Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 nov 2014 - Anul XIX, nr. 268 (5777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incident electoral

Ziariştii şi reprezentantul ACL, împiedicați să asiste la votul persoanelor cu handicap mintal internate la Sasca Mică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentantul ACL în Biroul electoral al Secţiei de votare 263 Sasca Mică şi o echipă de jurnalişti au fost împiedicaţi să asiste la procesul de vot cu urna mobilă la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Neuropsihic din localitatea Sasca Mică, comuna Cornu Luncii. Aceştia au fost opriţi de portar, la intrarea în instituţia în care 301 persoane cu handicap mintal urmau să voteze cu urna mobilă. Aceasta a fost dusă în interiorul centrului de reprezentantul PSD şi cel al unui alt partid repartizaţi la Secţia de votare 263.

Reprezentantul ACL în Biroul Electoral Judeţean, Lucian Harşovschi, a declarat că incidentul de la Sasca a fost sesizat atât la poliţie, cât şi la  BEJ, dar abia după o oră şi 30 de minute accesul colegului său de la Sasca a fost permis în incinta centrului. „În tot acest timp, persoanele internate aici au votat”, a precizat Harşovschi.

În cazul persoanelor cu handicap grav, care au dreptul la însoţitor, în mod legal acesta din urmă le poate dirija votul, având dreptul să le însoţească inclusiv în cabina de vot.

Legea nr. 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, actualizată în 2014, precizează la art.44 alin. (8) că „alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor”.

În cazul persoanelor internate în centre specializate, de tipul celor de la Sasca, Pojorâta, Costâna sau Zvoriştea, calitatea de însoţitor o au angajaţii acestor instituţii de protecţie socială.

Conform datelor oficiale furnizate de Direcţia de Asistenţă Socială, în judeţul Suceava sunt 5.609 persoane adulte cu handicap neuro-psihic, dintre care 768 sunt internate în centrele de reabilitare şi recuperare neuro-psihiatrică de sub autoritatea Direcţiei. Ieri, la centrul de la Costâna nu au fost solicitări pentru urna mobilă, dar la Zvoriştea s-au înregistrat 60 de cereri.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie a.c., s-au solicitat urne mobile pentru 383 de persoane internate în centrele de la Sasca, Pojorâta şi Zvoriştea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziariştii şi reprezentantul ACL, împiedicați să asiste la votul persoanelor cu handicap mintal internate la Sasca Mică.
 Vizualizări articol: 1898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Ziariştii şi reprezentantul ACL, împiedicați să asiste la votul persoanelor cu handicap mintal internate la Sasca Mică1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DEGEABA.... trimis de
(17 nov 2014, 11:29:06
Ar fi interesant de stiut, rezultatul voturilor in aceste institutii, sau rezultatele din urnele mobile.....
Nechifur....nu ne ajuti tu cu niste cifre.....asa ca doar pretinzi ca esti cel mai corect.....si asta sa ne dovedesti ca nu ne crezi prosti.....
Daca iti e greu tie, ca stim ca iti e greu si sa vorbesti, atunci pune-l pe Mistretul sa ne faca publice aceste cifre.....
1.1  RE: DEGEABA.... trimis de
(17 nov 2014, 14:15:21
nemernici PSD ar fi in stare sa adune voturi de la niste sarmani batuti de soarta. Legal acesti bieti oameni nu ar trebui sa voteze dar gunoaile psd-iste sunt fara scrupule. carati-va dracului. ati demonstrat de ce sunteti in stare. prea multe nu va face nici IOHANNIS dar macar va continua sa va bage la puscarie hotilor imbecili.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei