Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2014 - Anul XIX, nr. 293 (5802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Magia Crăciunului

Ştefan Hruşcă, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni care i-au ascultat recitalul de colinde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul Ştefan Hruşcă a adus magia sărbătorilor de iarnă şi colindele tradiţionale româneşti pe scena suceveană, într-un concert de excepţie, ce a avut loc sâmbătă seară, 13 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prezenţa unui public numeros, care a umplut până la refuz sala de spectacol.

Supranumit de poetul George Ţărnea „Dascălul de colinde” sau „Învăţătorul de colinde”, Ştefan Hruşcă, întruchiparea autentică a colindătorului, a revenit la Suceavadupă un an de absenţă, pentru a evoca miracolul naşterii Mântuitorului, aducând în sufletele sucevenilor mângâierea speranţei şi credinţa în datini şi obiceiuri. Prin intermediul colindelor vechi româneşti, artistul reuşeşte să promoveze valorile şi tradiţiile autentice, iar acest lucru a fost apreciat şi aplaudat la unison de public.

 

„Colindele înnobilează, ele au o perfecţiune desăvârşită”

Sucevenii şi-au deschis sufletele pentru a primi cu drag colindul străbun adus de Ştefan Hruşcă. Într-un decor simplu, artistul cu chitara a păşit pe scena din Suceava, cu zâmbet şi voie bună, interpretând primul colind al serii, „Flori de măr”. A „nins” apoi cu colinde: „Florile Dalbe”, „Trei Păstori”, „Linu-i Lin”, „Sfântă-i Sara de Crăciun”, „Cerul şi pământul”, „Afară ninge liniştit”, „Coborât-a coborât”, „Cetiniţă, Cetinioară”, „Colindăm, Doamne, Colind”, „Deschide uşa creştine”.

După cum spunea poetul George Ţărnea, „cântecele lui Hruşcă nu sunt alese la întâmplare, ci sunt colinde-rugăciune pe care artistul le interpretează cu dăruire, aşa cum a învăţat încă din anii în care prin omătul geruit ce-i scârţâia sub picioare, uitând de frig, colinda în Ieud, de-a lungul şi de-a latul satului”. Într-adevăr, nici la concertul de la Suceava, Ştefan Hruşcă nu a uitat să povestească despre anii copilăriei, despre colindele „aduse de la mine de-acasă, colinde care ne adună laolaltă în Postul Crăciunului ca să ne facă mai buni un an întreg”. Colindele noastre strămoşeşti, a spus artistul, „sunt cântece de suflet, poartă în ele un cod, codul sufletului românesc, fiindcă românul e un om bun. Colindele înnobilează, ele au o perfecţiune desăvârşită, iar versurile sunt atât de frumoase, încât orice poet le invidiază”.

 

„Sunt mulţi colindători, dar vă mulţumesc din suflet că m-aţi ales pe mine”

Hruşcă şi-a amintit şi de Anuţa lui Grigaci, fata din satul său natal Ieud, cu o voce extraordinară, pe care fiecare sătean o aştepta în seara de Crăciun să vină cu colindul. „Tata mai ieşea pe-afară, să mai aducă lemne, şi când se întorcea ne întreba: a fost cumva Anuţa lui Grigaci? Îi era tare frică lui tata să n-o scape. Acum cânt aici şi vreau să vă obişnuiesc şi pe dumneavoastră să mă aşteptaţi cu colinda în fiecare an”.

Artistul a îndemnat şi publicul să colinde, să cânte împreună cu el, iar sucevenii au fost receptivi şi au trăit fiecare moment cu inima deschisă, răsplătindu-l pe artist cu aplauze îndelungi. „Mulţam fain, Suceava. Acesta este momentul în care vin cu simplitate în faţa publicului. Trebuie să ne apropiem de lucrurile fireşti, simple, într-o lume a diversităţii, să fim cu credinţa în faţă. Colindul nu are nevoie nici de sclipiciuri, nici de fumuri”, a spus Hruşcă.

Cu nostalgie, artistul s-a întors în timp, la anii săi de debut în Cenaclul Flacăra, unde a ajuns datorită poetului Adrian Păunescu, căruia i-a mulţumit, chiar dacă poetul se află acum printre stele. Din anul 1982, Ştefan Hruşcă cântă la fiecare concert al său „Rugă pentru părinţi”, pe versurile poetului Adrian Păunescu, cântec care va rămâne nemuritor, la fel ca şi poetul care i-a dat viaţă. La finalul unei seri magice, Hruşcă a mulţumit din nou publicului: „Mulţam frumos pentru o seară nemaipomenită de colinde la Suceava. Sunt mulţi colindători, dar vă mulţumesc din suflet că m-aţi ales pe mine”.

În holul Casei de Cultură Suceava, după concert, artistul a oferit cu amabilitate zeci de autografe fanilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefan Hruşcă, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni care i-au ascultat recitalul de colinde.
 Vizualizări articol: 1884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ştefan Hruşcă, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni care i-au ascultat recitalul de colinde5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei