Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2014 - Anul XIX, nr. 175 (5684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment la Suceava

Mâine debutează Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În perioada 1-11 august 2014, Suceava va găzdui a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, manifestare de amploare, cu o însemnătate deosebită pe plan mondial, la care vor participa aproximativ 650 de persoane - elevi, profesori, organizatori şi invitaţi.

Cu acest prilej, Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Suceava, în calitate de principal organizator, a găzduit o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat o serie de informaţii referitoare la această competiţie.

 La conferinţă au participat şi reprezentanţi ai Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava (USV), ai Societăţii Ştiinţifice „Cygnus” şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, instituţii angajate în organizarea evenimentului.

Potrivit lui Gheorghe Lazăr, şeful IŞJ Suceava, rezultatele foarte bune obţinute de echipele României la toate ediţiile precedente ale concursului (cu toate că astronomia nu se studiază în şcolile din ţară), precum şi contribuţia ţării noastre la elaborarea regulamentelor de desfăşurare ale competiţiei au adus, în 2014, olimpiada în România. Celelalte şapte ediţii ale concursului au fost organizate în Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.

 

308 participanţi din alte ţări

Cei 308 participanţi din alte ţări, reprezentând 44 de echipaje din 37 de ţări de pe cinci continente (199 elevi şi 109 profesori) vor sosi în România astăzi şi mâine.

Despre Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rector al USV, a declarat că este „unul dintre cele mai complexe evenimente ştiinţifice pe care le-a găzduit Bucovina după revoluţie”.

„Avem sute de oaspeţi din străinătate pe care dorim să-i tratăm ca viitori ambasadori ai Bucovinei. Suntem extrem de atenţi la toate detaliile organizatorice, detalii care sunt cu sutele şi pe care vrem să le tratăm cu maximă seriozitate”, a mai punctat Popa.

Prorectorul USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a menţionat că „olimpiada este un eveniment îndrăzneţ pentru un oraş de provincie, însă ar trebui să ne obişnuim cu astfel de evenimente în condiţiile în care dorim să ne dezvoltăm. A îndrăzni este primul pas spre a reuşi”.

 

Ceremonia de deschidere are loc mâine

Ceremonia de deschidere a evenimentului va avea loc sâmbătă, 2 august, în incinta Cetăţii Sucevei, între orele 20.00-23.00. Pentru debutul unei competiţii de un asemenea rang, organizatorii promit o desfăşurare de forţe impresionantă, un show spectaculos, un spectacol de lumini, lasere, artificii şi jonglerii cu foc.

„Sperăm ca timpul să fie favorabil acestui eveniment căruia dorim să-i dăm o mare amploare”, a menţionat prof. Gheorghe Lazăr. 

Acesta a mai precizat că activitatea competiţională debutează pe 4 august cu proba observaţională care se va desfăşura în Planetariul Suceava, în intervalul orar 9.00-14.00. A doua probă, cea teoretică, are o durată de 5 ore şi se va desfăşura la Complexul "Conacul Domnesc" pe data de 5 august.

Proba de analiză a datelor va avea loc pe 7 august, tot la Complexul "Conacul Domnesc", şi va dura 4 ore. Proba observaţională în teren (30 minute) va fi susţinută la Mănăstirea Dragomirna, în data de 8 august, în intervalul 22.00-3.00.

Proba pe echipe se va desfășura în sala de sport a Complexului "Ariniş" Gura Humorului, pe data de 9 august. Gheorghe Lazăr a menţionat că în condiţiile în care vremea va fi nefavorabilă, calendarul probelor poate suferi modificări.

Totodată, pe 7 august, în Sala Auditorium a Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, se vor desfăşura conferinţe pe teme ştiinţifice, având ca invitaţi personalităţi din domeniu. Festivitatea de premiere se va desfăşura la Universitatea "Ştefan cel Mare", în 10 august, de la ora 20.00.

Pe parcursul evenimentului, elevii vor fi cazaţi în căminul 4 din campusul USV, iar profesorii la Best Western din Gura Humorului.

 

Plimbare la stână pentru participanţi

Pe lângă activităţile specifice competiţiei, participanţii vor avea parte şi de programe de vizită ale obiectivelor istorice şi culturale din judeţ, precum şi de itinerarii recreative.

Potrivit prof. Gabriela Scutaru, inspector adjunct al IŞJ Suceava,”pentru petrecerea timpului liber, programul manifestării cuprinde activităţi recreative şi distractive, vizite şi excursii pe trasee diferite, în încercarea de a se pune în valoare potenţialul turistic şi cultural al judeţului Suceava”.

Potrivit acesteia, organizatorii propun o gamă variată de activităţi sportive, culturale şi artistice care se vor desfăşura zilnic, atunci când programul elevilor va permite acest lucru. Majoritatea evenimentelor recreative vor avea loc în campusul USV, dar şi în alte unităţi şcolare dotate cu baze sportive care corespund cerinţelor organizatorilor.

„Totodată, elevii şi profesorii vor participa la două excursii pe trei trasee diferite, excursii care încearcă să surprindă câteva lucruri frumoase din judeţul nostru. Vor fi plimbaţi cu Mocăniţa, vor fi duşi pe Rarău, vor vizita o stână, vor merge la mănăstiri, la Salina Cacica”, a mai arătat Gabriela Scutaru.

 

Cerinţe speciale din partea participanţilor

Organizatorii au menţionat că au existat câteva cerinţe speciale venite din partea participanţilor, solicitările acestora vizând aspecte legate de alimentele servite, locul de cazare sau modul de petrecere a timpului liber.

Pentru prepararea alimentelor ce vor fi servite de către participanţi a fost chemat un bucătar de la Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine debutează Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2014.
 Vizualizări articol: 2479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Mâine debutează Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 20144.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CAMPIONUL ESTE RADAUTEAN trimis de
(31 iul 2014, 22:07:46
DRAGA MONITORULE, URMARESTE ELEVUL TUDOR CRETU DIN RADAUTI, ELEV IN CLASA A XA LA ICHB BUCURESTI, RADAUTEAN DE-AL NOSTRU MULTIPLU MEDALIAT LA OLIMPIADELE INTERNATIONALE DE FIZICA DE ANUL ACESTA(DESPRE CARE AVETI INFORMATII) SI VEI AVEA EXCLUSIVITATE CU CASTIGATORUL COMPETITIEI.
BAFTA MULTA TUDOR, SUNTEM ALATURI DE TINE!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei