit minim garantat se detaşează, de departe, Dolhasca. La finele anului 2013, de exemplu, conform datelor Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS) Suceava, erau 440 de beneficiari de venit minim garantat. Prin comparaţie, în municipiul Suceava, în aceeaşi perioadă, au fost 110 familii beneficiare de venit minim garantat, iar în Fălticeni, 88.

După cum a precizat Mirela Florea, directorul AJPIS Suceava, aceste cifre reprezintă numărul de beneficiari, adică de familii care sunt asistate social. De multe ori aceste familii numără mulţi membri.

„Avem şi familii formate dintr-o singură persoană, însă de multe ori sunt familii foarte numeroase. În aceste condiţii, din calculele pe care le-am făcut rezultă că, în medie, la nivel de judeţ, o familie beneficiară de venit minim garantat este compusă din trei membri”, a explicat Mirela Florea.

 

Valea Moldovei, comuna unde aproape jumătate de populaţie este asistată social

O analiză pe fiecare localitate în parte arată că în localităţile cu pondere mare de asistaţi social o familie cu venit minim garantat este mai numeroasă decât media de trei membri. Cel mai mare procent de beneficiari de venit minim garantat este în comuna Valea Moldovei.

Conform celor mai recente date, la Valea Moldovei sunt 426 de dosare de venit minim garantat. După cum a precizat primarul comunei, Constantin Moroşan, numărul de persoane care beneficiază de venit minim garantat este de 1.690, majoritatea fiind romi. Raportat la populaţia stabilă, de 3.727 de persoane, rezultă că 45% dintre locuitorii din Valea Moldovei sunt asistaţi social. La Valea Moldovei sunt aproape 2.000 de romi, majoritatea locuitori ai satului Mironu.

La Mironu, în 2013, când reporterii Monitorului de Suceava au efectuat un reportaj la faţa locului, dintr-o populaţie de 2.000 de romi, doar 15 erau angajaţi. De asemenea, 80% dintre familiile din această etnie erau asistate social.

Pe locul al doilea în acest top se situează comuna Pătrăuţi. Aici, la finele lunii februarie, erau înregistrate 360 de dosare de venit minim garantat, cu 1.398 de beneficiari, la o populaţie stabilă estimată de 4.400 de locuitori. Rezultă astfel că la Pătrăuţi o treime din populaţie (31% mai exact) este asistată social.

 

Toate localităţile cu mulţi beneficiari de venit minim garantat au populaţie mare de romi

O altă localitate cu un număr mare de asistaţi social este Ciprian Porumbescu. O comună mică, cu populaţie de sub 2.000 de locuitori, are 400 de persoane în familii beneficiare de venit minim garantat. 

Alte localităţi cu pondere mare de asistaţi social, între 10 şi 15%, sunt Berchişeşti, Dolhasca şi Drăguşeni.

Conform datelor Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale Suceava. alte localităţi cu un număr mare de asistaţi social, în jur de 10% din total, sunt Baia, Burla, Capu Câmpului, Păltinoasa, Râşca, Vereşti şi Voitinel. Deloc întâmplător, toate localităţile cu mulţi asistaţi social au o numeroasă populaţie de etnie romă. Două din cele mai importante comunităţi de romi din judeţ sunt la Mironu - Valea Moldovei şi Pătrăuţi, exact localităţile cu cel mai mare procent de beneficiari de venit minim garantat.

Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale Suceava, Mirela Florea, a ţinut să precizeze că în ciuda acestor cifre mari, judeţul Suceava stă mult mai bine decât media pe ţară în ceea ce priveşte numărul de beneficiari de venit minim garantat raportat la populaţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Localităţi din Suceava, cu un sfert sau aproape jumătate din populaţie asistată social.
 Vizualizări articol: 2774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Localităţi din Suceava, cu un sfert sau aproape jumătate din populaţie asistată social3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   99% sunt ciori asistate social trimis de
( 5 mar 2015, 15:09:05
Ba fratilor , voi nu verificati in teren realitatea ? voi nu vedeti ca va-ti dat la crescut ciori si nu oameni? voi nu vedet ca majoritatea acestor ciori detin autoturisme etc inmatriculate pe bulgaria sau alte state sau chiar cumparate si nu trecute fiscal pe numele lor , voi nu vedeti ca majoritatea acestor ciori lucreaza in strainatate cu perioade de doua sau trei luni , in serii , iar acestia nu declara venitul? voi sunteti orbi? a-ti fost la ei acasa sa vedeti ce au pe langa casa? sau nu intereseaza pe nimeni intrucat impart cu ..... sa nu zic cu cine. O sa vina o comisie guvernamentala si care o sa va arate cui dati voi bani degeaba.
2.   O banala intrebare ! trimis de
( 5 mar 2015, 16:59:21
Nar fi mai corect si mai cinstit ca sa fie repartizati acei bani la primarie si primaria sa plateasca munca pe care sa o presteze cei asistati . In comuna si in orase sunt atatea lucruri de facut , curatenie , consolidarea unor maluri impotriva inundatiilor, repararea unor garduri,intretinerea obiectivelor comunitatii, si cate si mai cate . Dar eu cred ca acesti bani se dau si cu un alt scop decat acela de ajutor social .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei