Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 oct 2014 - Anul XIX, nr. 251 (5760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărăcie

Casa de Ajutor a Pensionarilor, asaltată de vârstnici care se împrumută pentru a supravieţui sau pentru a plăti ratele copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de împrumuturi efectuate de vârstnici prin Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava este în creştere semnificativă faţă de anul trecut, conducerea asociaţiei nebancare remarcând că din ce în ce mai mulţi oameni în vârstă au nevoie disperată de bani, atât pentru ei, însă în multe cazuri şi pentru copiii lor. 

Din statisticile CARP Suceava rezultă că în primele nouă luni ale acestui an membrii au solicitat şi primit 13.930 de împrumuturi, faţă de 12.803 anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Suma minimă împrumutată a fost de 100 de lei, iar cea maximă de 10.000 de lei. Pensionarii sunt atraşi de posibilitatea de a împrumuta banii uşor, fără prea multe formalităţi, şi de dobânzile suportabile, între 4 şi 8%, în funcţie de vechimea şi nivelul cotizaţiei la CARP Suceava.

După cum a precizat Cezar Telescu, preşedintele asociaţiei, mulţi dintre vârstnici împrumută sume mici, des, aceştia fiind din categoria celor care practic trăiesc de la un împrumut la altul. În cele mai multe cazuri pensionarii se împrumută pentru a-şi cumpăra medicamente sau pentru alte probleme medicale stringente ori pentru a plăti izolarea termică a blocurilor sau pentru schimbarea sistemului de încălzire.

 

Împrumuturi pentru ratele la credite ale copiilor

O categorie aparte, care a început să devină numeroasă, este cea a pensionarilor care fac împrumuturi pentru a-şi ajuta copiii. Cum un împrumut la bancă este mult mai greu de obţinut şi se acordă cu dobândă mai mare, pensionarii aleg să se îndatoreze în condiţii ceva mai blânde la asociaţia nebancară. În această categorie intră şi pensionari care fac împrumuturi pentru a-şi ajuta copiii să achite ratele la credite contactate, la care nu mai pot face faţă.

 

CARP Suceava are 31.500 de membri

Referitor la cei care fac împrumuturi şi rămân cu debite, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor se confruntă cu probleme destul de serioase, însă nu mai multe ca în anii precedenţi.

„La noi, regula este ca giranţii să fie tot pensionari, pentru a putea recupera banii în caz că împrumutul nu se restituie. Ideea este că încercăm să fim cât mai înţelegători şi noi, iar de la caz la care mai facem reeşalonări ale perioadei de returnare”, a explicat Cezar Telescu, ales recent preşedinte al CARP Suceava din acest an.

Asociaţianebancară a pensionarilor numără în momentul de faţă 31.500 de membri, din care 18.000 din municipiul Suceava, iar restul din treizeci de localităţi rurale.

CARP Suceava se autofinanţează prin contizaţiile lunare ale membrilor, de 3 lei pe lună. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Ajutor a Pensionarilor, asaltată de vârstnici care se împrumută pentru a supravieţui sau pentru a plăti ratele copiilor.
 Vizualizări articol: 1845 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Casa de Ajutor a Pensionarilor, asaltată de vârstnici care se împrumută pentru a supravieţui sau pentru a plăti ratele copiilor2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei