Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2014 - Anul XIX, nr. 200 (5709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oferta Thermonet

Transportul energiei termice, mai scump decât preţul de producere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oferta Thermonet de preluare a sistemului de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ a fost deschisă ieri de către comisia de licitaţie din cadrul Primăriei Suceava.

Spre surprinderea membrilor comisiei, există cel puţin două aspecte problematice – preţul solicitat pentru prestarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice şi nerespectarea condiţiei de preluare a unui număr minim de angajaţi din cadrul actualei societăţi de termoficare.

Mai exact, Thermonet cere un preţ mediu de 195 de lei cu TVA inclus/gigacalorie pentru transportul şi distribuţia energiei termice şi este de acord să preia maximum 94 din cei 270 de angajaţi ai Termica.

„Am desfăcut plicurile cu oferta financiară şi cea tehnică, luni va fi o nouă şedinţă a comisiei de licitaţie, să dezbatem oferta financiară, care, în prezent, nu este favorabilă sucevenilor şi municipalităţii. Vom intra la negocieri, pentru a obţine condiţii mai acceptabile”, a declarat viceprimarul Gavril Vîrvara, membru al comisiei de licitaţie.

 

Personalul de la Termica, „călcâiul lui Ahile” în oferta Thermonet

Un aspect care ar putea duce chiar la anularea procedurilor de licitaţie este cel al nerespectării caietului de sarcini aprobat de Consiliul Local Suceava, în care se precizează clar că noul operator al sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice trebuie să preia minim 157 din cei 270 de salariaţi ai Termica.

“Ne vom întâlni şi zilele viitoare, miercuri la ora 10.00 vor fi invitaţi la discuţii şi cei de la Thermonet, dar până atunci în baza unor adrese scrise le vom solicita şi le vom spune exact că trebuie să preia minimum 157 de persoane pentru ca licitaţia să continue. În caz contrar se va sista această licitaţie şi nu vom merge mai departe. Mandatul Consiliului Local este pentru preluarea a minimum 157 de angajaţi. La preţ mai putem discuta”, a declarat consilierul local Lucian Harşovschi, membru al comisiei de licitaţie.

 

Transportul şi distribuţia, o activitate mai costisitoare decât se credea

Oferta financiară a Thermonet pentru prestarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice seamănă izbitor de mult cu tariful solicitat de Termica încă de anul trecut, în baza aprobării primite de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

În vreme ce Termica a solicitat Consiliului Local să-i fie aprobat un tarif de 159,42 lei, fără TVA, adică 197,68 lei, cu TVA, cei de la Thermonet vin cu un preţ doar cu o idee mai mic, de 195 lei, cu TVA.

În prezent, Termica încasează 99 lei, fără TVA, pentru transportul şi distribuţia energiei termice pe care o preiau de la noua centrală termică, a firmei Bioenergy, în vreme ce preţul de producţie a energiei termice, la noua centrală, este de 116 lei  fără TVA, adică 143,84 lei, cu TVA

„Preţul solicitat de Thermonet mi se pare mare, mai ales dacă ţinem cont că Termica, cu 270 de angajaţi, a solicitat cam acelaşi preţ cu care a venit acum Thermonet, dar vrea să presteze aceeaşi activitate cu mult mai puţini salariaţi. Dacă se accepta ceea ce am propus în Consiliul Local, să stabilim un preţ maximal, undeva la 150 de lei/gigacalorie, de la care să se meargă în jos cu ofertele, era altă situaţie. E anormal ca preţul de transport şi de distribuţie să fie mai mare decât cel de producţie”, a adăugat consilierul PDL Lucian Harşovschi.

 

Termoficarea Sucevei pe următorii 20 de ani, miza licitaţiei

Dacă cei de la Thermonet nu vor accepta condiţia de angajare a minim 157 de salariaţi de la actuala societate de termoficare a oraşului, negocierile pentru stabilirea preţului final de prestare a acestui serviciu vor înceta, fiind posibilă reluarea licitaţiei, de la care Termica a fost descalificată din cauza unor datorii către bugetul de stat.

Thermonet SRL este o societate recent înfiinţată, care are ca asociaţi două companii care apăreau ca şi competitori la prima licitaţie - Adrem Invest şi Elsaco Electronic.

Adrem Invest, compania care a iniţiat construirea noii centrale termice a Sucevei, deţine pachetul majoritar de acţiuni – 51%, în vreme ce Elsaco, care domină piaţa locală în privinţa repartitoarelor de costuri montate pe caloriferele sucevenilor şi s-a ocupat şi de modernizarea punctelor termice din Suceava, deţine 49% din acţiuni.

Miza acestei licitaţii este preluarea serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice către mai mult de 20.000 de familii din municipiul Suceava, pentru pe o perioadă de 20 de ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transportul energiei termice, mai scump decât preţul de producere.
 Vizualizări articol: 1766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Transportul energiei termice, mai scump decât preţul de producere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei