Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 aug 2014 - Anul XIX, nr. 178 (5687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

Doctorul Haidamac l-a dat pe „Jack Vindecătorul” pe mâna cititorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul-scriitor Florin Haidamac şi-a lansat, sâmbătă, cartea „Jack Vindecătorul”, la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene Suceava.

Concepută ca o naraţiune poliţistă, cartea are toate ingredientele acestui gen: un supererou, suspans, femei frumoase, spionaj şi crimă. O carte relaxantă, uşor de citit la plajă sau în tren, scrisă în stil colocvial, cu text „vorbit” prin care autorul încearcă să producă impresia de natural. Ritmul alert este menţinut prin prezentul naraţiunii, asociat cu succesiuni de fraze scurte, care îl plasează pe cititor în postura de martor direct.

În ultimul capitol, „Miraj”, Florin Haidamac vine însă cu elemente din alt registru, mai elaborat stilistic, cu alternanţe de perfect simplu, compus şi imperfect, care creează un efect de distanţare; cititorul este împins afară din scenă şi poate urmări doar „de departe” ce se întâmplă: „Privirea i-a fost atrasă la un moment dat de un copilaş care se plimba pe plajă însoţit de un câine negru, slab. Era ceva ciudat în atitudinea lor. Nu se jucau. Nu alergau. Mergeau doar unul lângă altul ca doi prieteni care se ştiu de multă vreme”.

Ultimul lucru pe care ni-l anunţă autorul e că ceva se va mai întâmpla, că încă nu a încheiat cu noi. „Nu este singurul lucru straniu din viaţa mea. Straniul există... Voi mă ştiţi! Nu?” este finalul lui „Jack Vindecătorul” şi preludiul viitorului roman, care se va numi probabil „Invazia Zombi”.

Prezentat sâmbătă cu afecţiune de Mircea Nanu Muntean şi George Sauciuc, „Jack Vindecătorul” este mai curând un exerciţiu literar, un schelet pentru un roman despre o lume postapocaliptică, pe care autorul promite a-l scrie până la sfârşitul acestui an.

 

De ce a primit un adolescent primul autograf de la „Vindecător” 

Chiar şi pentru cei care nu sunt amatori de scrieri poliţiste, motivaţia cumpărării lui „Jack Vindecătorul” poate să existe pentru că banii din vânzarea cărţilor sunt donaţi de doctorul Haidamac pentru Rebeca, o fetiţă de 2 ani, din Şerbăuţi, care are nevoie urgent de o operaţie la inimă. O carte costă 10 lei. Un cititor l-a primit însă pe „Jack Vindecătorul” cadou. Este vorba despre un adolescent de 15 ani, Vlad Crişcă. Lui i-a dăruit doctorul o carte cu autograf pentru că la testul de evaluare naţională la limba română, pe care l-a susţinut în acest an, a scris despre Florin Haidamac la subiectul referitor la participarea la o întâlnire cu un scriitor contemporan. Teza la limba română i-a fost notată cu 9,40, după cum ne-a spus adolescentul.

 

„Dacă nu poţi să te schimbi, ia un loc în masa oilor şi taci”

Apreciat în egală măsură de cititori şi pacienţi, Florin Haidamac a spus publicului venit la evenimentul literar mai întâi povestea Rebecăi - „o poveste despre sărăcie, nepăsare şi mocirlă” şi şi-a motivat campania „Cât costă inima copilului tău”, parte a proiectului „Carte pentru medicamente”. Până sâmbătă după-amiază, suma pe care doctorul a reuşit să o strângă pentru acest copil a ajuns la 2.000 de euro. Pentru intervenţia chirurgicală la o clinică din Bucureşti trebuie să mai adune încă 7.500 de euro. „Voi reuşi. Pe 15 septembrie voi fi cu Rebeca la Bucureşti”, afirmă medicul.

„Iniţial proiectul a fost ca banii de pe cărţile mele să meargă la bătrânii care nu-şi pot cumpăra medicamente. Acum Rebeca are nevoie de bani pentru operaţie; banii de pe cărţile vândute astăzi tot pentru ea merg. Nu vreau să credeţi că am cumva Complexul lui Dumnezeu. Este o reacţie de bun-simţ. Toţi aşteaptă marea schimbare. De unde să vină? Cine să-i schimbe? Schimbarea începe cu tine. Dacă nu poţi să te schimbi, ia un loc în masa oilor şi taci”, este îndemnul doctorului Haidamac.

Cei care doresc să-l contacteze pe acesta pentru a susţine campania „Carte pentru medicamente” o pot face la adresa de e-mail cilsuceava@gmail.com sau la dispensarul din Şerbăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doctorul Haidamac l-a dat pe „Jack Vindecătorul” pe mâna cititorilor.
 Vizualizări articol: 2378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doctorul Haidamac l-a dat pe „Jack Vindecătorul” pe mâna cititorilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei