Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 nov 2014 - Anul XIX, nr. 268 (5777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


PSD, Ponta, treziţi-vă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am mulţi prieteni şi amici care lucrează în străinătate. O duc mai bine acolo decât ar duce-o în ţară. Câştigă mai bine decât ar câştiga în România. Mult mai bine. Dar, surprinzător pentru unii, nu le este uşor. Unii dintre cunoscuţii mei care lucrează în străinătate au mai bine de 20 ani de când au plecat de acasă. O perioadă au lucrat ilegal. Acum, după aderarea noastră la UE, sunt în legalitate. Şi-au câştigat respectul celor de acolo. Sunt respectaţi pentru munca pe care o depun, pentru modul în care muncesc şi, cum spuneam, sunt plătiţi foarte bine. Comparativ cu România. Şi trimit o grămadă de bani acasă. Dar, surprinzător pentru unii, nu le este uşor. Oricât de mult sunt apreciaţi profesional, ei sunt tot imigranţi. Ţara lor nu e acolo. Rădăcinile lor sunt în altă parte. Bunicii, părinţii şi chiar ei provin de pe alte meleaguri. Limba în care gândesc este alta decât cea pe care o vorbesc acolo. Vin cu bucurie acasă. Şi se revoltă de fiecare dată când se ciocnesc de realităţile pe care le-au lăsat în urmă.

Când scriu aceste rânduri, a trecut doar o oră de la anunţarea exit poll-urilor făcute la alegerile pentru preşedintele României. Nu ştiu, acum, cine va fi preşedinte. Teoretic, prima şansă o are Iohannis, dar după ce s-a întâmplat acum cinci ani, nici un pronostic nu este sigur.

Dacă Ponta va pierde alegerile, se poate spune că s-a bătut singur. Numai Ponta putea să-l învingă pe Ponta. Iar principala cauză a înfrângerii sunt românii din diaspora. Nu voturile lor, ci modul în care au fost trataţi. Dacă Ponta (stătea în puterea lui) ar fi organizat 1.000 de secţii de votare în diaspora, astăzi ar fi câştigat alegerile fluierând. Nu ar fi fost agitaţia din primul tur şi, implicit, nici mobilizarea din al doilea. Eu am fost de-a dreptul şocat de modul în care pesediştii i-au tratat pe cei din diaspora. Un lider local PSD îmi spunea săptămâna trecută că nu este corect ca cei din diaspora să decidă preşedintele ţării. Literal, poate are dreptate. Dar dacă i-ar fi tratat, totuşi, cu respect, ar fi câştigat. Problema este că această lozincă a fost fluturată, un pic altfel, de membrii PSD, prin toate localităţile judeţului: cei plecaţi afară nu ar trebui să voteze! Dar, oameni buni, voi nu vă gândiţi că cei plecaţi afară au părinţi, copii sau fraţi aici? Nu v-aţi gândit deloc că prin această abordare îi iritaţi şi pe cei rămaşi aici, pe părinţii care se vestejesc zi de zi de dorul copiilor pe care îi văd, în cel mai fericit caz, o dată pe an? Nu v-aţi gândit că cei care au plecat nu şi-au lăsat rudele şi prietenii pentru că nu mai puteau de bine? Nu v-a trecut o secundă prin cap că au plecat pentru că nu aveau un serviciu, că nu puteau să-şi crească şi să-şi educe copiii aşa cum ar fi vrut?

 

Până vineri eram decis să îmi anulez votul. Ambii candidaţi mi se păreau la fel de slabi şi neconvingători. Dar vineri seara, după ce am văzut acea prosteală cu USL 2.0 şi după ce l-am auzit şi pe Crin Antonescu, am decis să votez cu Iohannis. Poate am făcut bine, poate nu. Viaţa ne va lămuri. Dar sunt bucuros că am votat din convingere. Convingere care mi-a fost accentuată duminică. Prima dată de către doamna Pandele, care a încercat acea prosteală cu secţia de votare goală de la câţiva kilometri de Londra şi apoi de domnul Meleşcanu, care îi trimitea pe românii din Paris să voteze la Nancy.

 

Duminică seara am aflat că un lider local PSD era extrem de iritat că, în cursul zilei, am postat pe Facebook o mulţime de mesaje anti Ponta. „Mesajele anti Ponta” erau, în cele mai multe cazuri, imagini de la secţiile de votare din străinătate, fotografii sau filmuleţe, majoritatea primite de la cunoscuţii mei din diaspora. O fi aşa de grav ce am făcut? Cum spuneam, viaţa ne va lămuri.

Realitatea este că, chiar dacă pierde alegerile, Ponta rămâne în

prim-planul vieţii politice româneşti. Ca premier. Iar PSD- ul deţine, cu aliaţii săi, majoritatea în Parlament. E timpul ca PSD şi Victor Ponta să se trezească. Şi să se gândească la toţi românii. Chiar dacă sunt în străinătate. Şi chiar dacă nu sunt telespectatori Antena 3.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD, Ponta, treziţi-vă!.
 Vizualizări articol: 4502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 14 voturi
PSD, Ponta, treziţi-vă!4.3514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si totusi trimis de
(17 nov 2014, 12:26:22
"Eu am fost de-a dreptul şocat de modul în care pesediştii i-au tratat pe cei din diaspora."
Atat de socat incat Monitorul de Suceava nu a relatat nimic despre cei 100 de tineri care au protestat in municipiul Suceava pentru infiintarea de noi sectii noi de votare in strainatate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei