Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 feb 2015 - Anul XX, nr. 44 (5856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

După şase ani

Dosarul turistului mort şi al altor 17 persoane intoxicate la Casa Aristocrat, trimis în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase ani le-au trebuit anchetatorilor să finalizeze cercetările în dosarul intoxicaţiei colective de la Casa Aristocrat, pensiunea de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia, unde, în dimineaţa zilei de 4 februarie 2009, nu mai puţin de 18 persoane cazate acolo s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Doar 17 dintre victime au ajuns la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, unul dintre turiştii intoxicaţi, Daniel Ciupercă, în vârstă de 45 de ani, din Focşani, fiind găsit fără suflare în camera în care se cazase în seara precedentă. Bărbatul era căsătorit şi avea acasă, la Focşani, doi copii minori. Venise în delegaţie la Suceava şi a hotărât să rămână peste noapte la Casa Aristocrat.

Ieri, 23 februarie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunţat finalizarea cercetărilor. „S-a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, dintre care nouă persoane şi două societăţi comerciale”, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al unităţii de parchet, procurorul Ciprian Morişcă.

 

Omul de afaceri Gheorghe Filipciuc şi SC Mer-Dum, pe lista inculpaţilor

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava se prezintă lista inculpaţilor şi acuzaţiile ce li se aduc, judecătorii urmând să stabilească gradul de vinovăţie al fiecăruia dintre cei puşi sub acuzare de procurori.

În capul listei se află SC Mer-Dum SRL şi administratorul ei, Gheorghe Filipciuc.

Acesta din urmă a explicat în repetate rânduri că nu se consideră vinovat, întrucât nu el a instalat centrala termică de la care ar fi provenit gazul otrăvitor, ci a apelat la serviciile unei societăţi de profil. 

Anchetatorii susţin însă că omul de afaceri Gheorghe Filipciuc se face vinovat de mai multe nereguli constatate în urma cercetărilor, acuzându-l de ucidere din culpă, fals intelectual şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

 

Casa Aristocrat, ridicată pe vechiul amplasament al pensiunii La Dolce Vita

Casa Aristocrat a fost ridicată pe locul în care a fost acum mulţi ani pensiunea La Dolce Vita, făcută scrum în urma unui incendiu.

Filipciuc a cumpărat terenul respectiv şi a obţinut autorizaţie de construcţie pentru „depozit provizoriu şi sediu administrativ”. Numai că în loc de depozit, acuză procurorii, administratorul de la SC Mer-Dum a ridicat o unitate hotelieră (Casa Aristocrat), fără să respecte proiectul tehnic şi al detaliilor de execuţie. Practic, depozitul de la parter s-a modificat în bucătărie şi sală restaurant, iar sediul administrativ, unde ar fi trebuit să fie birourile, a suferit diferite compartimentări, fiind transformat în camere de locuit, culoar, grupuri sanitare etc..

Anchetatorii arată de asemenea că administratorul de la Mer-Dum a încheiat un contract cu SC Saniterm pentru lucrările de amenajare şi execuţie a centralei termice pe care a instalat-o la Casa Aristocrat, deşi firma respectivă nu era acreditată în acest sens.

Toate astea, acuză procurorii, „fără a urmări calitatea lucrărilor prin diriginţi de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi, cu nerespectarea dispoziţiilor privind calitatea în construcţii”.

„Atitudinea culpabilă a inculpatului Filipciuc Gheorghe, constând în încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale mai sus menţionate, coroborată cu alţi factori concurenţi, reţinuţi în sarcina celorlalţi inculpaţi, a condus la edificarea şi darea în funcţiune în mod ilegal a unităţii hoteliere Pensiunea Aristocrat, cu deficienţe grave în ceea ce priveşte calitatea în construcţii şi siguranţa în exploatare, aspecte care au determinat producerea accidentului din noaptea de 03/04.02.2009 şi moartea prin intoxicare cu monoxid de carbon a unei persoane, precum şi intoxicarea cu aceeaşi substanţă a mai multor persoane cazate în hotel”, se arată în comunicatul remis ieri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Comisia de recepţie a lucrărilor nu şi-a dat seama că e o unitate hotelieră şi nu un depozit

Anchetatorii mai arată că, la finalizarea lucrărilor, comisia de recepţie a constatat că „a fost respectat în totalitate proiectul de execuţie şi dispoziţiile de şantier, atestând <calitatea deosebită a lucrărilor efectuate>”.

Practic, toţi din comisia de recepţie a lucrărilor au semnat că era un depozit provizoriu şi sediu administrativ, când în realitate era o pensiune în toată regula.

Preşedintele de comisie era Gheorghe Filipciuc, membri erau inginerii Vasile Galan, Ionuţ Ilie, Mihai Bejenar, Bogdan Mamciuc (reprezentat al Primăriei Şcheia), iar secretar Ionel Luchian. Acesta din urmă a fost şi diriginte de şantier din partea SC Mer-Dum SRL, deşi avea 78 de ani în 2008, când a încheiat contractul de servicii.

Toţi cei şase figurează pe lista inculpaţilor în acest dosar.

„Toate persoanele care au făcut parte din comisia de recepţie au cunoştinţele şi experienţa necesare pentru a face recepţia unor lucrări de construcţii civile, fiind capabili să observe cu uşurinţă diferenţele între proiectul aprobat şi lucrarea executată, aspect care în cauză nu s-a realizat”, susţin procurorii.

 

Nereguli grave la instalarea centralei termice

Pe lista inculpaţilor apar şi alte nume: Dumitru Paul Pădurariu şi Codrin Costinel Slavu, ambii reprezentanţi ai Saniterm SRL, acuzaţi că au instalat centrala termică de la Casa Aristocrat, deşi societatea lor nu era acreditată.

De exemplu, arată procurorii, montarea cazanelor centralei s-a făcut cu nerespectarea specificaţiilor tehnice: „nu s-a respectat distanţa minimă de 700 de milimetri între partea superioară a cazanului şi plafonul încăperii, prin neinstalarea piesei <Kit coş de fum ACV Standard> – piesă prin care trebuia să se facă evacuarea gazelor arse de la cazan în atmosferă, prin utilizarea pentru evacuarea gazelor de ardere a unei improvizaţii formate din tub flexibil din inox, în contrapantă, în formă de <P>, prin evacuarea gazelor de ardere prin perete, fără să existe un coş de fum cu evacuare prin acoperişul clădirii etc.”.

Anchetatorii au explicat că montarea incorectă a tubulaturii de evacuare a gazelor arse de la cazanele termice a fost cauza care a dus la intoxicarea celor 18 victime.

 

Expert tehnic judiciar, acuzat că a minţit pentru a-i scăpa pe o parte din inculpaţi

Un alt inculpat în acest dosar este Mihail Moroşan, expert tehnic judiciar, acuzat de mărturie mincinoasă.

Acesta a fost desemnat în februarie 2010 să efectueze o expertiză tehnică judiciară, pentru a se determina împrejurările în care a avut loc accidentul din incinta pensiunii Aristocrat.

Iar expertul, acuză procurorii, „a atestat în mod mincinos în raportul de expertiză întocmit că procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor întocmit în data de 31.07.2009, în baza căruia s-a recepţionat şi s-a dat în funcţiune unitatea hotelieră şi restauratul, se referă la structura de rezistenţă, în realitate recepţia privind întreg obiectivul de investiţii care s-a realizat cu deficienţe grave în ceea ce priveşte calitatea în construcţii şi siguranţa în exploatare”.

Prin concluziile expertizei respective, susţin anchetatorii, Mihail Moroşan a urmărit să-i facă scăpaţi pe cei din comisia de recepţionare a lucrărilor.

 

Familia turistului decedat cere despăgubiri de sute de mii de euro 

Familia turistului decedat s-a constituit parte civilă în dosar. Părinţii, soţia şi cei doi copii ai acestora solicită în instanţă:

- despăgubiri morale de 500.000 de euro, reprezentând 100.000 de euro pentru fiecare persoană vătămată;

- plata unei prestaţii periodice lunare pentru cei doi fii ai victimei;

- 1.130.880 de lei (salariul de 4.712 lei pe lună pe care victima l-ar fi adus adus în familie timp de 20 de ani);

- 10.000 de lei, reprezentând cheltuieli de înmormântare.

Din informaţiile noastre, Gheorghe Filipciuc ar fi ajuns la o înţelegere cu familia îndoliată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul turistului mort şi al altor 17 persoane intoxicate la Casa Aristocrat, trimis în instanţă.
 Vizualizări articol: 4388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 4 voturi
Dosarul turistului mort şi al altor 17 persoane intoxicate la Casa Aristocrat, trimis în instanţă2.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de cartofi Toate activitățile desfășurate în Lunea Curată au ca scop curățirea. Se spală foarte bine toate vasele ți ustensilele cu care s-au preparat până atunci „mâncăruri de dulce”. Nu scapă din această curățenie generală nici... Citeşte