Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2014 - Anul XIX, nr. 244 (5753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Controverse

Sărbători importate precum Halloween sau Sf. Valentin, promovate de programa şcolară în rândul elevilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că Legea Educaţiei conţine prevederi foarte clare privind “păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”, noua programă şcolară pentru clasele de ciclu primar recomandă sărbătorirea Halloween-ului şi a Sfântului Valentin la orele de curs.

Programa şcolară pentru disciplina Comunicare în limba modernă pentru clasele pregătitoare, I şi a II-a , programă care a primit girul Ministerul Educaţiei în 2013, promovează şi chiar propune cadrelor didactice să marcheze la şcoală aceste două sărbători importate.

Astfel, la clasa I, în cadrul unor activităţi de grup ce presupun “realizarea unor afişe pentru a marca sărbători în familie”, curricula recomandă sărbătorirea Halloween-ului prin lipirea de etichete pe bostani sau deghizarea şcolarilor în vrăjitoare.

De cealaltă parte, la clasa a II-a, programa invocă sărbătorirea Sfântului Valentin pentru “redactarea unei urări pornind de la mesaje descărcate de pe site-uri de felicitări online”.  

 

Principiu enunţat de lege, călcat în picioare de programă

Deşi românii au aflat de existenţa acestor sărbători artificiale de câţiva ani, puţini le ştiu semnificaţia sau provenienţa, acestea ajungând să stârnească mai multă vervă decât sărbători precum Paştele sau Crăciunul.

Scenariul este asemănător şi în şcoli, deşi, potrivit Legii Educaţiei, printre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior din România se numără şi „principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naționale şi a valorilor culturale ale poporului român” .

În condiţiile în care aceste două sărbători sunt importate în şcoli cu toată recuzita de rigoare, cu greu elevii mai pot deveni purtători şi susţinători ai specificului local şi al sărbătorilor autentice.

 

Eminescu dispare din programa elevilor de-a III-a şi a IV-a

De cealalată parte, în programele şcolare pentru disciplina Limba şi literatura română, pentru clasele a III-a şi a IV-a, puse în dezbatere de Ministerul Educaţiei, poetul naţional, Mihai Eminescu, lipseşte cu desăvârşire.

În lista de lecturi suplimentare, dintre autorii români, sunt menționați foarte puțini din literatura clasică (Eminescu, Sadoveanu).

Programa conţine o listă "orientativă" de autori şi texte, pe baza cărora elevii să înveţe la clasele a III-a şi a IV-a (Tudor Arghezi - „Cartea cu jucării”, Ana Blandiana - “Întâmplări din grădina mea”, „Ce poţi face cu două cuvinte?, Iordan Chimeţ - „Cele douăsprezece luni ale visului”, Ion Creangă - „La scăldat”, „La cireşe”, „Pupăza din tei”, Roald Dahl, Gemma Elwin Harris, Michael Ende, Cornelia Funke sau Emil Gârleanu).
Alţi autori de pe lista orientativă prezentă în programa şcolară de Limba şi literatura română pentru clasele a III-a şi a IV-a sunt: Erich Kastner, Silvia Kerim, Paul Maar, Gellu Naum, Nikolai Nosov, Adrian Oprescu, Adina Popescu sau Marin Sorescu.

Programa pentru clasele a III-a şi a IV-a ar urma să intre în vigoare din anul şcolar 2015-2016.

O altă controversă referitoare la programele pentru învăţământul primar este legată de faptul că învăţăceii de clasa a II-a studiază, din acest an şcolar, noţiuni din fizică, precum circuite electrice, forţe şi magnetism, vibraţii şi circuit electric, fracţii sau calcule cu numere mari.

În plus, elevii de 8 ani vor opera cu numere până la 1.000, în condiţiile în care, până în acest an, socotelile de la clasă se făceau cu numere de la 1 la 100. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbători importate precum Halloween sau Sf. Valentin, promovate de programa şcolară în rândul elevilor.
 Vizualizări articol: 1558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
Sărbători importate precum Halloween sau Sf. Valentin, promovate de programa şcolară în rândul elevilor3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta e cel mai tare trimis de
(20 oct 2014, 20:28:47
Nenorocitii de masoni ne indoctrineaza si demonizeza copiii,cica cuntem o tara crestina!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei