Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 dec 2014 - Anul XIX, nr. 280 (5789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Alegeri în Republica Moldova

Majoritatea moldovenilor care au votat ieri la Suceava pentru Parlament sunt studenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare interes pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, în cazul rezidenţilor moldoveni în Suceava, s-a manifestat în rândul studenţilor. La secţia de votare nr. 352, amenajată la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), ieri, până la ora 14.00, votaseră 155 de persoane.După această oră, Biroul Electoral al secţiei 352 nu a mai avut permisiunea de a comunica prezenţa la vot. Preşedintele secţiei de votare, Marius Arghir, ne-a declarat că majoritatea celor care s-au prezentat la urne sunt studenţi.

Conform datelor oficiale, în judeţul Suceava sunt 726 de rezidenţi din Republica Moldova, dintre care aproximativ 190 sunt elevi şi circa 260 studenţi.

Din echipa de observatori ai secţiei de votare de la USV au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, dar şi studenţi basarabeni aflaţi la studii în Suceava. Secţia de votare de la Suceava este una din cele 11 deschise în ţara noastră cu ocazia acestor alegeri din Republica Moldova.

 

În România studiază circa 8.000 de elevi şi studenţi basarabeni

Potrivit Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, parte a Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România (FAB România), în ţara noastră sunt 15 organizaţii de basarabeni, în 14 centre universitare diferite. Recensământul studenţilor şi elevilor din Republica Moldova care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ din România, efectuat de acestea, arată că, la momentul actual, pe teritoriul României studiază în jur de 8.000 de elevi şi studenţi de peste Prut.

Pentru cele 101 locuri din Parlamentul Republicii Moldova s-au angajat în competiţia electorală 21 de partide, un bloc electoral şi patru candidaţi independenţi. Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți. Pentru formarea Guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50%+1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1). Sondajele de opinie realizate înainte de scrutinul de ieri plasau pe primele locuri Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majoritatea moldovenilor care au votat ieri la Suceava pentru Parlament sunt studenţi.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Majoritatea moldovenilor care au votat ieri la Suceava pentru Parlament sunt studenţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei