Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2014 - Anul XIX, nr. 159 (5668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la începutul acestui an

Două gravide, 17 mame şi 19 copii, protejaţi în cele două centre maternale sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an, în cadrul Serviciilor de Protecţie în Regim de Urgenţă a Cuplului Mamă-Copil au fost asistaţi zece minori, zece mame şi două gravide la Centrul Maternal Suceava, iar la Centrul Maternal din Gura Humorului au beneficiat de serviciile sociale şapte mame şi nouă copii.

Din datele furnizate de Cristina Croitorescu, șefa departamentului Servicii de Protecție în Regim de Urgenţă a Cuplului Mamă-Copil, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, rezultă că, în majoritatea cazurilor, mamele şi gravidele ajung să fie protejate în centre maternale pentru că nu au locuinţă, nu au condiţii materiale şi financiare necesare creşterii şi educării copiilor şi nici înţelegere din partea familiei.

Unele femei provin din familii în care violenţa domestică „le pune pe fugă” cu cei mici în braţe. „În anotimpul rece au fost mame care au solicitat ajutorul serviciilor centrului maternal din cauza lipsei lemnelor necesare încălzirii locuinţelor. Cele două centre maternale funcţionează pe principiul îngrijirii copilului în familie, aici se asigură stabilitatea relaţiei copilului cu mama sa”, a explicat Cristina Croitorescu.

 

Minore cu minori

Pe perioada rezidenţei, cuplurile mamă-copil beneficiază de asistenţă socială, juridică, sunt înscrise la medicul de familie, copiii de vârsta preşcolară şi şcolară sunt înscrişi la grădiniţă respectiv şcoală, toate asistatele sunt consiliate psihologic. Pe timpul şederii în centrul maternal, mamele sunt implicate în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite şi îndrumate cum să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul, se creează cadrul necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale sau să-şi continue studiile.

Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat că „cele două centre maternale din judeţ colaborează cu primăriile de domiciliu ale asistatelor, care împreună caută soluţii pentru reintegrarea cuplurilor în comunitate sau în familia lărgită. De asemenea, mamele sunt sprijinite în căutarea unui loc de muncă, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite pentru continuarea studiilor.”

 

Bolnav, cu doi părinţi fără venituri

Un copil în vârstă de 2 ani şi 7 luni, împreună cu mama, a ajuns într-un centru maternal, cei doi fiind aduşi de reprezentanţii unei fundaţii.

Problema principală în acest caz era pericolul în care se afla minorul, problemele de sănătate, din cauza lipsei de experienţă a mamei în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copilului, precum şi a condiţiilor precare din mediul familial. Cei doi părinţi nu erau încadraţi în muncă, singurul venit fiind cel din alocaţia copilului şi din munca ocazională a tatălui.

Pe parcursul rezidenţei, mama şi copilul au fost evaluaţi şi consiliaţi psihologic, internaţi în Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru rezolvarea problemelor medicale pe care copilul le prezenta la internarea în centru, fiind evaluat şi de specialistul în neuropsihiatrie infantilă, deoarece prezenta deficienţe în dezvoltarea psihomotorie. După externarea din spital, mama a fost îndrumată de personalul de specialitate al centrului cu privire la dieta şi modul de preparare a alimentelor, ţinându-se o evidenţă strictă a meselor zilnice ale copilului, în funcţie necesarul caloric specific vârstei acestuia.

„Pe durata rezidenţei, mama a păstrat legătura cu tatăl copilului, cu bunicii paterni şi reprezentanţii fundaţiei. În timpul şederii mamei şi copilului în centru, aceştia au fost înscrişi la un medic de familie, iar tatăl a fost consiliat în vederea obţinerii unui loc de muncă stabil. După angajare, tatăl a solicitat externarea din centrul maternal a mamei şi copilului, deoarece acesta a avut o evoluție pozitivă, iar mama a conștientizat faptul că copilul necesită o atenție deosebită”, a explicat Nicoleta Daneliuc.

La externarea din centrul maternal, copilul avea greutatea normală vârstei, iar Protecţia Copilului Suceava a acordat familiei un ajutor financiar, pentru depăşirea situaţiei de criză (bani necesari pentru alimente, pentru o perioadă de timp), iar reprezentanţii fundaţiei i-au ajutat cu materiale de construcţii, pentru reabilitarea locuinţei.

 

Minoră însărcinată

Un alt caz este cel al unei minore însărcinate în ultimul trimestru, care de trei ani renunţase la cursurile şcolii gimnaziale. Pe timpul şederii în centrul maternal, minora a fost înscrisă la şcoală, pentru a finaliza ciclul gimnazial, fiind ajutată în acelaşi timp să învețe să se ocupe de creşterea şi îngrijirea nou-născutului, după naşterea acestuia. „În tot acest timp, tânăra mamă a fost sprijinită, ajutată, consiliată de specialiştii Protecţiei Copilului Suceava, pentru depăşirea situaţiei de criză şi dobândirea încrederii în forţele proprii, pentru a-şi putea finaliza studiile şi pentru asimilarea deprinderilor necesare pentru a face faţă provocărilor zilnice”, a completat Nicoleta Daneliuc. După încheierea anului şcolar, mama s-a externat, împreună cu copilul, fiind reintegrată în familia lărgită şi sprijinită financiar de Protecţia Copilului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două gravide, 17 mame şi 19 copii, protejaţi în cele două centre maternale sucevene.
 Vizualizări articol: 2078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Două gravide, 17 mame şi 19 copii, protejaţi în cele două centre maternale sucevene5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei