Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 ian 2015 - Anul XX, nr. 14 (5826)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La final

Condamnare definitivă pentru „cumătra” Tamara Chiribucă Achiţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri a ajuns la final primul dosar care o priveşte pe Tamara Chiribucă, cumătra fostului director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor. Curtea de Apel Suceava a menţinut soluţia Tribunalului Suceava prin care Tamara Chiribucă, acum Achiţei, a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Ea a fost judecată pentru că nu a înregistrat în contabilitatea firmei mărfuri în valoare de 926.000 de lei (9,26 de miliarde de lei vechi), producând un prejudiciu bugetului de stat de 176.000 de lei (1,76 de miliarde de lei vechi).

Mai exact, este vorba de activităţi ilegale săvârşite la SC Rigola Serv SRL, una dintre firmele prin intermediul cărora Tamara Chiribucă (Achiţei) a derulat afaceri în detrimentul Primăriei Suceava, având complicitatea cumătrului său Neculai Bujor. Potrivit procurorilor suceveni, în perioada 2005-2006, Tamara Chiribucă (Achiţei) nu a înregistrat în contabilitatea firmei o cantitate impresionantă de mărfuri, constatându-se o lipsă în gestiune de 9,26 de miliarde de lei vechi. Garda Financiară Suceava, care a depistat această nouă încălcare a legii în urma unui control efectuat în cursul anului 2011, a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată aferentă mărfii neînregistrată în contabilitate este de 1,76 de miliarde de lei vechi.

 

O condamnare din 2007, repusă pe tapet

Totuşi, condamnarea în acest dosar faţă de Tamara Chiribucă (Achiţei) nu este de 2 ani, ci de 3 ani cu suspendare sub supraveghere. Şi asta pentru că magistraţii de la Tribunalul Suceava au constatat că faptele au fost comise în concurenţă cu altele dintr-un dosar finalizat la Curtea de Apel Oradea, încă din 2007. Este vorba de acel dosar în care Tamara Chiribucă a fost condamnată pentru dare de mită şi pentru infracţiuni conexe celor de corupţie. Condamnarea de atunci a fost de 3 ani cu suspendare şi s-a referit la centrala termică pe care cumătra fostului director economic al Primăriei Suceava i-a oferit-o drept cadou comisarului-şef Dumitru Buţerchi pentru ca acesta să fie mai indulgent în timpul controalelor la firmele pe care ea le administra.

În final, în acest dosar, condamnarea rezultantă este de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, cu toate obligaţiile care derivă de aici, respectiv: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Suceava conform programului ce urmează a-i fi stabilit, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existenţă.

De asemenea, instanţa de judecată a obligat-o pe Tamara Chiribucă (Achiţei) să plătească Statului Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, suma de 176.080 de lei, reprezentând debitul principal şi accesoriile fiscale aferente debitului principal din aprilie 2008 până la data plăţii efective.

 

Condamnarea de la Bistriţa, o adevărată lovitură de ciocan

Totuşi, condamnarea de ieri este una care nu o pune pe jar pe Tamara Chiribucă. Ea aşteaptă acum cu înfrigurare rezultatul procesului de la Curtea de Apel Cluj. Aici se judecă apelul în care ea şi Neculai Bujor au primit câte 15 ani de închisoare cu executare din partea Tribunalului Bistriţa.

Aceeaşi instanţă l-a mai condamnat pe Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava, la 10 ani cu executare, dar şi pe Emilia Şveica, fostă magazioneră a Primăriei Suceava, la 8 ani de puşcărie.

Două dintre contabilele firmelor Tamarei Chiribucă vor avea şi ele de executat pedepse grele. Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu au primit fiecare câte 10 ani de închisoare cu executare.

Alte trei persoane din acest dosar au primit câte 3 ani cu executare. Este vorba de Dumitru Buta, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Suceava, dar şi de Eugen Ionesi, lucrător la aceeaşi structură. Cea de-a noua persoană condamnată este Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului Crai Nou.

Trebuie subliniat că această condamnare nu este definitivă, apelul fiind în curs de soluţionare la Curtea de Apel Cluj.

 

Au de returnat bugetului local şi centralizat sume impresionante

Neculai Bujor, în solidar cu alţi inculpaţi, respectiv Tamara Chiribucă Achiţei, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu, a fost obligat şi la plata unor despăgubiri substanţiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituţiei şi celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către anumite firme şi neefectuate.

Neculai Bujor a mai fost obligat şi la plata sumei de 2.832.174 de lei (28 de miliarde de lei vechi), reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 lei (14 miliarde de lei vechi) reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnare definitivă pentru „cumătra” Tamara Chiribucă Achiţei.
 Vizualizări articol: 5734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Condamnare definitivă pentru „cumătra” Tamara Chiribucă Achiţei4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(20 ian 2015, 11:16:45
aceasta jigodie si gunoi trebuia condamnata definitiv la cea mai grea pedeapsa, alaturi de celelete lepadaturi din primarie. dar deh, ca si in cazul tarfelor de la APIA au relatii sus puse dar speram sa nu tina mult si sa auzim ca si jigodiile de la APIA ajung pe la GHERLA, AIUD, etc. acolo este locul tuturor penalilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei