Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 nov 2014 - Anul XIX, nr. 279 (5788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

„Patria” lui Usatâi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În prima săptămână a lui octombrie scriam, în această rubrică, despre Renat Usatâi şi partidul filo-rus ce şi l-a înfiinţat la Chişinău. La vremea aceea, noua formaţiune politică încă nu era înregistrată la tribunal; acum, după intrarea în legalitate... a fost exclusă de la alegeri, hotărârea CEC (echivalentul basarabean al BEC-ului), urmând să fie ratificată de justiţie. Motivul oficial al excluderii îl constituie faptul că a primit o consistentă finanţare din străinătate, ceea ce, în Republica Moldova, legea interzice. În realitate, motivaţia este alta şi mult mai îngrijorătoare: sub aripa formaţiunii pro-moscovite se pregătea un „anti-Maidan” sângeros şi-i de bănuit că scenariul a fost pus la cale de „serviciile” lui Putin. Care, desigur, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

Usatâi face parte dintre „băieţii deştepţi” aproape de calibrul lui Berezovski, care s-au priceput să dea cep ţuţuroiului de la banii statului şi acum îşi permit orice extravaganţă. Cele două prototipuri nou create de Rolls Royce nu se mai află în Anglia, ci în garajul lui Usatâi, magnat care construieşte monumente, înzestrează grădiniţe, dăruieşte maşini de teren poliţiei, sponsorizează cluburi sportive, face consistente donaţii profesorilor (la Făleşti le-a dăruit un milion – „M-am născut acolo, părinţii mei erau învăţători”) – ai spune că-i un om de suflet care nu uită de unde a plecat şi nici pe cei din rândul cărora s-a ridicat.

Crezul său politic este, însă, mai mult decât îngrijorător: „În aer e prea multă democraţie. Alex. Lukaşenko este un exemplu pentru mine, iar metodele sale vreau să le implementez şi eu. Îmi doresc ca şi în Republica Moldova să fie un sistem ca în Belarus”. Brrr! Şi pentru orice eventualitate, dacă duminică nu obţine procentajul cu care l-au creditat sondajele, adică, 8,7% (ceea ce n-ar fi deloc puţin, după cum arată eşichierul politic moldav), va încerca să ajungă la putere, sub aripa lui Voronin, speculând o eventuală scăpare a situaţiei de sub control şi utilizând forţa organizaţiei paramilitare Antifa, afiliată Partidului Patria.

Nici „serviciile” de la Chişinău n-au stat cu mâinile în sân, trecând la arestări, confiscări şi percheziţii. Prilej cu care s-a descoperit un adevărat arsenal ascuns, ca şi planurile principalelor instituţii ale puterii, inclusiv acelea ale sediului Comisiei Electorale Centrale. Procurorul anticorupţie Morari a declarat, la televiziune, că „aceste planuri ne permit să bănuim că erau planificate atacuri asupra instituţiilor publice”, în vreme ce Usatâi a recunoscut, tot într-o emisiune tv, legăturile pe care le are cu serviciile secrete moscovite. Puse cap la cap, toate se leagă şi dacă această adevărată lovitură de stat a putut fi prevenită, rezultatul alegerilor în sine rămâne la fel de incert şi de îngrijorător. Partidul Comuniştilor, condus de Voronin, ar obţine, potrivit ultimelor sondaje, 19,6%, liberal-democraţii, 17,2%, PDLM, 14,2%. Comparativ cu sondajul din septembrie, comuniştii au scăzut cu trei puncte procentuale, numai că respectivele procente s-au capitalizat mai ales în contul partidului Patria, aşa că-i tot una: scoaterea lui Usatâi din joc le-ar trimite înapoi de unde au migrat. Interesant este că încrederea în liderii politici păstrează mai vechea eşalonare a preferinţelor, pe primele locuri fiind prim-ministrul Leancă (40%) şi primarul Chirtoacă (33%), Voronin situându-se pe locul 3, împreună cu Dan Filat (28%). Dacă s-ar face o raportare la rezultatul alegerilor prezidenţiale din România, prilej cu care Leancă s-a manifestat în repetate rânduri în favoarea învinsului Ponta (într-un anumit cerc am auzit vorbindu-se despre „obişnuita trădare basarabeană”!), ceea ce n-a împiedicat un vot pro-Johannis dincolo de Prut, atunci poate intra în discuţie şi o nouă configurare a procentajelor încrederii, cu influenţe greu de estimat pentru votul de duminică. Altfel (se spune că) 44% dintre respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie de Europa şi 43%, de Rusia. Cert este că femeile vor, majoritatea, în Uniunea Europeană, bărbaţii optând pentru Uniunea Vamală a lui Putin. Şi cum soluţia de tip Lysistrata n-o mai cred de actualitate, duminică ne putem aştepta la orice rezultat al scrutinului. Cu atât mai mult cu cât Voronin a declarat, absolut surprinzător, că nu va denunţa Acordul de Asociere cu UE – după ce în repetate rânduri a spus că-i primul lucru pe care-l va face.

D-ale democraţiei: cel mai rău sistem cu putinţă, dar altul mai bun nu-i!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Patria” lui Usatâi.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
„Patria” lui Usatâi4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei