Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 aug 2014 - Anul XIX, nr. 182 (5691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Certificare BIO

Direcţia Silvică Suceava vrea să transforme fructele de pădure într-un brand al Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare direcţie silvică din ţară, Direcţia Silvică Suceava, a iniţiat demersurile necesare pentru transformarea fructelor de pădure într-un brand local, al Bucovinei, ca etalon de calitate.

În fiecare an, Direcţia Silvică Suceava furnizează sute de tone de fructe de pădure procesatorilor din ţară şi din străinătate, acestea ajungând pe mesele consumatorilor europeni din ţări precum Franţa, Anglia, Germania şi Italia.

„An de an, Direcţia Silvică Suceava recoltează fructe de pădure – afine, zmeură, măceşe – din flora spontană a fondului forestier de stat. Fructele sunt adunate de către culegătorii locali, din zonele de munte şi de deal, apoi iau calea Centrului de fructe Sadova, unde sunt sortate, prelucrate, ambalate şi valorificate, luând calea procesatorilor finali din Europa, care produc piureuri sau diverse băuturi alcoolice. Ţinând cont că toate operaţiunile se realizează pe plan local, în Bucovina, s-ar putea spune că recoltarea şi valorificarea fructelor de pădure reprezintă un brand local”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

În acest sens au fost iniţiate demersurile necesare pentru implementarea unei certificări BIO a fructelor de pădure, deoarece acestea se găsesc în zone în care influenţa antropică (poluare, substanţe chimice, etc.) este mai puţin resimţită, sau chiar deloc. Un prim pas în acest sens a fost făcut prin obţinerea avizului Academiei Române – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru operaţiunile de recoltare a fructelor de pădure din fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Suceava.

Pentru acest an, la fel ca şi în anii anteriori, DS Suceava şi-a propus valorificarea unei cantităţi totale de 140 de tone de fructe de pădure, din care circa 40 de tone de afine, 80 de tone de zmeură, şi 20 de tone de măceşe.

Preţurile medii de valorificare obţinute sunt de 1.800 de euro pe tonă pentru afine şi aproximativ 1.850 de euro pe tonă pentru zmeură, contractarea măceşelor urmând să fie făcută în toamnă, când va fi sezonul lor de recoltare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia Silvică Suceava vrea să transforme fructele de pădure într-un brand al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 2173 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Direcţia Silvică Suceava vrea să transforme fructele de pădure într-un brand al Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 8 aug 2014, 12:58:40
Dati preturi corespunzatoare la cetateni ca nu o sa aveti loc unde le depozita!! Dar la preturile voastre unde suporta padurarul cca 60% din pret iar voi va faliti cu realizarile voastre,asa ca lasati-ne cu vrajeala!!
1.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 aug 2014, 19:47:05
SE FĂLESC CU REALIZĂRI ȘI PĂDURILE DISPAR, N-AȚI VĂZUT ACUMA CINE CONDUC UNELE OCOALE SILVICE, NIȘTE NESIMȚIȚI PUȘI ACOLO POLITIC.......RUȘINEE
2.   Comentariu trimis de
( 8 aug 2014, 19:45:01
În fiecare an, Direcţia Silvică Suceava furnizează sute de tone de fructe de pădure procesatorilor din ţară şi din străinătate, acestea ajungând pe mesele consumatorilor europeni din ţări precum Franţa, Anglia, Germania şi Italia.

NU VĂ ESTE RUȘINE DOMNILOR DE LA DIRECȚIA SILVICĂ SUCEAVA,....NE DAȚI NOUĂ PĂDURARILOR 5 LEI PENTRU 1 KG DE AFINE SI NOI CUMPĂRĂM 1 KG DE AFINE CU 9 LEI, OARE DIFERENȚA DE 4 LEI/KG DE UNDE O SUPORTĂM FIECARE PĂDURAR? VĂ ZIC EU DIN PĂDURE, VÂND LEMNE, CA SĂ FACĂ ȘEFUL DE OCOL MEMBRU MARE ȘI CA SĂ CUMEPERĂM AFINE SĂ AIBĂ CU CE SĂ SE LAUDE DOMNUL DIRECTOR CIOBANU C-A FĂCUT PROFIT. NU VĂ E RUȘINE CĂ PĂDURILE DISPAR ȘI NU FACEȚI NIMIC.......DAR MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU TOȚI VOM DA SOCOTEALĂ.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei