Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2014 - Anul XIX, nr. 175 (5684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Rămas cu doar 300 de abonaţi, sistemul centralizat de încălzire din Siret a fost închis

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oraşul Siret a decis să renunţe definitiv la sistemul de termoficare centralizat, după ce de la începutul acestui an societatea de termoficare a Consiliului Local Siret, Termosir SA, a înregistrat pierderi de 1,5 miliarde de lei vechi. Primarul oraşului, Adrian Popoiu, ne-a declarat, ieri, că numărul foarte mic de abonaţi, care a scăzut în zece ani de la 1.100 la 300, arată clar că sistemul a devenit nerentabil, iar Consiliul Local a decis că situaţia nu trebuie perpetuată. „Majoritatea cetăţenilor din cartierele de blocuri şi-au montat deja centrale de apartament, acesta fiind şi motivul principal al debranşărilor. În 2004, când s-a dat în folosinţă centrala, erau în sistem 1.100 apartamente, în 2008 numărul s-a redus la 700, iar în 2013 mai erau doar 300 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Anul trecut, Termosir nu a avut pierderi, însă a funcţionat la limita de avarie, iar pentru anul 2014 s-a prognozat o pierdere de 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi ). Până în luna mai a acestui an erau deja 150.000 de lei pierderi şi prognoza ne arată că în această direcţie am merge. În iunie am anunţat cetăţenii oraşului cu privire la închiderea sistemului de încălzire”, ne-a declarat primarul.

Printre abonaţii Termosir se numără, potrivit lui Adrian Popoiu, circa 30-40 de familii cu venituri reduse, care vor primi subvenţii pentru încălzire, precum şi 13 instituţii publice. Printre acestea din urmă se numără Spitalul Orăşenesc, Azilul de bătrâni "Ingvar Kamprad", Grădiniţa "Luminiţa", Casa de Cultură "Mihai Teliman", Biblioteca "Theodor Stefanelli", Şcoala cu clasele I-VIII "Petru Muşat", corpurile A, B, C. Repartiţia lor teritorială face să nu poată fi cuplate nici măcar câte două la o singură centrală, astfel încât trebuie asigurate sisteme de încălzire pentru fiecare în parte. Din estimările primarului, suma necesară investiţiei ar fi de minimum zece miliarde de lei vechi.

 

Firma Schweighofer Holzindustrie a donat oraşului 120.000 de euro pentru o centrală termică la spital

„Pentru rezolvarea problemelor am apelat la sprijinul Guvernului României şi al Consiliului Judeţean. Din păcate, nici o instituţie a statului nu a fost interesată de situaţia gravă de la Siret. Singurul sprijin primit până în prezent îl constituie o finanţare de 120.000 de euro primită de la firma Schweighofer Holzindustrie. Aceasta sumă reprezintă peste 10% din veniturile proprii realizate la bugetul oraşului Siret, deci este una semnificativă”, a apreciat primarul. Cu banii primiţi de la austrieci va fi asigurată centrala termică la Spitalul Orăşenesc, iar pentru celelalte instituții administrația locală caută în continuare soluţii.  Ordinea priorităţilor pentru asigurarea încălzirii, stabilită de conducerea oraşului, este Spitalul Orăşenesc, Azilul de bătrâni şi Şcoala cu clasele I-VIII "Petru Muşat" corpurile A, B, C.

„Acum avem situaţia sub control, dar pentru mine este frustrant să constat că, în momentul de faţă, de departe cel mai important susţinător financiar al Unităţii Administrativ Teritoriale Oraşul Siret este o societate comercială, SC Schweighofer Holzindustrie. Ţin să mulţumesc domnilor Gerald Schweighofer şi Nichifor Tofan, care au tratat oraşul nostru ca şi cum ar fi propriul lor oraş”, a mai spus primarul Popoiu.

Centrala termică pe gaz metan de la Siret a fost prima dată în folosinţă în cadrul proiectului „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru care Consiliul Judeţean a împrumutat  86,3 milioane de euro. Inaugurată în 2004, investiţia de la Siret a fost de aproape două milioane de euro. În al zecelea an a devenit nerentabilă şi a trebuit închisă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rămas cu doar 300 de abonaţi, sistemul centralizat de încălzire din Siret a fost închis.
 Vizualizări articol: 909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rămas cu doar 300 de abonaţi, sistemul centralizat de încălzire din Siret a fost închis5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei