Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 dec 2014 - Anul XIX, nr. 280 (5789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tragic

O explozie urmată de flăcări ca-n iad a omorât două femei şi a nenorocit alte două

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O explozie foarte puternică, urmată de un incendiu violent, a curmat viaţa a două femei, în timp ce alte două au suferit arsuri grave, în cazul uneia şansele de recuperare fiind scăzute. Nenorocirea s-a petrecut duminică dimineaţă, în jurul orei 3.30, în urma unei explozii de la acumulări de gaze în bucătăria restaurantului Trafic, la intrarea în municipiul Câmpulung Moldovenesc dinspre Vama, lângă benzinăria Socar. Cum restaurantul se află lângă o benzinărie, iar în imediata apropiere a localului se afla un minidepozit de butelii, dimensiunile tragediei puteau fi şi mai mari.

 

Imagini de coşmar: una dintre femei era carbonizată, alta avea arsuri incompatibile cu viaţa

Primii pompieri ajunşi la faţa locului au fost cei de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc. La sosirea pompierilor clădirea restaurantului, în zona bucătăriei, era deja în flăcări.

Maiorul Ovidiu Ioniţoaia, comandantul Detaşamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc, a declarat: “Am fost solicitaţi să intervenim la o explozie urmată de incendiu în clădirea restaurantului. La sosirea la faţa locului am constatat că ardea bucătăria restaurantului, iar în urma exploziei au fost afectate elemente de tâmplărie, dar şi structura de rezistenţă a clădirii. Am găsit patru victime, trei au fost transportate la spital, iar la una s-a constatat decesul”.

Cele patru femei care se aflau în bucătărie ori în imediata apropiere a acesteia au fost surprinse în plin de explozie. Una dintre ele, Lucia Dominte, în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, bucătăreasa, a fost găsită carbonizată în interior. Celelalte trei au reuşit să fugă în primă fază, însă două dintre ele aveau arsuri foarte grave. Irina Nisioi, tot în vârstă de 42 de ani, a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava cu arsuri cumplite, pe 90% din suprafaţa corpului, ceea ce înseamnă practic leziuni incompatibile cu viaţa. La aproximativ cinci ore de la explozie, femeia a murit.

 

A treia victimă, transportată cu elicopterul la Spitalul de Arşi din Capitală

Arsuri foarte grave a suferit şi Crina Moroşan, în vârstă de 21 de ani, din Frasin. Ea a fost diagnosticată preliminar cu arsuri de gradele II şi III pe 60% din suprafaţa corpului. Imediat s-a luat decizia ca tânăra să fie transferată la Centrul de Arşi din Capitală. Ea a fost preluată de un elicopter SMURD de pe stadionul Areni din municipiul Suceava. Din păcate, medicii nu sunt optimişti nici în cazul acestei victime.

Singura care a scăpat mai uşor este Dana Tipa, în vârstă de 23 de ani. Aceasta avea arsuri de gradul I pe suprafeţe mai mici din corp, în jur de 10%, astfel că în cazul ei se poate vorbi de şanse foarte bune de recuperare. Tânăra urma să fie transferată şi ea la Chirurgie Plastică, la Iaşi. 

În momentul în care s-a produs explozia în local se aflau cinci clienţi, toţi din Republica Moldova. Aceştia tocmai se pregăteau să servească masa. Bărbaţii au fost atinşi de bucăţi de geam sau alte fragmente aruncate de suflul exploziei, însă nu au suferit leziuni importante. Ei nu au solicitat îngrijiri medicale.

Aceştia parcaseră în apropierea restaurantului un Mercedes Sprinter care tracta o platformă cu un autoturism, deflagraţia provocând avarii şi la acestea.

 

„Am auzit o femeie ţipând foarte tare după ajutor...”

Un bărbat care se afla în zonă, Mircea Forminte, a relatat clipele de coşmar: „Am auzit o femeie ţipând foarte tare după ajutor... Am auzit cum se spărgeau geamuri unul după altul, era dezastru, era flacăra mai înaltă decât clădirea”.

Pompierii au precizat că a existat pericolul de propagare la întreaga clădire, la autoturismele aflate în parcarea complexului, precum şi la un rastel pe care erau depozitate 17 butelii.

 

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat nenorocirea

În ceea ce priveşte cauzele exploziei s-a stabilit că toate maşinile de gătit din bucătărie erau alimentate cu gaz de la butelii, iar una dintre butelii a avut scurgeri de gaze, care s-au acumulat în interior. Cât priveşte cauza scăpărilor de gaze, aceasta este o problemă mai complexă. Deocamdată anchetatorii au identificat butelia care a avut scăpările de gaze, iar aceasta urmează a fi expertizată de specialişti.

Având în vedere dimensiunile tragediei şi modul în care s-a produs aceasta, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat că ancheta a fost preluată şi va fi coordonată direct de Sorin Iaşinovschi, procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.   

Ancheta de la faţa locului a fost efectuată de lucrătorii de poliţie împreună cu personalul din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava şi specialişti din cadrul ISU Suceava, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

 

Pagube de 50.000 de euro. Procurorii au deschis un dosar penal pentru trei infracţiuni

Clădirea restaurantului a fost avariată în proporţie de 80%, geamurile fiind distruse în totalitate, la fel şi mobilierul şi o parte din structura de rezistenţă.

La o primă estimare pagubele produse prin explozie se ridică la aproximativ 50.000 de euro.

Procurorii au anunţat că au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de „ucidere din culpă”, „vătămare corporală din culpă”, precum şi a infracţiunii de „neluarea vreuneia dintre măsurile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă”. Deocamdată dosarul penal a fost întocmit „in rem”, adică doar pentru faptă, urmând ca ulterior să se îndrepte, dacă va fi cazul, şi împotriva vreunei persoane.

Restaurantul este în proprietatea SC Euroconcept SRL din municipiul Câmpulung Moldovenesc, societate administrată de Sorin Covataru, în vârstă de 46 de ani, din Sadova.

Bărbatul a declarat că nu deţine asigurare pe bunuri sau pe clădire.

Inspectorii ITM Suceava urmau să verifice dacă toate cele patru femei lucrau cu forme legale la restaurant.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O explozie urmată de flăcări ca-n iad a omorât două femei şi a nenorocit alte două.
 Vizualizări articol: 6584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O explozie urmată de flăcări ca-n iad a omorât două femei şi a nenorocit alte două5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   I S U=SPAGA trimis de
( 1 dec 2014, 13:40:57
vinovat de tragedie este si domnul Gheata de la isu,ii place drincul si papa moaca pe la pensiuni si cabane,dar ospatarite in fustite...,si atunci nu se mai baga si prin bucatariii sa le verifice,daca corespund normelor, mai toate pensiunile si restaurantele functioneaza cu improvizatii de  ☭ .dar ochi se inchid in schimbul protocolului amintit. RUSINE ISU SUCEAVA.
2.   Com trimis de
( 1 dec 2014, 14:08:09
dumnezeu sa le odihneaca in pace
3.   Doamne fereşte! trimis de
( 2 dec 2014, 10:32:27
Sincere condoleante familiilor fetelor care au murit, e de zis Doamne fereşte. Nu cred că este vina nimănui, de ce trebuie numaidecât să căutăm vinovaţi pentru orice. Nu este de dorit să se întâmple aşa ceva nimănui, mai ales aşa o supărare înainte de sărbători şi la aşa o vârstă. Probabil oboseala le-a cuprins pe fete şi preocuparea de a servi clienţii la acea oră, le-a făcut să nu observe sau să simtă mirosul de gaz. Mă trec fiorii numai când mă gândesc ce s-a întâmplat acolo, păcat , mare păcat de sufletele nevinovate ale fetelor şi de suferinţa celeilalte, care din câte am înteles este la Bucureşti, va rămâne marcată pe viaţă. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi să poată trece peste aşa ceva. Nubtrebuie uitat nici administratorul restaurantului, care nu cred că va avea linişte sufletească niciodată, stiind că acele fte au lucrat la el, să-i dea D-zeu şi lui putere să treacă peste aşa o încercare şi să aibă posiblităţi financiare de a ajuta familiile celor care suferă groaznic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei