Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 sep 2014 - Anul XIX, nr. 217 (5726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nici o schimbare

A patra lună de arest preventiv pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a patra lună de arest preventiv se apropie cu paşi repezi pentru procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi afaceristul Constantin Babiuc. Curtea de Apel Bucureşti a admis marţi noapte propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare emise în luna iunie pentru cei trei. Ce-i drept, decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar după arestarea lui Aurel Olărean, primarul din Rădăuţi, în acelaşi dosar pentru că a încercat să-şi acopere faptele cu iz penal, este greu de crezut că lui Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc li se va permite să părăsească arestul pentru o măsură mai puţin restrictivă.

Între timp, ancheta se derulează intens, iar audierile la Bucureşti continuă pe bandă rulantă. Printre cei care au dat cu subsemnatul, se pare că în calitate de martori, se numără actualul secretar al Primăriei Rădăuţi, Gheorghe Şcheul, grefierul-şef al Judecătoriei Rădăuţi, Sorin Rezuş, contabila-şefă a Primăriei Rădăuţi, Mihaela Cosovan, dar şi comisarul-şef Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţelui Suceava. Lista celor audiaţi mai cuprinde şi alţi angajaţi din Primăria Rădăuţi, iar datele adunate îl vor ajuta pe procurorul de caz să  ceară respingerea contestaţiei lui Aurel Olărean vizavi de măsura de arestare preventivă luată vineri seară de Curtea de Apel Bucureşti.

 

Olărean a urmărit permanent să fie exonerat de răspunderea penală

În acest moment, toţi cei patru arestaţi din dosar, Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Constantin Babiuc şi Aurel Olărean, sunt cu ochii pe ceea ce se va întâmpla la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanța supremă va judeca zilele următoare contestaţiile celor patru, prima dintre ele urmând a fi, cel mai probabil, cea depusă de edilul din Rădăuţi.

Din propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA, rezultă că din 23 iunie 2014, de când i s-a adus la cunoştinţă că este învinuit de comiterea infracţiunii de complicitate la şantaj, „inculpatul Aurel Olărean a urmărit permanent să fie exonerat de răspunderea penală, în ceea ce priveşte contractul de asistenţă juridică încheiat cu avocata Marinela Prodan”.

În opinia anchetatorilor, primarul din Rădăuţi trebuie să fie privat de libertate, deoarece „a dat dovadă de apetenţă infracţională, persistând în comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie chiar şi după ce a fost audiat în cadrul unui proces penal aflat în curs de soluţionare şi i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect”.

 

Arestul la domiciliu, interzis pentru Dîmbu şi Bărbuţă

Tot marţi s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie contestaţia depusă de Dumitru Dîmbu faţă de soluţia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a respins solicitarea schimbării măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Şi magistraţii instanţei supreme au dat acelaşi verdict, considerând că procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava trebuie să rămână în continuare după gratii. O soluţie similară s-a luat zilele trecute şi în cazul lui Bogdan Bărbuţă, care ceruse, de asemenea, arest la domiciliu.

 

Cele 69 de hotărâri judecătoreşti cu bucluc

Scenariul conturat de procurorii DNA cuprinde o serie întreagă de acuzaţii, „personajele principale” fiind judecătorul Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.

Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren în zona Rădăuţi, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro unei companii austriece.

În 2006, după aceeași rețetă, Bărbuţă îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți, spaţiul respectiv fiind acum mărul discordiei cu omul de afaceri Arcadie Plămadă.

 

Un sejur de lux la Mamaia, preţul tergiversării unui dosar

De fapt, Arcadie Plămadă câştigase în instanţă, în 2008, la Curtea Supremă, dreptul de proprietate asupra aceluiași imobil pe care îl primise cadou, în 2006, patronul de la Nikodemus de la judecătorul Bărbuţă.

Pentru a-i închide gura lui Plămadă, ale cărui acţiuni riscau să scoată la iveală ilegalităţile lui Bărbuţă şi ale lui Babiuc, acesta din urmă, arată procurorii anticorupţie, a pus la cale un şantaj, folosindu-se de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, de concubina judecătorului Bărbuţă, judecătoarea Daniela Prandea (aflată sub măsura controlului judiciar) şi, nu în cele din urmă, cu complicitatea procurorului-şef Dumitru Dîmbu.

Practic, Olărean a introdus în instanţă o acţiune prin care cerea radierea din Cartea Funciară a dreptului de proprietate aparţinând lui Arcadie Plămadă asupra imobilului în cauză, iar judecătoarea Prandea ar fi tergiversat dosarul în instanţă, din martie 2011 până în iunie 2014, urmând să primească pentru serviciile ei un sejur de lux la Mamaia. Primarul municipiului Rădăuţi ar fi angajat pentru acest proces un avocat, Marinela Prodan, cu un onorariu de 65.000 de euro, iar dacă Plămadă ar fi pierdut procesul ar fi trebuit să achite din propriul buzunar mare parte din acest onorariu, lucru considerat de anchetatorii de la Bucureşti încă un element de presiune asupra afaceristului.

 

Primarul Aurel Olărean, arestat şi el acum câteva zile

Angajarea acestui avocat avea să-i fie fatală şi primarului Aurel Olărean, care în cursul lunii august a încercat să şteargă ilegalitățile comise în acordarea contractului cu Marinela Prodan. Practic, Olărean l-a şantajat pe consilierul local Traian Andronachi, cerându-i să voteze favorabil o hotărâre de Consiliu Local privind modificarea contractului încheiat cu avocata Marinela Prodan. Pentru a-l determina pe Andronachi să facă acest lucru, edilul din Rădăuţi i-a spus că în caz contrar îi va destitui soţia din funcţia de bibliotecar-şef.

Ceea ce nu ştia primarul Olărean era faptul că a fost înregistrat, iar în baza acestor noi probe, procurorii DNA l-au reţinut pe şeful municipalităţii rădăuţene, iar vineri, Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pentru infracţiunea de şantaj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A patra lună de arest preventiv pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc.
 Vizualizări articol: 2211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A patra lună de arest preventiv pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei