Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2014 - Anul XIX, nr. 200 (5709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă în derulare

Prejudiciul în cazul schimburilor ilegale de terenuri de la şoseaua de centură a Sucevei depăşeşte un milion de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta cu privire la schimburile ilegale de terenuri de la şoseaua de centură a municipiului Suceava a intrat în linie dreaptă. Cercetările vor fi continuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, acolo unde dosarul a ajuns la mijlocul lunii aprilie 2014, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi-a declinat competenţa. Unul dintre motivele care au stat la baza acestei declinări a fost prejudiciul estimat, care se ridică la peste un milion de euro.

„În cauza respectivă se efectuează cercetări penale în legătură cu presupuse fapte de abuz în serviciu şi fals. În acest moment, urmărirea penală se desfăşoară prin raportare la fapte, în sensul că nici o persoană nu are calitatea procesuală de suspect în cauză”, a declarat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al structurii centrale a DNA.

Dosarul tranzacțiilor dubioase de terenuri din Şcheia, în care ar fi implicaţi samsari imobiliari, angajaţi ai Primăriei Şcheia, în frunte cu primarul Vasile Andriciuc, notari publici, dar şi alte persoane fizice, a fost înregistrat de mai mulţi ani, dar a fost pasat ca o minge de ping-pong între structurile de Parchet. Practic, ani de zile nu s-a întâmplat nimic în dosar, dar în decurs de numai câteva luni ancheta s-a urnit şi se așteaptă ca procurorii DNA Suceava să facă lumină în acest caz.

În total, ar fi vorba despre aproape 17,5 hectare, situate în apropierea şoselei de centură, la Şcheia, trecute din domeniul public în domeniul privat, prin intermediul unor samsari de terenuri şi prin complicitatea unor funcţionari din primăria din localitate.   

 

Circuitul ilegalităţilor cu terenuri fără valoare, transformate în mine de aur

Aşa cum v-am prezentat şi în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, zeci de ţărani din Şcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafeţe de teren pe raza comunei Şcheia, multe dintre aceste suprafeţe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câţiva lei pe metrul pătrat. Oamenii erau duși la notar şi puși să semneze, pentru a-şi primi banii. Ce nu știau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe aşa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el şi pe o râpă, o gârlă, tarla - nu conta - era dat la schimb, cu aprobarea celor de la Primăria Şcheia, cu un teren de dimensiuni similare tocmai la şoseaua de centură. Beneficiarii, însă doar în acte: moşii şi babele care şi-au vândut pe câţiva lei terenurile iniţiale, fără ca să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafeţe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro. Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Şcheia, mandatari care vindeau terenurile.

Lista cumpărătorilor reali, de bună credință până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri şi poliţişti.

Cert e că toate aceste tranzacții şi schimburi de terenuri nu se puteau face fără falsificarea grosolană a unor documente, cu pixuri din Primăria Şcheia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudiciul în cazul schimburilor ilegale de terenuri de la şoseaua de centură a Sucevei depăşeşte un milion de euro.
 Vizualizări articol: 2500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Prejudiciul în cazul schimburilor ilegale de terenuri de la şoseaua de centură a Sucevei depăşeşte un milion de euro3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei