Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2014 - Anul XIX, nr. 244 (5753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Contractul dubios dintre avocata Marinela Prodan şi Primăria Rădăuţi, anulat în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contractul de 65.000 de euro, care în final s-a dovedit o piatră de celulă pentru Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a fost anulat zilele trecute de Tribunalul Suceava. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava, dar este un semn clar că documentul respectiv, aşa cum a scris şi Monitorul de Suceava, era unul extrem de dubios.

Este vorba de acel contract încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, nimeni alta decât soţia fostului senator Tiberiu Prodan,

privind acordarea unui onorariu avocaţial fix în valoare de 50.000 de euro şi a unui onorariu de succes de 15.000 de euro într-un banal proces de radiere. Mai exact, Marinela Prodan trebuia să reprezinte administraţia locală din Rădăuţi în procesul cu SC Obcina SA, societate al cărei administrator este omul de afaceri Arcadie Plămadă, proces în care se dorea tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la spaţiul în care a funcţionat biblioteca orăşenească.

Acest contract a fost încheiat în mod ilegal, aşa cum susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deoarece s-au încălcat prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, potrivit cărora în cazul în care valoarea depăşeşte 30.000 de euro, autoritatea publică în cauză este obligată să organizeze o licitaţie, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul contractului cu avocata Marinela Prodan.

 

Olărean a ajuns în arest preventiv pentru că a încercat să şteargă urmele acestei afaceri ilegale

Pentru că se simţea în culpă în acest caz, Aurel Olărean a încercat să modifice contractul încheiat de Primăria Rădăuţi cu avocata Marinela Prodan în 16 august 2010. Aşa se face că în luna august a acestui an, edilul din Rădăuţi a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care dorea să modifice cuantumul onorariului avocaţial fix de la 50.000 de euro la 50.000 de lei. În acest fel, adăugându-se şi onorariul de succes de 15.000 de euro, suma totală a contractului nu ar mai fi depăşit 30.000 de euro (50.000 de lei + 15.000 de euro), şi nu s-ar mai fi încălcat astfel prevederile OUG 34/2006.

Numai că, neavând majoritate în Consiliul Local, Aurel Olărean a încercat să rezolve totul printr-o golănie.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au arătat procurorii DNA.

Ulterior, Aurel Olărean a fost arestat pentru şantaj, iar în urmă cu zece zile a şi fost trimis în judecată pentru comiterea a cinci infracţiuni, respectiv trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit.

 

La DNA există o plângere penală şi faţă de avocata Marinela Prodan

Dacă faţă de primarul suspendat al municipiului Rădăuţi lucrurile s-au clarificat, în ceea ce o priveşte pe Marinela Prodan situaţia este încă incertă. Şi asta pentru că administratorul SC Obcina SA Rădăuţi, Arcadie Plămadă, a depus o plângere penală la sediul DNA Bucureşti pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece a semnat un contract de asistenţă juridică cu încălcarea legislaţiei vizând achiziţiile publice, prejudiciul creat fiind de 65.000 de euro.

De asemenea, Arcadie Plămadă a cerut cercetarea Marinela Prodan pentru de uz de fals. Până în prezent, DNA nu a formulat nici o acuzaţie împotriva avocatei, dar nici nu a clasat plângerea administratorului SC Obcina SA Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractul dubios dintre avocata Marinela Prodan şi Primăria Rădăuţi, anulat în instanţă.
 Vizualizări articol: 1162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Contractul dubios dintre avocata Marinela Prodan şi Primăria Rădăuţi, anulat în instanţă1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DRAGI ROMANI, trimis de
(20 oct 2014, 16:29:21
Hai sa furam toti ca instanta gaseste o portita sa fim liberi,poate numai prodanii au norocul asta!!!!!!!! ce ordinari.CRED CA JUDECATORUL ESTE TOT UN BARBUTA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei