Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iul 2014 - Anul XIX, nr. 168 (5677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Poveşti de groază

Tomuţa intenţiona să-şi facă „un medalion” din degetul pe care i l-a tăiat lui Sam Antemie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Terifianta poveste în urma căreia Samoil Beniamin Antemie şi-a pierdut un deget pentru că nu a returnat un împrumut cu camătă luat de la Vasile Coroamă, zis Tomuţa, cuprinde scene demne de un film cu mafioţi. În motivarea Judecătoriei Rădăuţi prin care cei patru indivizi care au participat la mutilarea lui Sam Antemie au fost condamnaţi la pedepse cu executare, magistratul descrie cu lux de amănunte ce s-a petrecut în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 2009.

Toată nebunia a plecat de la o beţie prelungită a lui Vasile Coroamă cu Radu Sfichi, zis Ţârcoi. La primele ore ale dimineţii de 1 mai 2009, Tomuţa şi-a amintit că Sam îi datorează nişte bani, motiv pentru care l-a sunat pe telefonul mobil pentru a-l chema la raport.

După mai multe apeluri telefonice, Sam Antemie a răspuns şi s-a deplasat la locuinţa din Vicovu de Jos a lui Vasile Coroamă după ce a fost ameninţat că-i va fi tăiat capul pentru că nu a returnat suma de 36.000 de euro din împrumutul acordat în cursul anului 2008.

La locul faptei a fost chemat şi Petru Gheorghe Muntean, zis Murgu, care dându-şi seama că Tomuţa, căruia îi datora 20.000 de euro, era în stare de ebrietate, a renunţat să mai meargă la serviciu.

 

Orele de coşmar

Toată perioada petrecută de Sam Antemie la locuinţa lui Vasile Coroamă a fost una de teroare.

„Întrucât partea vătămată a cerut un nou termen pentru achitarea datoriei Coroamă Vasile a refuzat acest lucru, afirmând că mai bine <îi face capătul, îl taie bucăţi şi îl îngroapă în spatele casei>. Pentru a întări starea de teroare pe care i-a indus-o deliberat părţii vătămate, la un moment dat inculpatul Coroamă Vasile a adus o toporişcă cu care a continuat să o ameninţe cu moartea. La un moment dat inculpatul Coroamă Vasile i-a spus părţii vătămate că <trebuie să o pedepsească>pentru că refuză să-i dea banii şi îl tot duce cu vorba şi că trebuie să-l pună să bea nişte oţet <ca să se mai cureţe de prostii>”, se arată în motivarea judecătorului din Rădăuţi.

Dintr-o sticlă de oţet a fost turnată o cantitate de circa 100 ml într-o cană, iar sub ameninţarea toporiştii Sam Antemie a fost obligat să consume tot conţinutul.

Pentru că Sam Antemie a făcut grimase ciudate în timp ce bea oţetul, Murgu şi Ţârcoi au început să râdă, dar Tomuţa le-a spus că vor urma „şi ei la rând”.

„Pe parcursul a circa două ore, inculpatul Coroamă Vasile i-a indus în mod continuu părţii vătămate o stare de teroare, ameninţând-o cu toporul că îi va tăia o mână, laba piciorului sau îi va crea alte leziuni grave, fără ca vreunul dintre inculpaţii Sfichi Radu şi Muntean Petru Gheorghe să intervină în vreun mod pentru a o ajuta sau a-l convinge pe Coroamă Vasile să o lase să plece, deşi în tot acest timp partea vătămată implora să fie lăsată în pace şi să nu mai fie chinuită”, se mai arată în motivare.

 

„Hai să tăiem gâsca”

Pentru că era hotărât să-l pedepsească exemplar pe datornic, Tomuţa l-a trimis pe Ţârcoi să-i aducă „săbiuţa aia mică", respectiv un cuţit, confecţionat special pentru luptă.

De frică şi datorită cantităţii de oţet pe care a fost obligat să o bea, Sam Antemie le-a arătat celor trei că i s-a făcut rău, moment în care Tomuţa a decis să-l scoată afară din casă ca să nu facă mizerie în bucătărie vomitând sau când îl vor tăia.

Ţârcoi şi Murgu nu s-au arătat prea entuziaşti să participe la „judecata" lui Tomuţa, motiv pentru care acesta din urmă a decis să-l cheme în ajutor pe „tovarăşul său, fratele său", Florin Radu Popescu, zis Popescanu, despre care a afirmat: „îl voi chema pe fratele meu, care este bărbat adevărat".

Tomuţa l-a sunat pe Popescanu, căruia i-a spus: „avem de făcut o treabă serioasă, aşa cum ştii tu cel mai bine" şi mai apoi: „hai să tăiem gâsca".

 

Filmul tăierii degetului lui Sam Antemie, descris pas cu pas de judecător

Operaţiunea finală, care a dus la amputarea unuia dintre degetele lui Sam Antemie, s-a petrecut după ora 8.30. Mai întâi, victima a fost obligată să bea şi restul de oţet rămas în sticlă, iar mai apoi Ţârcoi a adus două bucăţi de sfoară. Tomuţa şi Popescanu l-au legat apoi pe Sam după un scenariu demn de filmele cu mafioţi columbieni.

„Inculpaţii Coroamă Vasile şi Popescu Radu Florin i-au imobilizat părţii vătămate mâna dreaptă de la încheietură, precum şi degetul inelar. Deoarece partea vătămată se opunea să fie legată şi imobilizată, inculpatul Coroamă Vasile a încercat să o lovească cu muchia toporului în zona capului, aceasta apărându-se cu braţul stâng, aspectul fiind confirmat de leziunile constatate în certificatul medico-legal emis de Cabinetul Medico-legal Rădăuţi. Inculpatul Popescu Radu Florin a imobilizat partea vătămată din spate, ţinând-o de gât, aceasta aflându-se în genunchi lângă bancă. Inculpatul Sfichi Radu s-a postat în faţa părţii vătămate şi a prins de capetele de sfoară în scopul întinderii mâinii drepte şi a degetului inelar al părţii vătămate. Inculpatul Coroamă Vasile s-a aşezat în stânga părţii vătămate, uşor în faţă, cu mâna stângă a apăsat peste mâna dreaptă a părţii vătămate, aşezată cu palma în jos, iar cu mâna dreaptă în care ţinea cuţitul despre care s-a făcut vorbire anterior a început să secţioneze transversal ultima falangă a degetului IV de la mâna dreaptă a părţii vătămate.

După secţionarea falangei autorii au eliberat partea vătămată, care a suferit o hemoragie puternică stropind cu sânge atât banca, cât şi dalele de piatră din curte. Falanga secţionată a rămas în posesia inculpatului Coroamă Vasile, care a afirmat că intenţionează să-şi facă din ea un medalion, iar dacă partea vătămată nu-i va restitui banii îi va tăia încă unul şi apoi o ureche, pe care le va agăţa lângă deget şi tot aşa, iar apoi dacă tot nu-şi va recupera banii va face acelaşi lucru şi cu copiii părţii vătămate”, se arată în motivarea instanţei de judecată.

 

Rugat de Sam Antemie să-i restituie bucata de deget pentru a merge la medic, Tomuţa a preferat s-o dea la câine

Chiar dacă era înnebunit de durere, Sam Antemie a încercat să negocieze cu Tomuţa, însă răspunsul primit a fost copiat parcă tot din filmele cu gangsteri. Mai exact, afaceristul rădăuţean l-a rugat pe Tomuţa să-i restituie bucata de deget pentru a merge cu ea la medic să încerce să o prindă la loc. Vasile Coroamă a refuzat şi a aruncat bucata de deget unui câine, care a mâncat-o.

„Partea vătămată şi-a înfăşurat mâna cu o cârpă găsită pe masă, după care i-a implorat pe cei patru inculpaţi să o ducă la spital, lucru cu care aceştia nu au fost de acord. La rugăminţile insistente ale părţii vătămate care continua să piardă sânge, inculpaţii au acceptat să o transporte la Spitalul municipal Rădăuţi, însă numai după ce i-au pus în vedere să nu cumva să declare adevărul cu privire la cele întâmplate în faţa cadrelor medicale. În apropierea spitalului, partea vătămată a fost avertizată din nou că dacă va relata medicilor altceva decât au convenit cu <fratele său>To',acesta<va avea grijă>de familia părţii vătămate”, se menţionează în motivarea Judecătoriei Rădăuţi.

Iniţial, Sam Antemie a declarat că şi-a tăiat degetul singur, cu un topor, din greşeală, dar după plecarea celor care l-au mutilat a reuşit să-şi sune soţia, căreia i-a povestit cu lux de amănunte ce a avut de îndurat

„În cursul zilei de 01.05.2009, cât partea vătămată s-a aflat în operaţie, telefonul acesteia a rămas în posesia soţiei sale, iar inculpatul
Coroamă Vasile a sunat de mai multe ori, ameninţându-i cu acte de
violenţă şi cu moartea să nu declare nimic din cele petrecute organelor de poliţie”, a mai arătat judecătorul din acest dosar.

 

Judecător: „S-a făcut dovada certă şi indubitabilă a săvârşirii faptelor”

Magistratul care a analizat dosarul a ajuns la concluzia că probele administrate de procurori, dar şi în timpul procesului sunt concludente şi ca atare a decis condamnarea celor patru agresori.

„Instanţa constată vinovăţia inculpaţilor în săvârşirea infracţiunilor arătate, pentru care aceştia au fost trimişi în judecată şi pentru care urmează a fi condamnaţi. La individualizarea pedepselor ce urmează a fi aplicate inculpaţilor instanţa urmează a avea în vedere atât gravitatea faptelor, cât şi persoana inculpaţilor, împrejurările concrete în care s-au săvârşit faptele, gradul de pericol social al faptelor şi impactul social în comunitate la data săvârşirii lor şi ulterior, consecinţele acestora, precum şi comportamentul inculpaţilor atât după comiterea faptelor (s-au sustras de la urmărirea penală) cât şi în timpul cercetării judecătoreşti, ceea ce a dus la amânarea judecării cauzei pe o perioadă mai îndelungată de timp. Probele administrate în cauză au răsturnat, în mod neîndoielnic, prezumţia legală relativă de nevinovăţie instituită în favoarea inculpaţilor, făcându-se dovada certă şi indubitabilă a săvârşirii faptelor reţinute în rechizitoriu”, a concluzionat judecătorul care a analizat acest dosar.

 

Ce condamnări s-au dat în acest dosar

Toţi cei patru inculpați din dosar au primit pedepse cu executare, dar soluţia de la Judecătoria Rădăuţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Vasile Coroamă a fost găsit vinovat pentru două infracţiuni. Atât pentru lovire sau alte violenţe, cât şi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, el a primit câte doiani de închisoare. Magistratul a contopit pedepsele şi a aplicat şi un spor de o treime din condamnare, astfel încât Tomuţa trebuie să stea după gratii pentru doiani şi optluni.

Pentru aceleaşi fapte a fost condamnat şi Radu Sfichi, zis Ţârcoi, din Gălăneşti. Iar pedepsele au fost similare cu ale lui Tomuţa, rezultanta fiind de doiani şi optluni de închisoare cu executare.

Pedeapsa cea mai grea a primit-o Radu Popescu, zis Popescanu, din Vicovu de Jos. Pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe a primit o condamnare de treiani. Tot treiani a primit Popescanu şi pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Cele două pedepse au fost contopite şi s-a adăugat un spor de unan, astfel încât Radu Popescu are de executat patruani de puşcărie.

Cel mai ieftin a scăpat Petru Gheorghe Muntean, zis Murgu, din Vicovu de Jos. Acesta a primit doiani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tomuţa intenţiona să-şi facă „un medalion” din degetul pe care i l-a tăiat lui Sam Antemie.
 Vizualizări articol: 4845 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Tomuţa intenţiona să-şi facă „un medalion” din degetul pe care i l-a tăiat lui Sam Antemie3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TOMUTA1 trimis de
(23 iul 2014, 17:10:21
uULTIMUL RAHAT DIN BUCOVINA este TOMUTA. rusine animalelor in frunte cu parchetul si politia RADAUTI, Boschetarilor.
1.1  RE: TOMUTA1 trimis de
(23 iul 2014, 17:12:48
Tomuta! daca esti barbat vino in crucea ☭  si iate cu mine la tranta, daca eram un locul pocaitului astuia te mancam de viu biseica ☭ 

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei