Anevoios

Un șofer beat care a omorât o fată de 11 ani, trimis în judecată după o anchetă tărăgănată de patru ani



Accidentul mortal produs în aprilie 2010 s-a soldat cu moartea violentă a Elenei Baronița Suciu
Accidentul mortal produs în aprilie 2010 s-a soldat cu moartea violentă a Elenei Baronița Suciu

Un accident mortal produs în aprilie 2010, o adevărată tragedie care a dus la moartea violentă a unei fetițe în vârstă de 11 ani, se va judeca în instanță abia din toamna acestui an, rechizitoriul de trimitere în judecată a șoferului implicat fiind finalizat abia luna trecută, după o anchetă care a avut un drum extrem de anevoios. A fost nevoie ca dosarul să ajungă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru ca, în cele din urmă, șoferul să fie trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni: ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Moartea cumplită a fetei de 11 ani
Pe 17 aprilie 2010, în jurul orei 21.00, la intrarea în Gura Humorului dinspre Suceava, un autoturism Fiat Coupe înmatriculat în Bulgaria lovea extrem de violent o fetiță în vârstă de 11 ani, Elena Baronița Suciu, care locuia în apropiere. Minora a fost aruncată în aer câțiva metri, după care a căzut pe capota mașinii, suferind un al doilea șoc teribil. Fata nu a avut șanse de scăpare, suferind fractură de bazin și o hemoragie internă masivă, iar decesul a survenit instantaneu.
Șoferul, Adrian Nimițan, atunci în vârstă de 25 de ani, domiciliat în municipiul Suceava, a refuzat să sufle în aparatul etilotest al polițiștilor de la Biroul Rutier Gura Humorului. Abia la spital i s-au recoltat probe biologice, rezultând o concentrație de aproximativ 0,95 g/l alcool în sânge.
Accidentul s-a produs în imediata apropiere a unei treceri de pietoni, iar de aici a început un lung război al expertizelor de specialitate, pentru a se stabili unde a avut loc exact impactul și mai ales cu ce viteză rula șoferul teribilist în localitate.
Lungul parcurs al dosarului, cu expertize și contraexpertize
O bună bucată de vreme dosarul a fost blocat pentru că poliția nu a avut bani să plătească la timp expertizele și contraexpertizele solicitate. Se întâmpla în 2010 și în 2011, problema fiind semnalată la vremea respectivă în două rânduri de Monitorul de Suceava. În 2012, dosarul penal a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Au urmat noi administrări de probe și audieri, o anchetă parțial reluată.
Abia în iunie 2014, dosarul a fost finalizat, iar Judecătoria Gura Humorului a primit, spre judecare, cauza care îl privește pe Adrian Nimițan.
Concluzie procurori: Fetița, lovită cu 78-79 de km/h lângă trecerea de pietoni
Procurorii au stabilit, în mare parte în baza anchetei polițiștilor rutieri de la Gura Humorului, că șoferul se deplasa pe banda a II-a de mers, pe sensul de deplasare Suceava-Gura Humorului, pe bulevardul Bucovina de pe raza orașului Gura Humorului, iar cu 32 de metri înainte de trecerea de pietoni minora care locuia în zonă s-a angajat în traversare, în fugă și fără a se asigura.
„Inculpatul a încercat să evite accidentarea minorei prin frânarea autoturismului, însă din cauza depășirii vitezei legale de 50 km/h nu a reușit”, rezultă din ancheta procurorilor. În urma expertizelor efectuate s-a stabilit că șoferul rula în momentul impactului cu circa 78-79 de kilometri la oră, viteză stabilită în urma măsurării urmelor de frânare de la fața locului. Așadar, șoferul a fost trimis în judecată pentru că circula cu viteză mult peste limita legală în localitate, cauză din care nu a putut evita impactul. La această culpă se adaugă și circumstanța agravantă a stării de ebrietate.
Trebuie spus că membrii familiei Suciu și vecinii din zonă care s-au declarat martori oculari au susținut pe tot parcursul anchetei că fetița a traversat strada pe trecerea de pietoni, așa cum făcea de fiecare dată, pentru a ajunge la un magazin, însă acest aspect este infirmat de anchetă. Oricum, având în vedere cum s-a produs accidentul – șofer beat, viteză ridicată în localitate și în apropierea imediată a unei treceri de pietoni – culpa inculpatului a rezultat ca fiind evidentă, astfel că s-a ajuns, e drept foarte greu, la soluția trimiterii în judecată.
Dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României se află în momentul de față în faza de cameră preliminară, un judecător de drepturi și libertăți urmând a decide dacă poate fi începută faza de judecată.
Până la o soluție definitivă, inculpatul continuă să se bucure de prezumția de nevinovăție.



Recomandări

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens
Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens