Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 aug 2014 - Anul XIX, nr. 178 (5687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră

Lasere, flăcări şi fulgere, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cetatea de Scaun a Sucevei a găzduit, în premieră, festivitatea de deschidere a celei mai ample olimpiade internaţionale care a avut loc în România până acum.

Sute de reprezentanţi din 37 de ţări, răspândite pe patru continente, s-au adunat sâmbătă seara în curtea interioară a cetăţii medievale, pentru a asista la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (IOAA).

Aceştia au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale şi naţionale, au avut ocazia de a se prezenta celorlalţi participanţi şi numeroşilor spectatori, au admirat talente locale, dar şi un impresionant spectacol de lasere şi flăcări, desfăşurat în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun.

 

Reprezentanţi din 37 de ţări, reuniţi în Cetatea de Scaun a Moldovei

Înainte de ceremonia de deschidere, sutele de invitaţi din toate colţurile lumii au avut ocazia să descopere o parte din tradiţiile româneşti, la Muzeul Satului, unde au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, în ritmurile muzicale ale formaţiilor populare invitate să cânte cu ocazia Târgului Meşterilor Populari.

Curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei a devenit neîncăpătoare atunci când s-au adunat acolo reprezentanţii ţărilor participante, o parte din ei îmbrăcaţi în costumele tradiţionale ale ţării lor de origine, steagurile celor 37 de naţiuni fiind înşiruite de-a lungul zidurilor de piatră, într-un mozaic de culori şi steme, reunite laolaltă de pasiunea pentru ştiinţă.

Imnul României, „Deşteaptă-te, române”, intonat la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, a răsunat dintre zidurile Cetăţii, dar şi de pe buzele a zeci de români, în vreme ce invitaţii de peste hotare l-au ascultat solemn, ridicaţi în picioare, asemeni tuturor celor prezenţi.

Oaspeţii internaţionali au fost întâmpinaţi apoi de prezentatori cu mesaje în mai multe limbi, de la engleză, utilizată pentru transmiterea informaţiilor către toţi participanţii din cele 37 de ţări, până la chineză, greacă sau arabă.

 

Ministrul Mihnea Costoiu şi-a ţinut discursul în ploaie

Primul invitat să ia cuvântul la deschiderea Olimpiadei a fost şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, care a spus: „Această olimpiadă este expresia recunoaşterii în plan internaţional a competenţelor ştiinţifice ale celor 194 de elevi reprezentanţi ai celor 37 de ţări participante. Fiţi învingători, păstrând viu spiritul olimpic!”

Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, nu a mai apelat la serviciul traducătorilor, rostind discursul în engleză: „Bucovina, una dintre cele mai frumoase regiuni ale României, întâmpină cele 43 de echipe din 37 de ţări, de pe patru continente. Un nou record a fost stabilit, pentru că anul trecut concursul a găzduit 39 de echipe, din 35 de ţări. Această olimpiadă este un eveniment deosebit nu doar pentru Suceava, ci pentru întreaga Românie, pentru că este cea mai mare olimpiadă internaţională găzduită la noi în ţară.”

La deschiderea oficială a participat şi ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, care a avut neşansa ca în timpul discursului său să înceapă ploaia. Deşi a rezistat cu stoicism asaltului ploii, chiar şi fără umbrelă, care i-a fost adusă după câteva minute, discursul său, rostit în engleză, a fost scurtat de ploaia neaşteptată, din respect pentru cei prezenţi, care îndurau asaltul picăturilor căzute din cerul luminat frecvent de fulgere spectaculoase.

„Viitorul le aparţine celor care înţeleg importanţa ştiinţei şi cercetării, celor care se dedică performanţei, dar, mai important, viitorul va fi creat de cei care au încrederea şi voinţa neclintită de a-şi depăşi propriile limite. Competiţia de astăzi este o reprezentare simbolică a acestor principii. Ce ştiinţe pot descrie mai bine depăşirea limitelor noastre fizice şi intelectuale decât astronomia şi astrofizica? Fie ca această competiţie să reprezinte o resursă de mari experienţe şi revelaţii”, a concluzionat ministrul, care a felicitat Universitatea Suceava şi autorităţile locale pentru colaborarea de care au dat dovadă în organizarea acestui important parteneriat pentru educaţie şi cercetare, care ar trebui să deschidă calea spre un viitor mai prosper.

La finalul discursului,  Mihnea Costoiu i-a invitat alături de el pe Iustina Crăciun şi Denis Turcu, premianţii români ai ediţiei de anul trecut ai acestei olimpiade internaţionale.

„Sunt doi tineri cu care vreau să stau alături, pentru a fi exemple pentru România. Sunt doi tineri care au făcut performanţă în astronomie şi astrofizică. Lor, şi profesorului Petru Crăciun, coordonatorul lotului olimpic al României, pe care-l invit alături de mine – chiar dacă plouă, merită botezul – trebuie să le mulţumim pentru că această olimpiadă se desfăşoară în România, la Suceava”, a rostit ministrul, în aplauzele publicului.

Şi discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost ţinut tot în ploaie, în engleză şi fără vreo umbrelă deasupra capului, după urările de bun venit, în calitate de gazdă, acesta concluzionând că deşi se spune că ploaia e semn de bogăţie, pentru el, un semn mai bun este faptul că oameni din 37 de ţări s-au adunat împreună, în acelaşi timp, în acelaşi loc, în Suceava, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. 

„Asta înseamnă că toţi vom fi mai bogaţi, dar în ştiinţă şi prietenie. Să fim prieteni, aici, la Suceava, să concurăm la capacitate maximă!”, i-a îndemnat Nechifor pe toţi cei prezenţi.

Ploaia s-a încheiat în timpul discursului prefectului de Suceava, Florin Sinescu: „Voi reprezentaţi ceea ce omenirea a căutat, iar cerul a reprezentat un bun comun, pe care oamenii au încercat mereu să-l înţeleagă, indiferent de cultură, religie sau etnie. Găsim în viaţa noastră de zi cu zi simbolurile astrale, chiar stema Moldovei are o stea, luna şi soarele, şi fiecare popor are asemenea steme, iar voi sunteţi aici să găsiţi steaua norocoasă”.

 

Anul Cosmic şi provocarea Universului

Un mesaj apreciat de toţi cei prezenţi a venit şi din partea preşedintelui Societăţii Ştiinţifice Cygnus, Victor Şutac, co-organizator al evenimentului: „Astronomia este prima ştiinţă a omenirii, a apărut odată cu prezenţa noastră pe acest pământ. Suntem o specie relativ tânără, aşa cum spunea celebrul astrofizician Carl Sagan, cel care a avut ideea de a comprima întreaga istorie a Universului, de peste 13 milioane de ani, într-un singur an, numit An Cosmic. În acest calendar astronomic, galaxiile au apărut prin luna februarie, sistemul nostru solar la sfârşitul lunii august, iar viaţa pe pământ în septembrie... Mesajul nostru este să ne continuăm drumul împreună, pentru cunoaşterea şi înţelegerea Universului”.

Președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica, prof. univ. dr. Chatief Kunjaya, le-a lansat celor prezenţi o provocare: „De ce e importantă astronomia? Pentru că viitorul omenirii va fi în spaţiu. Pământul nostru este limitat, dar Universul este nelimitat”.

A urmat apoi defilarea echipajelor din cele 37 de ţări participante la olimpiadă, în cazul multor ţări, elevii şi profesorii venind îmbrăcaţi în veşmintele lor tradiţionale, sau în haine cu simbolurile şi culorile ţării lor, steagul fiecărui popor participant fiind afişat cu mândrie de fiecare echipă.

 

Arta, liant între popoare

A urmat apoi un spectacol al talentelor locale, sutele de participanţi urmărind cu încântare evoluţia orchestrei Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, care a interpretat două simfonii de muzică clasică, dansurile unui grup de fete pregătite la Palatul Copiilor, precum şi spectaculoasa evoluţie a tinerilor din trupa Kozacioc, din Bălcăuţi, care au făcut senzaţie şi la concursul TV „România dansează”, cu dansuri populare ucrainene.

Cântecele unor tineri talentaţi de la CN „Petru Rareş”, care au înfiinţat o trupă de folk, au răsunat apoi în Cetate, cel mai apreciat fiind „Jurământ la Putna”, dedicat domnitorului Ştefan cel Mare, surpriza serii fiind senzaţionala evoluţie la chitară a unui tânăr foarte talentat, în vârstă de numai 12 ani, Andrei Mihnea Cerbu, care a ajuns în semifinale la „Românii au talent”.

Momente emoţionante au fost în timpul melodiei „We are the world”, care a fost cântată în cor nu doar de tinerii de pe scenă, ci şi de spectatori de toate naţiile, care şi-au unit vocile, făcând să răsune Cetatea, într-un fel de imn neoficial al acestei competiţii internaţionale care a reunit la Suceava oameni de pe patru continente.

 

Spectacol de lasere şi jonglerii cu flăcări, în şanţurile de apărare ale Cetăţii

Festivitatea oficială de deschidere a IOAA Suceava 2014 s-a terminat cu un senzaţional spectacol de lasere şi flăcări, realizat de braşovenii de la Hypnosis, venit parcă în continuarea spectacolului de fulgere oferit de natură ceva mai devreme.

Zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost transformate într-un uriaş ecran proiector, pe care au rulat numele tuturor ţărilor participante la competiţie, în vreme ce şanţurile de apărare au devenit scena unui spectacol de lumini, umbre şi jonglerii cu flăcări, care i-a ţinut pe spectatorii din 37 de ţări cu privirile aţintite câteva zeci de minute.

La final, când torţele s-au stins, zidurile Cetăţii au fost luminate de jerbele de lumini ale focurilor de artificii, care au putut fi admirate din întreg oraşul.

 

Competiţiile IOAA debutează astăzi

Activitatea competiţională a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava debutează astăzi, cu proba observaţională, care se va desfăşura în Planetariul Suceava, în intervalul orar 9.00-14.00. A doua probă, cea teoretică, are o durată de cinci ore şi se va desfăşura mâine, la Complexul "Conacul Domnesc".

Proba de analiză a datelor va avea loc pe 7 august, tot la Complexul "Conacul Domnesc", şi va dura patru ore. Proba observaţională în teren (30 de minute) va fi susţinută la Mănăstirea Dragomirna, în data de 8 august, în intervalul orar 22.00-3.00.

Proba pe echipe se va desfăşura în sala de sport a Complexului "Ariniş" Gura Humorului, pe data de 9 august. Totodată, pe 7 august, în Sala Auditorium a Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava se vor desfăşura conferinţe pe teme ştiinţifice, având ca invitaţi personalităţi din domeniu. Festivitatea de premiere se va desfăşura la Universitatea "Ştefan cel Mare", pe 10 august, de la ora 20.00.

 

Doi suceveni în echipele ce reprezintă România la IOAA

În perioada 1-11 august, Suceava găzduieşte a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, manifestare de amploare, cu o însemnătate deosebită pe plan mondial, la care participă aproximativ 650 de persoane - elevi, profesori, organizatori şi invitaţi.

Celelalte şapte ediţii ale concursului au fost organizate în Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.

În calitate de organizator, România are dreptul de a fi reprezentată de zece elevi, şi nu de cinci, ca în cazul majorităţii ţărilor, iar din cele două echipaje ale României fac parte şi sucevenii Tudor Creţu şi Iustina Crăciun.

Tudor Creţu este din Rădăuţi, elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, iar recent a fost laureat cu medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, Astana.

Fălticeneanca Iustina Crăciun este absolventă a Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti şi este admisă la Universitatea Princeton. Anul trecut a fost laureată cu două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Grecia. Reuşita ei a venit după alte două olimpiade internaţionale, Crimeea (2010) şi Brazilia (2012), unde a obţinut trei medalii de bronz.

Ceilalţi opt tineri români care vor participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava sunt: Denis Turcu, din Baia Mare, elev laureat cu aur absolut la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Grecia, 2014, şi cu argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din 2013 şi 2014, Tudor Suciu şi Paul Draghiş – Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare, medaliaţi cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Lituania, 2013, Andrei Răduc - elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Augustin Ionescu – Facultatea Fizică a Universităţii din Bucureşti, Ştefan Eniceicu - Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, Astana, 2014, Cătălina Miriţescu – absolventă a Liceului Internaţional de Informatică, cu două medalii de aur şi una de argint la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică Brazilia (2012) şi Andrei Cuceu – absolvent al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat cu argint anul trecut, în Grecia.

Coordonatorii echipajelor sunt Şandor Kruk - Universitatea Oxford şi prof. Anca Maria (Blaj) şi Dan Oniciuc (Piatra Neamţ).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lasere, flăcări şi fulgere, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava.
 Vizualizări articol: 3061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Lasere, flăcări şi fulgere, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DOMNULE romega, trimis de
( 4 aug 2014, 12:15:20
ai fost cumva la eveniment? Daca ai fi fost probabil ai fi aflat ca acei "tineri talentati de la CN "Petru Rares" care au infiintat o trupa de folk....." sunt de fapt elevi ai Colegiului de Arta "Ciprian Porumbescu", iar grupul, coordonat de prof.Ianos Valentin, este foarte cunoscutul grup folk "Symbol". Ma mir ca nu ai auzit de el daca esti de prin Suceava, pentru ca a obtinut foarte multe premii nationale de cand a fost infiintat. Totusi e bine ca stii mai multe despre Andrei Cerbu. Tot de la Colegiul de Arta, si foarte talentat e si Edy Hanuseac (nici de el nu ai auzit?)care a interpretat "We are the world". Succes in continuare in cariera de jurnalist MEDIOCRU.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei